У Білорусі визнали екстремістськими соцмережі вигаданої держави Вейшнорії

У Білорусі визнали екстремістськими соцмережі вигаданої держави Вейшнорії

У Білорусі визнали екстремістськими соцмережі вигаданої держави Вейшнорії
. Фото: Wikimedia Commons

Районний суд у білоруському місті Ліда оголосив екстремістськими матеріалами соціальні мережі віртуальної держави Вейшнорії. Про це 30 серпня повідомляє видання "Наша ніва" з посиланням на місцевий правозахисний центр "Весна".

Вейшнорія — вигадана віртуальна держава, яка нібито знаходиться у Мінській, Гродненській та Вітебській областях. Вона з'явилася під час російсько-білоруських військових навчань 2017 року. За сценарієм навчань, Вейшнорія спільно з двома іншими вигаданими країнами планувала вторгнення до Білорусі з метою посварити Мінськ і Москву, які мали протистояти цьому.

Користувачі соцмереж доповнили фантазії російських та білоруських військових та придумали Вейшнорії валюту, МЗС та державну символіку. Вигадана держава також має свій сайт, на якому можна отримати "громадянство". На сайті є інформація про "історію" народу Вейшнорії. Також ця "держава" має віртуальний парламент із провладними депутатами та опозицією. Її "громадянами" вже стали понад 19 тисяч людей.

Екстремістськими визнали її YouTube-канал, сторінки у "ВКонтакті", "Однокласниках", Facebook, Instagram, TikTok, а також Telegram-канал та чат.

Читайте більше про українську культуру

Читайте нас у Facebook та Telegram

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок