Херсонські волонтери організували акцію "Допоможи сусідові"

Херсонські волонтери організували акцію "Допоможи сусідові"

Херсонські волонтери організували акцію "Допоможи сусідові"
. Суспільне: Херсон

"Допоможи сусідові" - таку благодійну акцію організували волонтери руху "Хвиля" у Хесроні. Принцип її простий – мешканці будинку оформлюють замовлення продуктів, частина грошей перераховується на закупівлю адресної допомоги для їх малозабезпечених сусідів. Долучилися до акції жителі будинку з Таврійського мікрорайону.

Ще до приїзду волонтерів зі списками у руках сусідів обдзвонює Рима Цигульська. Вона – голова ОСББ "Старт". Мешканці цього будинку стали одними з перших, хто долучився до благодійної акції.

"Замовляли картоплю, цибулю, яблука, капусту пекінську, моркву, буряки. Нам хоч і недалеко до магазину дійти, але, якщо людина візьме усього по 2-3 кілограми, то десять кілограмів донести важко. А тут під під’їздом - це зручніше", - говорить Рима Цигульська.

Волонтер руху "Хвиля" Віталій Іванков каже, що проєкт спонукає сусідів підтримати тих, кому потрібна допомога. Долучили до нього і підприємців, які погодилися реалізовувати продукцію за зниженою ціною.

"Ми знайшли людей, які є підприємцями, і вони погодилися надавати допомогу незахищеним верствам населення. Це називається "соціальне підприємництво". На даний час ми запустили пілотний проєкт у Шуменському та Таврійському мікрорайонах. Голови ОСББ відгукнулися на цю ініціативу і активно проводять агітацію людей, щоб вони допомагали один одному в такі скрутні часи", - говорить Віталій Іванков.

Рима Цигульська дадоє, що в їхньому будинку троє людей, які перебувають у скрутних життєвих обставинах. Акцію "Допоможи сусідові" в цьому ОСББ підтримали шість родин.

"Почали збирати заявки на цей проєкт перший раз, щоб подивитися, як воно буде. Люди поки не знають, що воно і як. Придбати "кота у мішку" зголосилися шість квартир, зараз вони вийдуть. Замовили, ми склали такі переліки і будемо отримувати цю продукцію. Виділили три пакети для малозабезпечених – це 84, 82 роки бабуся і чоловік 66 років, але також потребує допомоги", - каже Рима Цигульська.

Ірина Подгорнова – жителька будинку. Жінка чекає на своє замовлення:

"Я замовляла картоплю, цибулю. Вона значно дешевша, ніж в супермаркеті, ще й підвезуть додому - мені не потрібно тягнути та перебувати серед великої кількості людей. Біля дому, вигідна ціна, дуже зручно".

Уся продукція розфасована та запакована, видають замовлення людям за сформованими накладними листами.

Волонтер Олександр Тимунь розказує, що наразі роздали близько двох десятків безкоштовних продуктових наборів, а почалося все з одноразових захисних масок:

"В цей тяжкий час похилі люди не мають змоги ходити скуплятися до магазинів. Побачили цю проблему і взяли відповідальність. Це все починалося з ось таких простих масок. Спочатку їх роздавали безхатькам, пересічними громадянам, роздавали людям, які потребують. Потім зрозуміли, що є потреба в їжі. Ну, от і почали таке проводити. Роздаємо людям - вони раді".

Галина Миколаївна - жителька будинку:

"Третій тиждень не виходжу. Оце Рима Ханіфовна, і сусідка є тут 40 років, вона сказала: "Не ходи, будемо виносити сміття". Сьогодні хліба принесла. Все, що попросила. Отак і живемо".

Таїса Чиж - жителька будинку:

"Хоч малесенька допомога, але вона піднімає дух, що ти людина, що тебе хтось пам’ятає. Адже деякі кажуть, що стара, 80 років - що там вже вона? А я дуже тепер рада - така молодь до нас зайшла, така радість. Мені саме не вистачало на повний набір борщовий, а тепер все є".

Аліна Олефір, Григорій Шматко.

На початок