Перевіряють тричі на день: в Одесі від початку повномасштабної війни посилили контроль за радіацією

Перевіряють тричі на день: в Одесі від початку повномасштабної війни посилили контроль за радіацією

Ексклюзивно

В Одесі з 24 лютого посилили спостереження за радіаційним фоном. За час повномасштабної війни показники в місті жодного разу не перевищували допустимих значень. Щодня їх фіксують спеціалісти з центру контролю та профілактики хвороб. Як це відбувається та чим загрожує окупована росіянами Запорізька АЕС — у матеріалі Суспільного.

Лікарка з радіаційної гігієни Людмила Зайченко щодня ходить з дозиметром вулицями Одеси. Спеціалістка слідкує, аби радіаційний фон в місті не перевищував допустимої норми — 0.30 МкЗв/годМікрозіверт — одиниця вимірювання ефективної дози іонізуючого випромінювання..

Контрольні заміри в місті проводять на 40 локаціях. Моніторинг здійснювали й до повномасштабної агресії, втім, з 24 лютого роботу посилили, зазначила Людмила Зайченко:

"З самого початку війни, у той же день, 24 числа ми прийняли рішення проводити виміри тричі на день в усіх районах області і місті Одесі... Жодного разу у нас не було перевищень по фоновим значенням, а фонові значення – це значення багаторічних спостережень, і у нас, звичайно, не було перевищень дозових меж".

Радіація
Лікарка з радіаційної гігієни Людмила Зайченко з дозиметром. Суспільне Одеса

Серед можливих радіоактивних загроз в умовах воєнного стану – дві АЕС: окупована росіянами Запорізька та прифронтова Південноукраїнська. Та ймовірність аварії на цих об'єктах – низька, вважає інженер з атомної енергетики Олег Затєєв:

"Блоки і контейменти спроектовані так, що можуть витримати падіння винищувача класу МІГ-21, тобто обстріли будь-якими боєприпасами калібру не вище 155-мм. Він суттєвої шкоди контейменту, а більше того, реактору – не спричинить".

У випадку витоку радіації з АЕС, до Одеси та інших великих міст може дістатися лише частина радіоактивної хмари. За протоколами евакуація не потрібна, але існують методи убезпечення, розповів Затєєв.

"За цей час буде розбавлена концентрація, але для себе треба мати калій йод препарати і робити всі ці заходи, що робили в Києві під час Чорнобильської, тобто робити вологе прибирання, за можливості герметизувати свої оселі", — зауважив інженер з атомної енергетики.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок