Ядерний регулятор України заборонив запуск двох енергоблоків ЗАЕС

Ядерний регулятор України заборонив запуск двох енергоблоків ЗАЕС

Ядерний регулятор України заборонив запуск двох енергоблоків ЗАЕС
. Фото: Gettyimages

Державна інспекція з ядерного регулювання України змінила ліцензії на експлуатацію енергоблоків №1 та №2 Запорізької АЕС.

У пресслужбі регулятора повідомили, що згідно із наказом експлуатація енергоблоків №1 та №2 ЗАЕС здійснюється у стані "холодний зупин". Підставою для внесення змін стали заява "Енергоатому" та подані разом з нею документи, а також постанова "про поточний стан безпеки енергоблоків Запорізької АЕС в умовах окупації військовими Російської Федерації".

"Визначені наказом стани експлуатації енергоблоків №1 і №2 Запорізької АЕС, відповідно до наданих документів ДП НАЕК "Енергоатом" та експертних висновків Держатомрегулювання, є оптимальними в умовах окупації ЗАЕС російськими військами", – зазначається у повідомленні.

Що відомо

  • 4 березня російські війська захопили Енергодар Запорізької області — місто, в якому розташована АЕС, саму станцію обстріляли. 21 липня стало відомо, що російські окупанти розмістили військову техніку, вибухівку та зброю вже в машинній залі енергоблока АЕС.
  • 3 серпня генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що Запорізька атомна електростанція повністю вийшла з-під контролю агенції, принципи ядерної безпеки на станції порушені. 11 серпня російські військові чотири рази обстріляли Запорізьку атомну електростанцію. В той же день президент України Володимир Зеленський закликав міжнародних партнерів чинити більший тиск на Росію на тлі ядерного шантажу з її боку.
  • У Нью-Йорку 11 серпня відбулось засідання Ради Безпеки ООН, яке Росія скликала через обстріли ЗАЕС начебто з боку українських військових. Україна стверджувала протилежне — станцію обстрілювали росіяни.
  • 18 серпня Міноборони Росії повідомило про підготовку Україною "резонансної провокації" на Запорізькій АЕС під час візиту до України Генерального секретаря Організації об'єднаних націй Антоніу Гутерреша.

Читайте також

"Фукусімський сценарій": до чого може призвести зупинка енергоблоків на ЗАЕС

На початок