Косово готове заборонити в’їзд громадянам Сербії та сербським автівкам

Косово готове заборонити в’їзд громадянам Сербії та сербським автівкам

Косово готове заборонити в’їзд громадянам Сербії та сербським автівкам
. Міністр внутрішніх справ Косова Джеляль Свечла. Фото: Офіс прем’єр-міністра Косова

Частково визнана Республіка Косово готова із 1 вересня запровадити заборону на в’їзд для громадян сусідньої Сербії, а також перекрити кордон для автівок із номерними знаками, виданими сербською стороною.

Як повідомляє Dukagjini, про це заявив очільник МВС республіки.

"Міністр внутрішніх справ Джеляль Свечла заявив, що з 1 вересня, без жодних вагань, очікується, що Косово почне виконувати рішення про взаємність із Сербією щодо номерних знаків та посвідчень особи", — йдеться у повідомленні.

Зокрема, урядовець стверджує, що сербські громадяни на півночі Косова усвідомили необхідність реалізації такого рішення.

"Уряд Республіки Косово ухвалив рішення розпочати реалізацію цих двох рішень про взаємність із Сербією, і ми без вагань виконаємо їх. Перше рішення стосується видачі документа для в'їзду та виїзду громадян Сербії до Косова, що відбувається з громадянами Косова вже 11 років", — заявив Свечла.

Він також повідомив, що другим рішенням є перехід автомобілів з "незаконними номерними знаками" на автомобілі з "легальними номерними знаками". За його словами, це рішення також є цілком законним і заснованим на домовленостях, досягнутих у Брюсселі.

Раніше міністр внутрішніх справ заявив, що впровадженню цих рішень перешкоджають кримінальні структури, які збагатилися та отримали вплив за допомогою сербської сторони.

Косово — частково визнана держава у Південно-Східній Європі, на Балканському півострові. Згідно з конституцією Сербії, територія Республіки Косово є частиною Сербії і входить до її складу як Автономний край Косово і Метохія, однак фактично Косово владою Сербії не контролюється. Україна не визнає незалежність Косова.

Що відомо

  • Раніше президент Сербії Александр Вучич у зверненні до населення заявив, що косовська поліція вночі 31 липня почне військову операцію проти сербів.
  • 21 серпня Вучич сказав, що готовий захистити сербів, які мешкають на території частково визнаного Косова, у разі, якщо НАТО не втрутиться у можливий конфлікт.
  • До цього влада Приштини оголосила, що з першого серпня починається видача спеціальних документів при в'їзді в Косово, а сербські документи вважатимуться недійсними.
  • Голова МЗС Сербії Нікола Селакович заявив, що Белград не визнає рішення Косова. За словами міністра, косовська влада "буквально готує пекло найближчими днями" для сербів, які там живуть.
  • У Міністерстві закордонних справ рекомендували громадянам України утриматися від відвідання південних районів Сербії та уникати місць масового скупчення людей.
  • 6 серпня міністр внутрішніх справ Косово Джелал Свечла заявив про затримання на кордоні російської журналістки Дарії Асламової за підозрою у шпигунстві.

На початок