Чи потрібно змінювати місцевий герб та прапор? У Кропивницькому ініціювали громадське опитування

Чи потрібно змінювати місцевий герб та прапор? У Кропивницькому ініціювали громадське опитування

Чи потрібно змінювати місцевий герб та прапор? У Кропивницькому ініціювали громадське опитування
. Фото: Кропивницька міськрада

У Кропивницькому місцева влада ініціювала опитування громадськості на тему: чи треба змінювати герб і прапор міста. Роблять це, щоб вивчити думку кропивничан, сказала начальниця відділу комунікацій із громадськістю Оксана Горбенко.

Свою думку можна написати, заповнивши Google-форму на офіційному вебсайті Кропивницької міської ради у розділі "Символіка міста" або на платформі E-Dem. Опитування триватиме з 2 до 16 серпня. Оприлюднення результатів – 19 серпня.

Це опитування – відповідь на питання: чи готова громада до змін у символіці міста, чи бачить вона цей процес на часі та чи є підстави ліквідувати попередню символіку, вважає очільник обласного відділення українського геральдичного товариства Олександр Чорний.

Про герб та прапор міста

Автор герба та прапору Кропивницького – архітектор та геральдист Віталій Кривенко. Символи затвердила міська влада у 1996 році. "Та символіка розроблялася саме для Кіровограда. Таку назву мало тоді місто", – сказав Олександр Чорний.

Герб – напівкруглий щит, обрамований декоративним картушем прикраса у вигляді декоративно обрамленого щита чи напіврозгорнутого згортка, на яких вміщують написи, герби, емблеми тощо.та увінчаний золотою короною, який підтримують два лелеки. Геральдист розповів, вони символізують козака Лелеку, який заснував селище Лелеківка (Інгульська Слобода).

"Зараз підтверджено, що це реальна історична постать. Що він дійсно заснував слободу у 1753 році. Фактично, це відбулося разом із нашим містом. Ці лелеки на гербу глибоко продумані", – сказав він.

Знизу герба – синя стрічка з девізом "З миром і добром". У жовтому та малиновому полі щита зображене перехрестя трьох синіх стрічок, що символізують злиття річок Інгул, Сугоклеї та Біанки. На них розмістили план фортеці з вензелем Пов'язані між собою або перевиті в малюнок початкові літери власних імен.Святої Єлисавети.

Він став однією із причин дискусій, чи потрібно змінювати герб, сказав Олександр Чорний. "Жоден із святих не має свого вензеля. Вони стали святими після смерті і не знали, що стануть святими. Але просто прибрати його не можна. Є автор, за яким зберігається авторське право. Якщо звідти щось прибереться, це буде не цілісна авторська композиція".

За його словами, прапор міста частково вторить герб. Це стяг, верхня та нижня смуги якого жовтого кольору, від древка до центру прапора відходить малиновий трикутник з золотим вензелем Святої Єлисавети у центрі. Між трикутником і смугами проходять три сині стрічки.

Читайте також

  • Перейменування вулиць у Кропивницькому. Як можна висловити свою думку
  • У Кропивницькому затвердили єдині вимоги для адресних табличок
  • У Кропивницькому перейменують 200 вулиць
  • Терміново вносити зміни в документи через перейменування вулиць не потрібно – юристи Кропивницької міськради
  • У Кропивницькому розповідатимуть про тих, на честь кого названі вулиці. Почнуть з військових
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок