Естонія розглядає питання про обмеження в'їзду громадян Росії за візами ЄС — МЗС

Естонія розглядає питання про обмеження в'їзду громадян Росії за візами ЄС — МЗС

Естонія розглядає питання про обмеження в'їзду громадян Росії за візами ЄС — МЗС
. ПРАГА, Чеська Республіка — 30 серпня 2022 рік. Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу виступає перед ЗМІ перед початком неофіційної зустрічі міністрів закордонних справ Європейського Союзу. Фото: Getty Images

Оскільки країни Євросоюзу не змогли домовитися про спільну заборону на видачу віз громадянам Росії на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС, Естонія спільно з іншими країнами Балтії та Польщею розглядає питання про обмеження в'їзду громадян Росії за візами ЄС.

Про це розповів міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу за підсумками зустрічі в Празі, передає ERR.

На зустрічі в Празі міністри закордонних справ Євросоюзу домовилися призупинити дію Угоди про спрощений візовий режим з Росією, але, за словами міністра закордонних справ Урмаса Рейнсалу, для Естонії це недостатній крок.

"Поки ми не досягли консенсусу на рівні ЄС, як обмежити в'їзд громадян РФ до Євросоюзу, Естонія та інші країни, що мають спільний кордон з Росією і Білоруссю, розглядають можливість встановлення візової заборони на державному рівні або обмеження перетину кордону громадянами Росії з візами ЄС", — сказав Рейнсалу.

Він додав, що варто обмежити можливість громадянам Росії приїжджати і "байдуже користуватися свободами демократичної Європи в той час поки в Україні гинуть невинні люди".

Війна. Усі останні новини

11 серпня уряд Естонії ухвалив рішення закрити кордони для громадян РФ із шенгенськими візами, виданими республікою. Рішення набуло чинності 18 серпня.

"Ця санкція означає, що візи залишаться дійсними, але до їх власників будуть застосовані санкції при в’їзді до Естонії. Їм не буде дозволено в’їзд до країни", — сказав Рейнсалу.

Міністр зазначив, що винятки із санкцій становлять:

  • співробітники російського посольства та члени їхніх сімей;
  • особи, які безпосередньо беруть участь у перевезенні вантажів і пасажирів;
  • особи, які мають право на вільне пересування відповідно до законодавства Європейського Союзу або чиє прибуття в Естонії необхідно з гуманітарних міркувань;
  • особи, які відвідують родичів або дружину громадянина Естонії, який проживає в Естонії, або особу, яка має дозвіл на довгострокове проживання в Естонії, або має спільних дітей із запрошеним.

Що відомо

  • 31 серпня Європейський союз призупинив дію угоди з Росією, яка полегшує видачу шенгенських віз росіянам. Однак про повну заборону на видачу документів не йдеться, оскільки з цього питання немає одностайності серед країн.
  • Перед ухваленням остаточного рішення п’ятірка країн виступила з заявою, що вживатиме окремих заходів зі скорочення кількості росіян, допущених на свою територію, якщо спільного рішення дійти не вдасться. Таку заяву оприлюднили Польща, Фінляндія, Естонія, Латвія та Литва.

Читайте також

Просто закрийте кордони: Зеленський пояснив, чому потрібно заборонити в’їзд росіянам до ЄС

Спецагенти під виглядом туристів: дипломат пояснив, чому Європа має припинити видавати візи громадянам РФ

На початок