Аукціони за новими правилами: на Тернопільщині планують продати три спиртзаводи

Аукціони за новими правилами: на Тернопільщині планують продати три спиртзаводи

Аукціони за новими правилами: на Тернопільщині планують продати три спиртзаводи
. Фото: Фонд держмайна

На Тернопільщині планують виставити на торги три спиртзаводи: Морилівський, Кобиловолоцький та Борщівський. Аукціони відбудуться 19, 20 і 21 вересня. Про це розповіла виконувачка обов'язків голови Фонду Держмайна України Ольга Батова.

За її словами, Тернопільщина – перша область, де аукціони відбуватимуться за новими правилами. Перед тим, як внести зміни до законодавства, спілкувалися із підприємцями.

"Наприклад, для спиртових активів важливим буде автоматичне переоформлення всіх ліцензій та дозволів. Новому власнику не треба буде зупиняти виробництво, якщо воно працює. Чи витрачати час і гроші на отримання ліцензій та сертифікатів. Він зможе використовувати ті сертифікати, ліцензії, дозволи, які є у державному активі. По-друге, ми збільшили гарантійний внесок для проведення аукціонів з 10% до 20% для того, щоб знизити ризик зриву продажу. На жаль, у нас вже були такі випадки", – сказала Батова.

Аукціони за новими правилами: на Тернопільщині планують продати три спиртзаводи
Ольга Батова, виконувачка обов'язків голови Фонду Держмайна України та Володимир Труш, начальник Тернопільської обласної військової адміністрації. Суспільне Тернопіль

Торги за Морилівський та Кобиловолоцький спиртзаводи вже проводили. Але після проведення аукціону інвестори відмовлялися від покупки, розповів Володимир Труш. За його словами, зміни в правилах аукціону мають запобігти таким ситуаціям.

"Недобросовісні покупці мають розуміти, що вони, як мінімум, втратять цих 20%, це – достатньо великі суми. Наступний етап – 20 днів на закриття повної оплати до моменту підписання договору, тобто, ми розуміємо, що варіант, коли купили і це не підходить, не пройде. Якщо ви це купили, і вам це не підходить, то ви втратите 20%, які залишаться в держбюджеті. До моменту підписання договору – 20 днів, повинна бути сплачена вся сума. Ми даємо 20 днів на погашення всієї заборгованості по заводу", – сказав Труш.

Під час воєнного стану виставити на аукціон можна тільки те майно, на яке є запит хоча б від одного інвестора, розповіла Ольга Батова. За її словами, ці три заводи виставили на продаж першими, оскільки там є можливість виробляти не тільки спирт, а й біоетанол, тобто, біологічне паливо. Аукціон відбудеться через Prozorro.

"У нас ці підприємства насправді не працюють, і непрацюючий актив кожного дня завдає збитків державі. Тому що, по-перше, його треба охороняти, щоби його хоча б не розібрали на бруківку. По-друге, це – накопичення боргів. Тому що є нарахування податків на землю, нарахування заробітних плат. Люди там роками чекають, коли ця приватизація станеться, щоб отримати заборгованості із заробітних виплат, які роками вже ніхто не платить".

Загалом, на Тернопільщині є 14 спиртзаводів, які планують виставити на продаж, каже Володимир Труш.

"Ми розуміємо, що Тернопільська область – це тилова область. Тому ми можемо створити нові робочі місця, враховуючи, що в нас є 83 тисячі внутрішньо переміщених людей, і наше населення теж не повністю зайняте. По-друге – це наповнення бюджетів. Адже при створенні нових робочих місць, при запуску нових підприємств наші громади зможуть отримувати додаткові кошти у свої бюджети. І третій елемент – це запуск самих об'єктів, в процесі реалізації він дасть можливість поповнити також і державний бюджет".

Читайте також

  • Відновлення приватизації держпідприємств — експерт розповів, хто може купити заводи
На початок