Ердоган обговорить з Путіним ситуацію навколо ЗАЕС

Ердоган обговорить з Путіним ситуацію навколо ЗАЕС

Важливо
Ердоган обговорить з Путіним ситуацію навколо ЗАЕС
. Президент РФ Володимир Путін і президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган. Фото: AP

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган за підсумками візиту в Україну заявив, що МАГАТЕ "має уважно стежити за роботою ЗАЕС і взяти на себе певний тягар щодо того, що потрібно зробити" для стабілізації ситуації.

"Ми завершили мій робочий візит до Львова на запрошення президента України. Це була моя перша поїздка в Україну після початку війни. Під час наших зустрічей з паном Зеленським ми обговорили всі аспекти наших двосторонніх відносин. Тема Запоріжжя не випадкова. Але, по-перше, Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) має уважно стежити за цією роботою і взяти на себе певний тягар щодо того, що потрібно зробити. Тому, що це загроза. Я сказав: "Ми не хочемо побачити Чорнобиль". Ми будемо обговорювати це питання з паном Путіним, і ми будемо просити його конкретно про це, щоб Росія зробила свою роль у цьому плані як важливий крок для миру у всьому світі. Їм потрібно зробити цей крок", — наголосив Ердоган.

Президент Туреччини також розповів, що головною темою зустрічі із Зеленським була "війна, яка триває вже близько пів року".

"Я ще раз поділився тим, що наша солідарність і підтримка територіальної цілісності та суверенітету України триватимуть. Я також заявив, що ми продовжуватимемо сприяти завершенню війни шляхом дипломатії та переговорів. Так само як я сказав пану Путіну під час мого візиту в Сочі, і я нагадав пану Зеленському, що ми можемо прийняти їхню зустріч", — наголосив Ердоган.

Що відомо

  • 4 березня російські війська захопили Енергодар Запорізької області — місто, в якому розташована АЕС, саму станцію обстріляли. 21 липня стало відомо, що російські окупанти розмістили військову техніку, вибухівку та зброю вже в машинній залі енергоблока АЕС.
  • 3 серпня генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що Запорізька атомна електростанція повністю вийшла з-під контролю агенції, принципи ядерної безпеки на станції порушені. 11 серпня російські військові чотири рази обстріляли Запорізьку атомну електростанцію. В той же день президент України Володимир Зеленський закликав міжнародних партнерів чинити більший тиск на Росію на тлі ядерного шантажу з її боку.
  • У Нью-Йорку 11 серпня відбулось засідання Ради Безпеки ООН, яке Росія скликала через обстріли ЗАЕС начебто з боку українських військових. Україна стверджувала протилежне — станцію обстрілювали росіяни.
  • 18 серпня Міноборони Росії повідомило про підготовку Україною "резонансної провокації" на Запорізькій АЕС під час візиту до України Генерального секретаря Організації об'єднаних націй Антоніу Гутерреша.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 177. Текстовий онлайн

З’явились нові дані щодо підготовки провокації на території ЗАЕС — розвідка

Росіяни можуть влаштувати "реальний теракт" на ЗАЕС 19 серпня — розвідка

На початок