Китай проводить навчання навколо Тайваню. У Тайбеї заявили про блокаду острова

Китай проводить навчання навколо Тайваню. У Тайбеї заявили про блокаду острова

Китай проводить навчання навколо Тайваню. У Тайбеї заявили про блокаду острова
. Китайські військові вертольоти пролітають повз остров Пінтан, одну з найближчих до Тайваню точок материкового Китаю, в провінції Фуцзянь, 4 серпня 2022 року. Фото: Ектор Ретамаль/AFP через Getty Images

У відповідь на візит до Тайваню спікерки Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі Китай 4 серпня розпочав військові навчання довкола Тайваню, які триватимуть до 7 серпня. Влада Тайваню звинуватила збройні сили КНР у блокаді острова, повідомляє The Guardian.

Для навчань Китай обрав шість основних районів навколо Тайваню. Навчання включатимуть бойові стрільби в морі та повітрі. Влада КНР повідомила, що в цей період усі кораблі та літаки не повинні заходити у відповідні морські райони та повітряний простір.

Армія Китаю проводить навчання навколо Тайваню після візиту на острів спікерки Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі
Армія Китаю проводить навчання навколо Тайваню. Карта: Xinhua

Влада Тайваню звинуватила збройні сили КНР у здійсненні блокади, адже шість визначених для навчання зон іноді перекриваються тайванськими територіальними водами, а деякі розміщені близько до ключових портів країни.

У Тайвані заявили, що навчання порушать роботу 18 міжнародних маршрутів через регіон.

Міноборони Тайваню заявило, що його збройні сили "працюють у звичному режимі"і стежать за ситуацією.

"Ми не прагнемо ескалації, але ми не залишаємося осторонь, коли йдеться про нашу безпеку та суверенітет", — заявили у відомстві.

Тайвань також заявив, що зміцнить свої можливості самооборони і тісно координуватиме свої дії зі Сполученими Штатами та країнами-однодумцями.

Як пише Reuters з посиланням на джерела в Тайвані, 10 китайських військових кораблів та кілька військових літаків 4 серпня кілька разів ненадовго перетинали серединну лінію Тайванської протоки.

Тайвань підняв у повітря реактивні літаки і розгорнув ракетні системи, щоб відстежувати кілька китайських літаків, що перетинають лінію.

"Вони прилітали, а потім відлітали знову і знову. Вони продовжують турбувати нас", — зазначає джерело.

За словами співрозмовника агентства, до полудня четверга військові кораблі з обох боків залишалися в цьому районі та в безпосередній близькості.

Що відомо

  • Тайвань — острів у східній Азії, який Китай вважає своєю територією і називає провінцією, що відкололася, а не незалежною державою. Єдиний союзник Тайваню — США. Україна встановила дипломатичні стосунки з КНР, що виключає визнання Тайваню.
  • 2 серпня до Тайваню в межах турне Азією прибула спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі. Вона стала першим високопоставленим американським політиком, який відвідав Тайвань за останні 25 років.
  • У Білому домі попередили, що Китай може відреагувати на візит спікера палати представників США Ненсі Пелосі на Тайвань військовими провокаціями. За словами прессекретаря Пентагону Джона Кірбі, це може включати запуск ракет поблизу Тайваню або великомасштабні повітряні чи морські дії.
  • Щойно Пелосі прилетіла на Тайвань, Китай оголосив про військові навчання навколо острова.
  • Після прильоту Пелосі на Тайвань координатор із питань стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі, заявив: Сполучені Штати Америки не підтримують незалежність Тайваню, але підтримують його оборону відповідно до Закону про відносини з Тайванем.
  • Особисто Ненсі Пелосі наголосила, що її візит "жодним чином не суперечить політиці Сполучених Штатів, яка керується законом про відносини з Тайванем 1979 року та китайсько-американських комюніке", і додала, що США "продовжують протистояти одностороннім зусиллям змінити статус-кво".

Читайте також

Чому Китай не готовий до війни ― думка експерта про візит Ненсі Пелосі до Тайваню

США, Китай і Тайвань. Що відомо про візит "третьої людини в США" Ненсі Пелосі до Тайваню і в чому військова загроза

Острів не відступить: Президентка Тайваню подякувала Пелосі за підтримку

Ненсі Пелосі покинула Тайвань після одноденного візиту

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок