"Це не санкції, відвідування не буде заборонено" — МЗС Литви про візові обмеження для росіян

"Це не санкції, відвідування не буде заборонено" — МЗС Литви про візові обмеження для росіян

"Це не санкції, відвідування не буде заборонено" — МЗС Литви про візові обмеження для росіян
. Фото: Getty Images

У країнах Європи не буде конфлікту через візові обмеження для громадян Російської Федерації, оскільки питання детально вивчено всіма країнами й самі обмеження, фактично не є санкціями.

Про це повідомив міністр закордонних справ Литви Ґабріелюс Ландсберґіс під час зустрічі міністрів закордонних справ країн Північно-Балтійської вісімки Nordic-Baltic Eight (NB8), повідомляє кореспондент Суспільного.

"Ми детально обговорили, як рішення виглядатимуть і якими можуть бути наслідки цих рішень, оскільки це по суті не є санкціями, і відвідування не буде заборонено. Можливість в’їзду залишиться, і оскільки кількість туристів буде такою ж, вони в’їжджатимуть до Туреччини чи інших країн", — повідомив Ландсберґіс.

Щодо обмеження пересування російських громадян через свої кордони з Росією та Білоруссю, Ландсберґіс зазначив, що рішення ще не ухвалено остаточно, зокрема не визначено часові рамки.

"Це ще не остаточне рішення, тому ми не оголошуємо остаточну дату, тому це те, що ми зараз обговорюємо, щоб розуміти часові рамки, які ми шукаємо".

За словами міністра закордонних справ Латвії Едгараса Рінкявічуса, який теж був присутній на зустрічі: "Країни Балтії в основному досягли домовленості про обмеження пересування російських громадян через свої кордони з Росією та Білоруссю". Однак він теж не назвав часових меж.

На зустрічі увага міністрів була зосереджена на питаннях санкцій проти Росії, розповів міністр закордонних справ Литви.

"Ми обговорювали можливість подальшої пропозиції різних "лазівок" в Європейському Союзі, щоб знайти способи, якими вже сім введених пакетів санкцій будуть застосовуватися ще більш ефективно", — підкреслив він.

6 вересня Єврокомісія затвердила пропозицію про повну зупинку дії угоди про спрощення візового режиму з Росією з 12 вересня.

6 вересня Верховна Рада ухвалила постанову, яка містить звернення до ЕС із проханням скасувати видачу віз громадянам Російської Федерації.

Війна. Усі останні новини

Що відомо

  • 9 серпня президент Володимир Зеленський закликав призупинити видачу віз громадянам Росії країнами ЄС.
  • 31 серпня ЄС припинив дію угоди з Росією, яка полегшує видачу шенгенських віз росіянам. Однак про повну заборону на видачу документів не йшлося, оскільки з цього питання не було одностайності серед країн.
  • Перед ухваленням остаточного рішення п’ятірка країн виступила з заявою, що вживатиме окремих заходів зі скорочення кількості росіян, допущених на свою територію, якщо спільного рішення дійти не вдасться. Таку заяву оприлюднили Польща, Фінляндія, Естонія, Латвія та Литва.
  • Німеччина та Франція, Угорщина, а також кілька країн Південної Європи виступили проти повної заборони.

Читайте також

Просто закрийте кордони: Зеленський пояснив, чому потрібно заборонити в’їзд росіянам до ЄС

На початок