У ДБР розслідують справу про розкрадання майна аеропорту "Київ" у перші дні війни

У ДБР розслідують справу про розкрадання майна аеропорту "Київ" у перші дні війни

Доповнено
У ДБР розслідують справу про розкрадання майна аеропорту "Київ" у перші дні війни
. Фото: Facebook / Аеропорт Київ - Kyiv Sikorsky Airport

Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження за фактом розкрадання майна міжнародного аеропорту "Київ" на початку повномасштабного вторгнення Росії. Справу розслідують за статтею перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень.

Про це повідомляє пресслужба ДБР.

"Перевіряється інформація щодо наказів вилучення транспортних засобів аеропорту та іншого майна. Також досліджується правомірність наказу здійснити пошкодження злітно-посадкових смуг аеропорту, що не обумовлювалось військовою необхідністю", — повідомляє речниця ДБР Ольга Чиканова.

Справа стосується генерал-майора, колишнього заступника секретаря РНБО Сергія Кривоноса.

28 серпня видання "Церзор" повідомило, що ДБР порушило кримінальну справу проти Сергія Кривоноса щодо його дій у березні, коли він керував обороною аеропорту "Київ". Кривонос у коментарі головному редактору "Цензора" Юрію Бутусову сказав, що нібито за рішенням президента проти нього порушена справа і його "звинувачують у незаконному захисті аеропорту Жуляни (Київ) від російських окупантів".

Спікерка ДБР Тетяна Сап'ян Суспільному повідомила, що наразі процесуальний статус Кривоноса у цій справі ще не визначено.

Що сказали у Генштабі

Прокоментували порушену ДБР справу щодо Сергія Кривоноса і в Генеральному штабі ЗСУ.

В оприлюдненій заяві Генштабу йдеться, що генерал-майор запасу Сергій Кривонос на початку повномасштабного вторгнення Росії був призначений керувати обороною міжнародного аеропорту "Київ" як доброволець з урахуванням його бойового досвіду в обороні краматорського аеропорту.

"ДБР не може та не здійснює комунікацію з військовими підрозділами шляхом надсилання будь-яких телеграм, а лише виключно у спосіб визначений законодавством – через листування. На даний час таке листування відбувається лише з Міністерством оборони та Генеральним штабом Збройних Сил України виключно з метою з’ясування фактів та обставин, які мали місце безпосередньо в ході оборони аеропорту «Київ» Жуляни з 24.02.2022 по 03.04.2022 року. Усю запитувану інформацію надано до ДБР встановленим порядком", – заявили в Генштабі.

Зазначається, що після стабілізації ситуації навколо Києва, аеропорт було взято під охорону та оборону підрозділами ТрО ЗС України, а генерал-майор запасу Сергій Кривонос був вивільнений від надання допомоги щодо оборони аеропорту "Київ".

"Публічні заяви Сергія Кривоноса про вплив Президента України на органи досудового розслідування, звільнення його з військової служби не відповідають дійсності та мають ознаки дискредитації вищого військово-політичного керівництва держави, що є неприпустимим під час правового режиму воєнного стану", – наголосили в Генштабі.

Що сказав Кривонос

У коментарі Суспільному Сергій Кривонос на заяву Генштабу відповів: "Насправді Генеральний штаб висловлює не свою точку зору, а висловлює те, що їм надиктували з Офісу президента. Тому немає сенсу сприймати те, що вони говорять, тому що вони є людьми державницькими. Вони працюють на державу і слухаються державу. Вони свою точку зору не скажуть, а будуть казати те, що скажуть з Офісу президента."

Він також повідомив, що у ДБР його допитуватимуть цього тижня. За його словами, на допит його запросили по телефону, повістку не вручали.

Водночас Кривоніс висловив здивування, чому саме зараз у ДБР почали цікавитися, що відбувалося в аеропорту "Київ" на початку повномасштабного вторгнення Росії і порушили проти нього справу.

"Питання полягає, чому через 5 місяців, як все сталося, ДБР взялось займатися безпосередньо проблемами аеропорту. А те, що було протягом цих 5 місяців, хто що робив в аеропорту, хто чим займався — незрозуміло. А ця комісія, ці експерти були 25-26-27 лютого з нами? Вони разом з нами допомагали захищати аеропорт, захищати повітряні ворота столиці України? Воювати заднім числом — це нагадує диванних спеціалістів, які сидять на дивані і спостерігають, а що там було. Є таке російське прислів'я: "Каждый мнит себя стратегом, видя бой со стороны". То хай вони не "мнят" себе цими стратегами, а беруть участь у бойових діях", — сказав генерал-майор.

За його словами, його завданням було не допустити висадки російського десанту на летовище. І він це завдання виконав.

"А всі інші розповіді, що хтось десь щось вилучив-не вилучив — то питання не до мене. В тій будівлі, де я керував, порядок був. А як хтось щось вкрав, ну, пробаче, я ж не можу відповідати за всіх. Хай встановлюють хто вкрав, як вкрав, чому вкрав… В чому було перевищення? Перевищення з їхньої точки зору, що ми зробили так що росіяни не висадились. Краще для них було б якби росіяни висадились? Оце я не зрозумів в чому було перевищення повноважень", — сказав Сергій Кривонос.

Щодо пошкодження злітно-посадкової смуги під час оборони аеропорту "Київ", Кривонос розповів, що залив злітно-посадкову смугу мастилом. Це не дало російським літакам приземлитися.

"Тому що мастило унеможливлює гальмівний шлях літака. Бо літак злітає з посадкової смуги і розбивається. І я це зробив абсолютно спокійно, нормально. І за той час, що пройшов, вже можна було абсолютно спокійно випалити паяльними лампами це мастило, це робиться протягом тижня", — додав генерал-майор.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 187. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

На початок