Бюджет Сумської області за 7 місяців року виконано на 96% – ОВА

Бюджет Сумської області за 7 місяців року виконано на 96% – ОВА

Бюджет Сумської області за 7 місяців року виконано на 96% – ОВА
. Колаж: Андрій Юрченя / Суспільне Суми

96% від плану – таким, за словами першого заступника керівника обласної військової адміністрації Тараса Савченка, є показник виконання бюджету Сумщини протягом семи місяців поточного року. Внаслідок чого наповнюється скарбниця області цьогоріч і чи очікувати на погіршення ситуації через російсько-українську війну – у матеріалі Суспільного.

Наталія відкрила першу еколавку в Сумах п’ять років тому. Розповідає, що мали велике бажання працювати. "Нам дуже подобалася ця ідея, і це не скільки комерційна ідея, стільки просто стиль життя. Основний наш контингент – це люди, які мають ті або інші особливості харчування. Люди, які мають непереносимість лактози, люди, які не вживають глютен із тих чи інших причин, люди, які схильні до алергій, – це все наші клієнти", - розповідає вона.

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну внесло корективи в роботу магазину, але його власниця вирішила працювати навіть за таких умов. Згадує, що було дуже складно, бо мали проблеми з транспортом, не знали, чи безпечно відкривати магазин.

Бюджет Сумської області за 7 місяців року виконано на 96% – ОВА
Фото: Суспільне Суми

"Але людям цей продукт був потрібен, бо його вживають за станом здоров’я. Ми це розуміли й зробили все для того, щоб максимально працювати. Ми навіть не шукали полегшення, пом’якшення", - говорить вона. І додає, що перше, що зробили, поки мали інтернет, це сплатили всі податки та зарплату працівникам наперед.

"Ми свідомо це робили й не шукали ніяких пом’якшень, тому що ми розуміли, що це наш внесок у бюджет і маленький внесок у перемогу", - згадує вона. Пані Наталія має дві еколавки. З кінця лютого працювала одна з них.

Один з працівників магазину, Віталій, говорить, що закрили одну з лавок, бо не працював торговельний центр, в якому вона розташовувалася.

Бюджет Сумської області за 7 місяців року виконано на 96% – ОВА
Фото: Суспільне Суми

Через те, що такі підприємці, як Наталія, працюють і надалі, на Сумщині за 7 місяців 2022 року бюджет області виконано на 96%, вважають в обласній адміністрації.

За словами першого заступника керівника Сумської ОВА Тараса Савченка, такий показник вважають гарним, бо у березні-квітні прогнозували гірший сценарій.

"Якщо говорити про обласний бюджет, то він виконаний майже на 100%. Що до бюджетів громад, десь 40% громад перевиконали свої планові показники і, відповідно, 60% - недовиконали. Недовиконання є різне. Є несуттєве – до 10%. підприємства зараз працюють не так потужно і скоротили кількість найманих працівників, але з іншого боку ПДФО платиться не тільки співробітниками виробничих підприємств, а платиться і з державних установ, з інших інституцій. Отже, є певні компенсатори, фактори, які компенсують сплату ПДФО, недоотриману від працівників виробничого сектора", - говорить він.

За словами Тараса Савченка, 2022 рік є періодом економічного падіння в регіоні. Утім, посадовець сподівається, що наступний буде роком відродження, а у 2024-му область відновиться до довоєнного рівня.

Що відомо

  • Загалом обласний бюджет на 2022 рік – це понад 3 мільярди гривень. Як сказав у грудні 2021 року, під час прийняття бюджету, голова ОДА Дмитро Живицький, для всіх необхідних витрат тоді бракувало 300 млн грн.
  • У травні 2022 року Сумщина отримала 150 млн грн додатково з державного бюджету на відновлення області.
  • У липні представили Стратегію відновлення і розвитку економіки області, у якій 47 ідей.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок