"Гра на випередження". Україна подала заявку на чемпіонат світу з дзюдо, попри бойкот через Росію

"Гра на випередження". Україна подала заявку на чемпіонат світу з дзюдо, попри бойкот через Росію

Ексклюзивно
"Гра на випередження". Україна подала заявку на чемпіонат світу з дзюдо, попри бойкот через Росію
. Дар'я Білодід, фото: IJF

Чому це сталося - пояснення головного тренера федерації України з дзюдо.

Збірна України з дзюдо планує взяти участь на чемпіонаті світу з дзюдо - найголовнішому старті року, який проводиться під егідою IJF. Про це розповів головний тренер збірної України в ексклюзивному коментарі Суспільне Спорт.

На офіційному сайті Міжнародної федерації з дзюдо (IJF) з'явилася попередня заявка України на чемпіонат світу. Світова першість з дзюдо відбудеться з 6 по 12 жовтня у Ташкенті.

До попереднього складу збірної України з дзюдо на чемпіонат світу увійшли і лідери. Серед них - Дар'я Білодід, яка продовжуватиме виступи у ваговій категорії до 57 кг, бронзовий призер попереднього ЧС-2021 Яків Хаммо, а також чинний чемпіон Європи Богдан Ядов.

Попередній склад збірної України на ЧС з дзюдо

  • чоловіки: Артем Лесюк (до 60 кг), Богдан Ядов (до 66 кг), Геворг Манукян, Сергій Кривчач (обидва - до 81 кг), Артем Бубир (до 90 кг), Яків Хаммо (понад 100 кг)
  • жінки: Дар'я Білодід (до 57 кг), Анастасія Антипіна (до 63 кг), Наталя Чистякова (до 70 кг), Єлизавета Литвиненко (до 78 кг)

Заявка на чемпіонат світу від України з'явилася попри бойкот з боку федерації турнірів, що проводить організація. Українці пропустили перед цим турніри серії Грендслем в Монголії та Угорщині, а також гран-прі у Загребі через рішення IJF допустити до змагань дзюдоїстів з Росії та Білорусі як нейтральних атлетів.

Читайте також: Україна бойкотуватиме усі міжнародні турніри з дзюдо до повного усунення Росії і Білорусі

При цьому списку російських атлетів на чемпіонаті світу з дзюдо наразі немає. На турнір поки що заявлені 25 країн, однак перед турніром список учасників може зазнати змін.

Суспільне Спорт звернулося до головного тренера збірної України Віталія Дуброви щодо пояснення ситуації з заявкою команди на чемпіонат світу.

Дуброва підтвердив, що Україна дійсно планує брати участь на турнірі. Однак наголосив: плани можуть змінитися у разі участі Росії на турнірі, а заявка, опублікована на сайті IJF, є "грою на випередження" від української федерації.

"Це [заявка України на ЧС з дзюдо] на випередження. З 25 серпня розпочинається чемпіонат світу серед кадетів до 18 років. І перед [цим] чемпіонатом світу написали листа Міжнародній федерації, що висловлюємо свою повагу бути членами родини IJF, на часі проведення ЧС серед кадетів, бажаємо брати участь, але політична ситуація у зв'язку з агресією Росії - не можемо змагатися і бойкотуємо турніри, у яких беруть участь збірні РФ та Білорусі. Просили дати відповідь, чи будуть на чемпіонаті світу брати участь ці команди".

Читайте також: Збірна України візьме участь у чемпіонаті світу з дзюдо серед кадетів попри бойкот IJF: чим це пояснюють

"Надіслали ми такого листа. Вони нам офіційно нічого не відповіли, але з офісу подзвонили у федерацію та сказали, що Росії та Білорусі не буде. Тобто офіційного листа вони не надали. Ну ми і вирішили, що хай [збірна України серед кадетів] беруть участь, все ж для них це велике змагання. А ми планували зробити такий самий [лист] і по дорослим. Але зараз ситуація змінилася, і ми вирішили заявити команду та подивитися, що буде далі на випередження. Як тільки реєстрація відкрилася, ми заявили команду. Листа писати вже не будемо, і чекатимемо, що буде далі. Скажімо, що це така гра [на випередження]".

При цьому, якщо IJF все ж не змінить позицію та допустять Росію на чемпіонат світу, Україна, за словами Дуброви, планує відмовитися від участі і на цьому турнірі.

"Що буде, якщо Росію та Білорусь допустять? Моя позиція - щоб [Україна] не брала участь. Вже остаточно прийматиме рішення федерація, але, гадаю, ми цю позицію витримаємо і брати участі не будемо".

Також Дуброва розповів, на яких турнірах виступатиме збірна України. За словами тренера, у планах федерації не лише етапи Кубка Європи, але й змагання IJF, повторивши, що все залежатиме від позиції Міжнародної федерації щодо Росії.

"Чи буде збірна Україна готуватися до Олімпіади лише через етапи Кубка Європи? Ні, ми ще сподіваємося все ж таки, що дотиснемо IJF, і Росії не буде. Будемо чекати [на рішення IJF]. Команда заїхала у Конча-Заспу, готується. 8 вересня ми летимо з Варшави на тренувальний збір в Італію, і вже потім заплановано збір у Конча-Заспі 21 вересня, можливо 23-24".

Наостанок, тренер збірної України зазначив, що заявка на сайті IJF є попередньою, і у планах дозаявити у чоловічу команду ще трьох дзюдоїстів. Наразі туди увійшли шість спортсменів.

"Це попередня заявка. Сподіваємося брати участь, що IJF приймуть правильне рішення і не допустять росіян. До речі, про білорусів мова не йде - їх зовсім не буде. І це ще неостаточний склад. У нас 11-12 вересня команда боротиметься на Континентальному кубку в Італії, і після нього ми заявимо ще. Дівчата - це остаточний склад, а після Італії дозаявимо ще трьох [дзюдоїстів]. Буде команда з дев'яти осіб, повний склад".

Що відомо

  • Через бойкот турнірів IJF Україна взяла участь на турнірі European Open у Мадриді, а також на етапах Кубка Європи у Вінтербурзі та Ризі.
Читайте також: Українські дзюдоїсти завоювали 11 нагород та очолили медальний залік на етапі Кубка Європи в Ризі
  • До рішення IJF на користь Росії та Білорусі Україна виступила на Грендслемах в Антальї та Тбілісі. А також на чемпіонаті Європи, де здобув "золото" Богдан Ядов.
  • На чемпіонаті світу-2021 збірна України здобула лише одну медаль - "бронза" Яківа Хаммо.
На початок