В Одесі на вулицях з'являться мобільні укриття: який вигляд матимуть та де розмістятся

В Одесі на вулицях з'являться мобільні укриття: який вигляд матимуть та де розмістятся

Ексклюзивно
В Одесі на вулицях з'являться мобільні укриття: який вигляд матимуть та де розмістятся
. SafePalace4UA

Наприкінці вересня в Одесі планують встановити перше мобільне укриття. Його проєкт розробили представники організації SafePalace4UA. Там може поміститися 18 людей, розташують укриття в місцях найбільшого скупчення людей: в парках та на зупинках. Про це розповів Суспільному в ефірі "Українського радіо. Одеса" керівник ініціативи Ілля Блохін.

Мобільні укриття роблять з армованого бетону і з броньованими дверима, зі стінками понад 25 см завдовжки та стелею понад 40 см. За словами ініціатора проєкту SafePalace4UA Іллі Блохіна, на ідею надихнув досвід Ізраїлю, вони дивилися на вимоги до таких вуличних укриттів, які встановлюють біля зупинок або дитячих майданчиків. Чоловік каже, що в районі Сектора Гази подібні сховища стоять через кожні 100 м, там є 5-7 секунд, аби сховатися під час обстрілу.

В Одесі на вулицях з'являться мобільні укриття: який матимуть вигляд та де розмістять
SafePalace4UA

В Одесі на вулицях з'являться мобільні укриття: який матимуть вигляд та де розмістять
SafePalace4UA

Наразі в Одесі перше подібне укриття перебуває на стадії розробки. Проєкт об'єднує одеських художників, архітекторів, дизайнерів, урбаністів. Його створити менш ніж за місяць.

"Конструкторське бюро дослідило його на характеристики, на стійкість та міцність. І було підтверджено, що така конструкція витримає ударну хвилю в три тони, захищає від уламків та від куль", — розповів Ілля Блохін.

Укриття, де можна розмістити 18 людей, коштує близько 400 000 гривень, разом з сонячною панеллю та освітленням усередині. Є також супутні витрати: художнє оформлення, транспортування та встановлення. Його вага — 50 тонн, але вона відповідає ступеню захисту.

"Річ у тому, що у нас укриття є мобільними та монолітними. Тут його виготовляють на майданчику, а далі транспортують та встановлюють на будь-яке місце з відносно рівною поверхнею. Не треба підводити ніякі комунікації, не треба рити котлован, не треба робити фундамент", — каже ініціатор.

В Одесі на вулицях з'являться мобільні укриття: який матимуть вигляд та де розмістять
Фото: Суспільне

Через воєнний стан в Україні на установку подібних стаціонарних споруд дозволу від міської влади отримувати не потрібно, пояснюють активісти SafePalace4UA. Після встановлення конструкцію передадуть на баланс рятувальників.

"Сьогодні ми собі уявляємо, що передаємо цей об'єкт за угодою чи за актом благодійної допомоги ДСНС Одеської області. Вона, за законом, відповідатиме за цивільний захист населення".

Кожне місце розташування будуть обстежувати окремо. За цілісністю конструкції періодично слідкуватиме муніципальна варта.

"На парк Перемоги в Одесі, ми порахували, треба мінімум 15. З розрахунку людей, мам з дітьми, які гуляють на дитячих майданчиках. Це будуть місця масового скупчення людей. Ми рахували, якщо ми таку конструкцію ставимо, наприклад, у парку, не на бетонний майданчик, навіть без гравію, на рівний майданчик на землі, просідання нашої конструкції складає один міліметр на рік".

Мета ініціативи — поставити 1000 укриттів в різних містах України, зараз на це шукають кошти.

Читайте також

  • Чи може російська армія оточити Одесу: експерт коментує "окупаційну карту", що з'явилася в мережі
  • На Одещині сільрада виділила 800 тисяч гривень на відновлення будинків після ракетного удару. ФОТО, ВІДЕО
  • В двох школах на Одещині обладнали укриття для 300 дітей. На це витратили 1,5 млн гривень

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок