ЗАЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки — Енергоатом

ЗАЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки — Енергоатом

ЗАЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки — Енергоатом
. ЗАЕС. Фото: Суспільне Запоріжжя

Після подвійного обстрілу Запорізької АЕС російськими військами з РСЗВ станом на 6 серпня станція працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки.

Про це повідомляє Енергоатом.

Зазначається, що в результаті атаки на Запорізьку АЕС, на одному з енергоблоків спрацював аварійний захист, відключений один із трьох працюючих енергоблоків.

"Внаслідок обстрілів серйозно пошкоджено азотно-кисневу станцію та об‘єднаний допоміжний корпус. Залишаються ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин, також високою є пожежна небезпека", — йдеться у повідомленні.

В Енергоатомі зазначили, що український персонал станції продовжує працювати та докладати усіх зусиль для забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, а також ліквідації наслідків пошкоджень. Однак загроза фізичній безпеці станції залишається.

"Наразі Запорізька АЕС продовжує працювати і виробляти електроенергію для потреб енергосистеми України", — йдеться у повідомленні.

Україна закликає світову спільноту невідкладно вжити заходів для примусу Росії звільнити ЗАЕС та передати електростанцію під контроль України заради безпеки всього світу.

Що відомо

  • Запорізька атомна електростанція — найбільша у Європі та третя у світі. Вона має 6 енергоблоків, це — 40% всіх атомних реакторів в Україні.
  • 4 березня російські війська захопили Енергодар — місто, в якому розташована станція, а її саму — обстріляли. Бої біля АЕС точились кілька годин, за цей час окупанти кілька разів влучили в один із реакторів. Тоді спалахнув тренувальний центр станції. Пожежу ліквідували. З того часу Запорізька АЕС контролюється російською армією та представниками "Росатому". За інформацією НАЕК "Енергоатом" на території ЗАЕС перебувають близько 500 російських солдатів.
  • Водночас станом на 26 липня у тимчасово окупованому Енергодарі наразі перебувають близько 10 тисяч працівників Запорізької АЕС.
  • 21 липня стало відомо, що російські окупанти розмістили військову техніку, вибухівку та зброю вже в машинній залі енергоблока АЕС.
  • Президент "Енергоатому" Петро Котін після цього зазначив, що через техніку окупантів, що розміщена в машинному залі першого енергоблоку атомної станції, може статися пожежа.
  • 3 серпня генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що Запорізька атомна електростанція повністю вийшла з-під контролю агенції, принципи ядерної безпеки на станції порушені. Він закликав Росію та Україну якнайшвидше сприяти відвідуванню комплексу спостерігачами МАГАТЕ.
  • 5 серпня російські військові влаштували обстріли біля промислового майданчика ЗАЕС. Також вони обстрілюють житлові квартали з метою чергової провокації.
Війна. Усі останні новини

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 164. Текстовий онлайн

Війська РФ ведуть наступ на Бахмут та Авдіївку — Генштаб

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок