Інспектори МАГАТЕ не мали приватних розмов з персоналом — співробітник ЗАЕС

Інспектори МАГАТЕ не мали приватних розмов з персоналом — співробітник ЗАЕС

Ексклюзивно
Інспектори МАГАТЕ не мали приватних розмов з персоналом — співробітник ЗАЕС
. Фото: Francisco Seco / AP

Інспектори місії МАГАТЕ пересувались станцією та спілкувались зі співробітниками ЗАЕС у присутності російських військових та працівників "Росатому".

Про це Суспільному на умовах анонімності сказав співробітник ЗАЕС.

"Вони водили Гроссі та інспекторів за своїм маршрутом, показували "мапи прильотів" та привели до них місцевих колаборантів із заявами від "небайдужих громадян" про необхідність припинення обстрілів. Це був цирк", — розповів співробітник ЗАЕС.

За його словами, росіяни переконували представників місії, що на станції війська радіологічного, хімічного та біологічного захисту, а не бойові підрозділи російської армії, а ЗАЕС обстрілює ЗСУ.

Після того, як голова місії Рафаель Гроссі та більшість членів делегації покинули станцію, частина представників МАГАТЕ залишилась в Енергодарі, вони житимуть у готелі та інспектуватимуть роботу станції впродовж кількох днів.

Що відомо

  • 25 серпня Запорізька АЕС вперше повністю відключилася від енергомережі. Як повідомили в Державній інспекції ядерного регулювання України, в результаті бойових дій в районі розміщення Запорізької АЕС відбулось відключення повітряної лінії ПЛ-750 кВ "Дніпровська". Таким чином, дії окупантів РФ спричинили повне відключення ЗАЕС від енергомережі – перше в історії станції.
  • У вівторок, 30 серпня, стало відомо, що команда з 14 експертів ядерної служби ООН прибуладо Києва перед запланованим візитом на окуповану Росією Запорізьку атомну електростанцію. Президент Зеленський зустрівся з очільником МАГАТЕ. Керівник Міжнародного агентства з питань ядерної енергії Рафаель Гроссі заявив, що місія організації на територію Запорізької атомної електростанції триватиме щонайменше кілька днів та за можливості може бути продовжена.
  • Місія МАГАТЕ зранку 1 вересня вирушила із Запоріжжя до Енергодара, попри повідомлення про інтенсивний обстріл. Станом на 14:28 місія прибула на тимчасово окуповану Запорізьку АЕС. Після 17 години вечора Гроссі покинув Запорізьку АЕС. Разом із ним зі станції поїхали більшість членів делегації. В "Енергоатомі" повідомили, що станом на 18:00 на ЗАЕС залишились 5 представників місії МАГАТЕ, які розвантажують привезене ними обладнання та продовжать роботу на станції.

Читайте також: Місія МАГАТЕ прибула на Запорізьку АЕС. Що відомо

На початок