Від російської агресії на Харківщині загинула понад тисяча людей — Human Rights Watch

Від російської агресії на Харківщині загинула понад тисяча людей — Human Rights Watch

Від російської агресії на Харківщині загинула понад тисяча людей — Human Rights Watch
. Наслідки обстрілу по зупинці у Харкові 20 липня 2022 року. Фото: В'ячеслав Мавричев / Суспільне

З кінця лютого від російської повномасштабної агресії загинули щонайменше 1019 цивільних на Харківщині. Окупаційні війська використовують заборонені касетні боєприпаси, порушують звичаї війни та руйнують лікарні, які користуються спеціальним захистом.

Про це свідчать дані міжнародної організації Human Rights Watch, оприлюднені 16 серпня.

Усі задокументовані атаки у різних населених пунктах Харківщини Росія здійснила з використанням вибухової зброї широкого радіусу дії й заборонених касетних боєприпасів, йдеться у звіті.

Спостерігачі зафіксували щонайменше п'ять пошкоджених будівель лікарень після нещодавніх восьми російських атак у Харкові та Дергачах, під час яких загинули 12 цивільних, ще 26 отримали поранення.

"Російські сили завдали ударів по Харкову та прилеглих районах, атакуючи густонаселені житлові квартали із застосуванням невибіркової зброї. У випадках, які ми задокументували, російські війська, як здається, не зважали на життя цивільних осіб і закони війни", — наголосив старший дослідник криз і конфліктів Human Rights Watch Белкіс Вілле.

З початку повномасштабного вторгнення в області загинули щонайменше 1019 цивільних, серед яких 52 дитини, повідомляє Human Rights Watch з посиланням на заступника керівника Харківської обласної прокуратури Андрія Кравченка. Ще 1947 людей отримали поранення, у тому числі 152 дитини.

У Дергачах двоє волонтерів отримали поранення 12 травня у будинку культури, коли російська ракета пробила дах. Люди у цей момент готували їжу та гуманітарну допомогу для місцевих жителів.

Приблизно у цей самий час суббоєприпаси, ймовірно, від цієї ж ракети впали у сад подружжя за кілометр від епіцентру влучання. Обидва загинули.

23 травня у Харкові через обстріл касетними боєприпасами будівлі жіночої консультації отримав поранення чоловік на зупинці.

Через три дні російський боєприпас вбив 63-річного чоловіка, який йшов пішки на площі 23 серпня.

Читайте також: Внаслідок обстрілу Харкова 26 травня загинули батько із немовлям, мати — у тяжкому стані

Організація проаналізувала сім атак РФ по Харкову і не виявила очевидних військових цілей у жодному з них.

"Під час однієї атаки, яка завдала шкоди лікарні, поблизу могла бути невелика кількість українських військових, але враховуючи, що медичні заклади за законами війни користуються спеціальним захистом, ця атака все одно була протиправною", — сказано у звіті.

Касетні боєприпаси заборонені відповідно до Конвенції про касетні боєприпаси 2008 року через її невибіркову дію та небезпеку для цивільного населення.

"Касетні боєприпаси, як правило, розкриваються в повітрі та розповсюджують десятки, якщо не сотні маленьких бомб над площею розміром з футбольне поле. Багато з цих суббоєприпасів не вибухають під час першого удару, залишаючи фрагменти, які діють як наземні міни", — пояснюють в організації.

З 24 лютого до 7 травня надзвичайники зібрали у місті та прилеглих районах 2700 нерозірваних боєприпасів.

Читайте також

Окупанти обстріляли трамвайне депо у Харкові з РСЗВ "Торнадо" — прокуратура

На початок