"Іноді болять шрами, голова": як минув місяць для людей, які пережили обстріл у кременчуцькому ТЦ

"Іноді болять шрами, голова": як минув місяць для людей, які пережили обстріл у кременчуцькому ТЦ

"Іноді болять шрами, голова": як минув місяць для людей, які пережили обстріл у кременчуцькому ТЦ
. фото: Суспільне Полтава

Після обстрілу кременчуцького торговельного центру "Амстор" минув місяць. Через влучання російської ракети 108 людей травмувалися, 21 – загинула, а ще одну досі не знайшли. Цю інформацію Суспільному надав начальник Кременчуцької районної військової адміністрації Олег Лєднік. Історії тих, хто пережив обстріл та втрату рідних, зібрали у матеріалі.

"Він лежав на спині, там щось не обгоріло. Я одразу впізнала його зачіску, я одразу впізнала його голову, яка була понівечена. Я одразу впізнала свого сина, тому що я – мати", — каже мати загиблого у ТЦ у Кременчуці Наталія Сидорова.

Місяць тому Наталія Сидорова втратила сина. 25-річний Даніїл працював у торговельному центрі в Кременчуці, у який 27 червня поцілила російська ракета.

"Іноді болять шрами, голова": як минув місяць для людей, які пережили обстріл у кременчуцькому ТЦ
Мати загиблого у ТЦ у Кременчуці Наталія Сидорова. фото: Суспільне Полтава

"День був звичайний, абсолютно звичайний. Я провела сина на роботу. А потім був обстріл. Мій син працював у "Comfy", в торговому центрі "Амстор". Я побігла одразу туди. Там дим, вогонь. Вибухає. Поліцейські людей просять відійти подалі. Я кажу: "Я мати, в мене там син", — додає Наталія Сидорова.

За словами матері, Даніїл працював неподалік епіцентру вибуху. Його ідентифікували серед загиблих приблизно через тиждень за ДНК-експертизою.

"При вибухові його рознесло. Експерт говорить: "Я його збирав по ось таким шматочкам тканин, по ось таким шматочкам кісточок". І коли він мені показав те, що він зміг зібрати, на фотографії, я впізнала сина свого одразу. Хоч там і ні на що було дивитися. Там тільки було все обгоріле. 25 серпня йому повинно було бути вже 26. Добрий, чуйний", говорить мати загиблого у ТЦ у Кременчуці Наталія Сидорова.

"Іноді болять шрами, голова": як минув місяць для людей, які пережили обстріл у кременчуцькому ТЦ
Олена Безус, яка травмувалася в ТЦ Кременчука. фото: Суспільне Полтава

Окрім Даніїла Сидорова, під час ракетного удару загинуло ще 20 людей. Понад сотня отримали поранення. Серед них і 20-річна Олена Безус, яка продавала каву.

"Перший раз я отямилась у "швидкій допомозі", другий раз – у коридорі лікарні, коли мені промивали очі, і останній раз на операційному столі, коли мені зашивали рот, висок. Лишились осколкові поранення. Скоріш за все тому, що біля мене стояв невеликий холодильник з десертами. Під час вибуху уламки зачепили руку", — розповідає травмована у ТЦ у Кременчуці Олена Безус.

Олені зробили кілька операцій. Із пораненнями та забоями вона перебувала в лікарні 10 днів. Упродовж місяця має реабілітацію, а в серпні планує виходити на роботу.

"Якщо я не розумію, звідки іде звук, і що викликало цей звук, то трішки лякаєшся. Іноді болять шрами, голова, руки, але це невеликий дискомфорт", — додає Олена Безус.

Саму будівлю торговельного центру поки не розібрали. Металеві конструкції, що залишилися, зокрема, огородили стрічкою. Єдина, кого досі не знайшли під завалами, – Лариса Коханівська.

"Іноді болять шрами, голова": як минув місяць для людей, які пережили обстріл у кременчуцькому ТЦ
Донька безвісти зниклої Дар'я Коханівська. фото: Суспільне Полтава

"Це моя мама, їй було 50 років, вона працювала в магазині "Comfy". Він знаходиться отут. Ми поїхали на минулому тижні з татом до слідчої. Вона показала нам камери відеоспостереження, на камерах було видно, що мама прибирала в той час і вона була від потрапляння ракети десь у двох метрах. Слідча нам повідомила, що при такому ударі вижити було неможливо. Вона згоріла, саме тому вони не змогли встановити особистість через ДНК", — говорить донька безвісти зниклої Дар’я Коханівська.

У Лариси Коханівської залишилися чоловік та троє доньок.

"Протягом шести місяців її не зможуть вважати офіційно загиблою. Нам саме чому, не пояснили. Просто аргументуючи це тим, що в Україні такі закони. Через шість місяців ми подамо черговий позов до суду і її визнають загиблою. Тяжко. Процес переживання цієї ситуації тільки нещодавно почався. Мої сестрички до останнього сподівалися, що, можливо, вона жива", — каже Дар’я Коханівська.

Що відомо:

  • 27 червня російська армія завдала ракетного удару по торговельному центру у місті Кременчук.
  • Через обстріл ТЦ працівники Служби безпеки України розпочали кримінальне провадження за частиною другою статті "Порушення законів та звичаїв війни".
  • Через службову недбалість працівників торгового центру розпочали кримінальне провадження.
  • 25 липня травмованим через ракетний удар Росії по кременчуцькому торговельному центру, а також родинам загиблих почали надавати матеріальну допомогу.

Читайте також:

21 загиблий: що відомо про жертв ракетного обстрілу кременчуцького ТЦ

На початок