«Альтернативи газу у Хмельницькому немає». Як готується місто до опалювального сезону

«Альтернативи газу у Хмельницькому немає». Як готується місто до опалювального сезону

«Альтернативи газу у Хмельницькому немає». Як готується місто до опалювального сезону
. Фото: Суспільне Хмельницький

133 генератори планують закупити для Хмельницького, щоб застосовувати їх у разі проблем з електропостачанням. Про це Суспільному розповів заступник міського голови Василь Новачок. За його словами 33 таких генератори придбають для Теплокомуненерго. Ці генератори маю підтримувати роботу котелень в опалювальний сезон. При проблемах з газопостачанням, у місті встановлять пункти обігріву та виготовлені буржуйки.

Про опалювальний сезон в умовах війни читайте у матеріалі Суспільного.

Хмельничанин Слава Дюґ проживає в трикімнатній квартирі сам, чоловік каже, що взимку у нього тепло. Біля батареї опалення чоловік наклеїв тепловідбивач.

«Фольга для відбивання тепла, теоретично. Минулої зими не було що робити, тому її наклеїв, побачив рекламу в газеті. Минула зима пройшла нормально, опалювали нормально, та й гроші брали нормальні. 22 градуси у квартирі було стабільно», - каже хмельничанин.

Кілька років тому, Слава Дюґ каже, вставив пластикові вікна, також чоловік має кондиціонер.

«Він працює за двома режимами, і тепло дає, за одним, і охолоджує – за іншим. При встановленні пластикових вікон температура у квартирі піднялася на 5-6 градусів», - розповів Слава.

Місто до цьогорічного опалювального сезону готове, розповідає заступник Хмельницького міського голови Василь Новачок: «Зараз хлопці ще перевіряють готовність теплокамер. Замінили вже чотири кілометри мереж».

В рамках підготовки до нового опалювального сезону, розповідає директор комунального підприємства «Хмельницьктеплокомуненерго» Володимир Скалій, зокрема купили за власні кошти два генератори, аби підтримувати роботу котелень, в разі проблем з електрикою.

«Підвищення надійності теплопостачання, щоб, якщо якісь аварійні ситуації, щоб ми могли на одну чи іншу котельню перекинути ці генератори. На генератори витратили десь до мільйона гривень, в загальному. В нас на сьогодні є 71 котельня і 75 центральних теплових пунктів», - сказав Володимир Скалій.

Схожі генератори для «Теплокомуненерго» закупить й місто, каже Василь Новачок. Їх буде 33. Загалом для потреб обласного центру планують придбати за кошти міського бюджету 133 генератори на суму вісім мільйонів гривень.

«Власне, не всім котельням потрібні генератори, в нас є 13 когенераційних установок, це установки, які установлені на найбільших котельнях і вони виробляють з газу електроенергію, також виробляють одночасно й тепло», - сказав чиновник.

Василь Новачок не відкидає, що у місті можливі перебої з теплом через повномасштабне вторгнення: «Ми розуміємо, що в країні війна, ми розуміємо, що можуть бути різні удари по інфраструктурі, ми також розуміємо, що альтернативі газу в Хмельницькому немає».

Хмельничанин Слава Дюґ каже, грітиметься обігрівачем, якщо виникнуть проблеми з централізованим опаленням: «Під ковдру залізу, ну що я зроблю? Знайду електричний обігрівач».

Василь Новачок розповів, що місто планує робити, якщо не буде газу: «Звичайно, якщо не буде газу, тепло надати в повному обсязі можливості не буде. Місто працює над тим, щоб обладнати мобільні пункти обігріву, намети з електрогенераторами, намети з теплогенераторами. Також дано доручення комунальним підприємствам підготувати певну кількість так званих «буржуйок»».

Власну котельню на даху має об'єднання співвласників одного із багатоквартирних будинків міста, розповідає його голова правління, Наталя Жаркова. За словами жінки, їхнє об’єднання має самостійно укладати договір з постачальником газу і від цього залежить чи буде у квартирах мешканців тепло і яка буде його вартість. Каже, в аналогічній ситуації перебувають і решта ОСББ з подібними котельнями. Наразі, вже мають проблему з гарячою водою.

«Всі змушені з першого числа призупинити котельню, оскільки усіх відправили на ПОН (ред. постачальник останньої надії). Де куб газу – більш як 100 гривень, тому розумієте, гаряча вода в нас буде десь вартувати півтори тисячі гривень», - розповіла голова правління ОСББ.

За словами Василя Новачка, у місті також встановлюють твердопаливні котли, які під час проблем з газопостачанням мають забезпечувати теплом пологовий будинок та дитячу лікарню.

Читайте також

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок