Понад три мільярди гривень. На сесії обласної ради прийняли бюджет Сумщини на 2022 рік

Понад три мільярди гривень. На сесії обласної ради прийняли бюджет Сумщини на 2022 рік

Понад три мільярди гривень. На сесії обласної ради прийняли бюджет Сумщини на 2022 рік
. Суспільне Суми

Депутати Сумської обласної ради 22 грудня ухвалили бюджет на 2022 рік. Його прийняли без обговорень. Три фракції із шести не підтримали проєкт рішення.

Перед голосуванням слово взяв голова обласної адміністрації Дмитро Живицький. Він просив підтримати документ.

"У нас зараз заплановано проєктування об’єктів майже на мільярд гривень і ці кошти нам треба буде отримувати з державного бюджету. Для того, щоб це зробити, нам треба мати свій бюджет. І почати з першого січня і планувати, і проєктувати, завершувати проєктування, оголошувати тендери", — зазначив він.

Бюджет прийняли без обговорень. За нього проголосували 34 депутати з 49 присутніх. Три фракції його не підтримали: "За майбутнє!", "Батьківщина" та "Наш край".

"Скільки не було у нас погоджувальних рад, погоджувальних комісій, весь час ми говорили про розподіл і про незабезпеченість. Але жодного разу не говорила з нами адміністрація про наповнення. Про ті дії, які будуть прийняті протягом першого, другого кварталу для того, щоб забезпечити захищені статті до кінця року", — сказав голова фракції "За майбутнє" Тетяна Сизон.

"І цей бюджет — він закриває певні навчальні заклади, він закриває певні напрямки. Неодноразово ми пропонували альтернативу як збільшити надходження. Це рента з нашого добутку – нафти, газу, який на Охтирщині є. Зараз, коли бюджет голосується без урахування цих альтернатив, ми скорочуємо, ми не думаємо над тим, як створити щось", — каже голова фракції ВО "Батьківщина" Вадим Лисий.

"Бюджет недопрацьований, як потрібно. На сьогодні, якщо брати дохідну частину бюджету, у нас йде зменшення по добутих надрах, квота зменшена, не додана додаткова дотація, яка повинна надаватися. По видатковій частині теж все зменшено і лише все нормально — апарат обласної ради, управління майном – там 40 млн, там — 20 млн, і ще окремі підприємства обласної ради. А інші галузі — що охорона здоров’я, що освіта, що соцзахист", — каже голова фракції "Наш край" Євген Южаков.

Говорить, що їхня фракція мала пропозицію. "Щоб бюджет зараз не приймати, тиждень попрацювати по тих питаннях, що я сказав, і прийняти там, 29, бюджет окремим питанням, щоб владнати недоліки, які є", — зазначив він.

Обсяги бюджету

Бюджет на 2022-й на 12,7% більший, ніж той, який прийняли торік, розповіла директорка обласного департаменту фінансів Олена Батраченко.

"Великою проблемою у цьому питанні по дохідній частині є те, що другий рік поспіль держава зменшує нам додаткову дотацію на передані повноваження закладів освіти і охорони здоров’я. Якщо на поточний рік обсяг цієї дотації складав 188 млн грн, то на 2022 рік він складає лише 93 млн грн", — каже вона.

Олена Батраченко розповіла, які це наслідки може мати. "Це суттєво впливає на можливості обласного бюджету забезпечувати необхідним ресурсом 132 заклади і установи, які фінансуються за рахунок обласного бюджету. Водночас бюджет збалансований, усі заклади будуть утримуватися на достатньому рівні", — зазначила вона.

"Бюджет поганий. Він фактично перетворює обласний бюджет в касу з виплати заробітних плат і оплату комунальних послуг, бо видатків розвитку немає ніяких в цьому бюджеті. Контрольна цифра, яка фактично державою визначена нам, вона не задовольняє потреби обласного бюджету. Але краще б було за цей бюджет голосувати, ніж не голосувати, тому що це б ставило під питання виплату заробітних плат в січні", — каже голова обласної бюджетної комісії Олег Медуниця.

Загалом обласний бюджет на наступний рік – це понад 3 мільярди гривень. За словами Дмитра Живицького, для всіх необхідних витрат бракує 300 млн грн.

Що відомо

  • Бюджет на 2021 рік депутати Сумської обласної ради прийняли 18 грудня 2020 року.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до спільноти у Viber

На початок