Сімейних лікарів в Україні вчитимуть надавати психологічну допомогу

Сімейних лікарів в Україні вчитимуть надавати психологічну допомогу

Сімейних лікарів в Україні вчитимуть надавати психологічну допомогу
. Фото: pexels.com

В Україні збільшується попит на психологічну та психіатричну допомогу, тому Національна служба здоров’я України разом з ВООЗ розробляє новий пакет послуг, щоб пацієнти могли отримувати консультації та психологічну допомогу на первинному рівні, у свого сімейного лікаря, терапевта, педіатра.

Про це в етері Суспільного повідомила голова НСЗУ Наталія Гусак.

За її словами, ВООЗ, Світовий банк вже кілька років навчають сімейних лікарів за спеціальною сертифікованою програмою, яка надає можливість отримати ази надання психологічної допомоги, зокрема визначити, діагностувати психологічні розлади.

"І таким чином, сімейний лікар має можливість направити саме того пацієнта, який потребує глибшого, більш системного надання медичної допомоги на інші ланки". Тому, що в програмі медичних гарантій, окрім сімейних лікарів, є амбулаторний рівень, де працюють лікарі психологи, психотерапевти. Ми бачимо виписану кількість направлень на такі консультації", — сказала Гусак.

Голова НСЗУ зазначила, що в Україні зріс попит на реабілітацію, хірургічну допомогу, психіатрію, в тому числі стаціонарний напрямок, який також фінансується в рамках програми медичних гарантій.

"Торік ВООЗ допомогла НСЗУ запустити напрямок "Мобільні мультидисциплінарні команди з надання психіатричної допомоги". Це ті команди, які виїжджають додому і підтримують людину, яка пройшла стаціонарне лікування, підтримують її родичів для того, щоб людина себе почувала добре, слідкують за її станом. Ці команди працюють і на окупованих територіях", — сказала вона.

За словами Гусак у нацпрограмі "Доступні ліки" є препарати для лікування розладів психіки.

"Сімейний лікар також може виписати електронне направлення для безкоштовного отримання цих ліків від держави у будь-якій аптеці", — сказала голова НСЗУ.

Читайте також

Як поліпшити раціон, щоб знизити ризики появи тривожності й депресії під час війни

Чи можна під час війни ходити на концерти — говоримо з психологом, організатором концертів і військовим

Українських освітян вчитимуть надавати першу психологічну допомогу дітям

Вторгнення Росії в Україну, день 162. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок