Вторгнення Росії в Україну, день 153. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 153. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 153. Текстовий онлайн
. Рятувальники розбирають руїни будівлі після ракетної атаки РФ на місто Чугуїв Харківської області, 25 липня 2022 року. Фото: AP/Evgeniy Maloletka

26 липня — 153 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Війська РФ намагаються захопити Вуглегірську ТЕС, спробували атакувати на Слов'янському та Краматорському напрямках, утім зазнали втрат.

Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • З 30 серпня по 5 вересня 2022 року Росія оголосила про стратегічні навчання "Схід-2022" з військами східного військового округу.
  • Британія нагородила Зеленського премією Вінстона Черчилля за лідерство.
  • Україна повернула тіла 25 військових, повідомили в Мінреінтеграції.
  • Військові РФ зранку завдали ракетного удару по Миколаєву. Поцілили у об’єкт критичної інфраструктури та автотранспортне підприємство. За попередньою інформацією, загиблих немає. Також випустили ракети по околицях міста та портовій інфраструктурі.
  • ЄС подовжив дію санкцій проти РФ до 2023 року. Також країни-члени ЄС офіційно погодилися на добровільне скорочення попиту на природний газ на 15% з 1 серпня 2022 року до 31 березня 2023 року. Мета — заощадити його напередодні зими, "щоб підготуватися до можливих збоїв у постачанні газу з Росії".
  • Авіація ЗСУ завдала удари по шести опорних пунктах та скупчення техніки РФ у Бериславському та Херсонському районах. Також ЗСУ знищили склад боєприпасів.

Текстовий онлайн 154-го дня війни читайте тут.

Російські ЗМІ повідомляють про удари поблизу Антонівського мосту в окупованому Херсоні.

Читайте також: Антонівський міст. Українська армія руйнує переправи через Дніпро — чому це важливо

США виділили $100 мільйонів на навчання українських пілотів — речник Повітряних сил

Палата представників Конгресу Сполучених Штатів Америки ухвалила законопроєкт про оборонний бюджет США на 2023 рік, в якому закладені 100 мільйонів доларів на навчання українських пілотів. Про це повідомив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат під час брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

За словами військового, це свідчить про серйозність намірів США щодо підготовки військових пілотів для України.

"Був ухвалений законопроєкт американським урядом про виділення 100 мільйонів доларів на підготовку військових пілотів у 2023 році. Якщо уряд США виділяє кошти на підготовку українських пілотів на американських літаках, значить це говорить про серйозність намірів США. І про те, що ми будемо отримувати авіаційну техніку", — зазначив посадовець.

Робоча група розглянула проєкт рекомендацій щодо гарантій безпеки для України — ОПУ

Міжнародна робоча група розглянула проєкт рекомендацій щодо майбутніх гарантій безпеки для України. Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

"Міжнародна робоча група з гарантій безпеки для України під співголовуванням керівника Офісу Президента Андрія Єрмака та колишнього Генерального секретаря НАТО Андерса Фога Расмуссена 22 липня провела друге засідання. Учасники обговорили проєкт плану рекомендацій щодо майбутніх міжнародних гарантій безпеки для України", — йдеться у повідомленні.

Як зазначили в ОПУ, група вважає, що НАТО й Стаття 5 Вашингтонського договору залишаються "золотим стандартом" гарантій безпеки, З огляду на це курс на членство в Альянсі закріплений в Конституції України

"У проміжний період, поки Україна не стане повноправним членом НАТО, основною гарантією буде її здатність стримати майбутню агресію та у разі потреби – захистити себе й відновити свій суверенітет, територіальну цілісність і безпеку", — повідомляється в дописі.

Водночас учасники групи вважають, що задля досягнення цієї мети знадобиться взаємопов’язана система багатосторонніх і двосторонніх угод між Україною та державами-гарантами, ратифікованих належним чином. Зокрема, ці документи мають сприяти розбудові та зміцненню сил оборони України.

У низці областей — повітряна тривога

Львівська, Закарпатська, Чернівецька, Вінницька, Київська, Миколаївська області — повітряна тривога.

Росіяни обстріляли з "Ураганів" громаду на Дніпропетровщині

Ввечері російські війська з "Ураганів" обстріляли Новосеменівку, що на Дніпропетровщині. Про це повідомив міський голова Апостолова Андрій Оса.

"Сьогодні надвечір ворог обстріляв територію Новосеменівки із «Урагана» касетними боєприпасами. Пошкоджена електромережа, у селі відсутнє електропостачання. Ремонтники завтра все відновлять. Постраждалих та руйнувань немає", — написав він.

За інформацією начальника військової адміністрації Кривого Рогу Олександра Вілкула, окрім Апостолівської громади, окупанти РФ продовжують обстріли по лінії зіткнення та Криворізького району.

"У селі Кошове пошкоджено лінію електропередач. Також орки обстріляли територію Великої Костромки. Також пошкоджено електромережі і сталася пожежа на полі площею 2 гектари", — йдеться у дописі.

Зеленський: Газовий шантаж — достатній привід, щоб розширити санкції проти Росії

"Сьогоднішні повідомлення про чергове спровоковане зростання газових цін на європейській біржі вище 2 тисяч доларів за тисячу кубів – це вже достатній привід, щоб розширити санкції проти Росії. Оскільки для всіх зрозуміло, що це свідомий ціновий терор Росії проти Європи. Використовуючи «Газпром», Москва робить усе, щоб ця зима стала для європейських країн найбільш жорсткою. На терор потрібно відповідати – відповідати санкціями", — заявив президент у вечірньому зверненні.

Він також повідомив, що сьогодні вперше в історії міждержавних відносин України та Уругваю провів переговори з президентом цієї латиноамериканської держави.

"Подякував за підтримку в міжнародних організаціях і закликав Уругвай, як і інших у регіоні Латинської Америки, запроваджувати санкції проти Росії. Зробимо все, щоб у світі не залишилося жодного регіону, де б не розуміли правди про російську агресію. Вже маємо комунікацію з Чилі, Парагваєм, Коста-Рикою. І ось тепер – Уругвай. Продовжимо цю роботу", — додав він.

Зеленська про обкладинку Vogue: Хотіла б, щоб на моєму місці ви бачили кожну українку

Дружина Президента Олена Зеленська зазначила, що бути на обкладинці видання Vogue - велика честь і мрія, і висловила побажання, щоб на місці її фото читачі бачили кожну українку, яка виконує свою роботу під звуки сирени. Про це йдеться в її дописі у фейсбуці.

“Бути на обкладинці Vogue – велика честь і мрія багатьох успішних і заслужених людей світу. Єдине, чого всім їм бажаю, – щоб це було не через війну в їхніх країнах. А зараз я б хотіла, щоб тут, на моєму місці, ви бачили кожну українку. Яка воює, волонтерить, облаштовується в таборі для біженців, виконує свою роботу під звуки сирени, тримається в окупації. Вона має право й заслуговує на те, щоб бути на обкладинках журналів усього світу”, — зазначила Зеленська.

Перша леді наголосила, що кожна зі співвітчизниць – обличчя й обкладинка нашої країни.

Як повідомлялося, Олена Зеленська дала інтерв’ю виданню Vogue, її фото опублікуване на обкладинці діджитал-версії видання. Фотосесію провела Енні Лейбовіц.

У Красному Лучі росіяни утримують 14 російських військових, які відмовляються воювати

На тимчасово окупованій території Луганської області у місті Красний Луч російські окупанти утримують 14 своїх військових, які відмовляються воювати проти України. До ув'язнених застосують психологічне і фізичне насилля. Про це повідомляє російське видання Верстка.

"Зі слів батьків російських військовослужбовців, у колонії №19 у місті Красний Луч на території так званої "ЛНР" знаходиться не менше 14 осіб. Раніше всі вони відмовилися від участі у війні з Україною та планували розірвати контракт із Міноборони РФ. До колонії військовослужбовців перевезли із міста Брянка, де вони пробули кілька тижнів", - йдеться у повідомленні.

Євросоюз дав позитивну оцінку виконанню Україною Угоди про асоціацію

Документ оприлюднила пресслужба Єврокомісії. У звіті перерахували основні висновки України:

  1. у сфері правосуддя, верховенства права та боротьби з корупцією відбулося кілька позитивних змін. Було ухвалено ключові закони, спрямовані на реформування Вищої ради правосуддя та відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів, а також закон про НАБУ, який встановлює необхідну правову базу для роботи органу, і закон про захист викривачів корупції. Питання реформи Конституційного суду досі не вирішено, не закінчено процес відбору нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури;
  2. уряд України ухвалив нову стратегію реформування державного управління відповідно до європейських стандартів і принципів Організації економічного співробітництва та розвитку, а також відновив прийняття на держслужбу на основі заслуг;
  3. втручання уряду України в управління НАК Нафтогаз викликало стурбованість щодо ефективності реформи корпоративного управління держпідприємствами;
  4. фінансовий сектор України залишався з профіцитом, попри пандемію COVID-19, але події в Нацбанку викликали занепокоєння щодо незалежності банку та системи банківського моніторингу;
  5. ринок електроенергії в Україні продовжував функціонувати з деякими ознаками деформації та ринкових маніпуляцій. Пріоритетом було підключення до континентально-європейської енергосистеми, яке відбулося 16 березня 2022 року;
  6. у сфері екологічних реформ у 2021 році було досягнуто незначного прогресу, але Україна ухвалила та представила свій внесок до Паризької угоди та ухвалила Стратегію адаптації до змін клімату, розпочався діалог України та ЄС з приводу «зеленої» трансформації нашої країни та Європейського зеленого курсу;
  7. Україна продовжує досягати значних успіхів у галузі цифрової трансформації та ухвалила закон про регулювання у сферах телекомунікацій — важливий крок для приведення законодавства у відповідність до нормативно-правової бази країн ЄС.

МВФ знизив прогноз зростання світового ВВП через війну в Україні

Міжнародний валютний фонд знизив прогноз зростання світового ВВП. Прогноз зростання світового ВВП через війну в Україні й високу інфляцію був знижений вдруге за рік — з 3,6% до 3,2%.

При цьому Міжнародний валютний фонд поліпшив свою оцінку зниження російської економіки у 2022 році — з 8,5% до 6%, але збільшив рівень очікуваного падіння ВВП Росії у 2023 році з 2,3% до 3,5%.

Ціни на газ на європейських біржах виросли на 20%

Ціни на газ в Європі зросли до майже 2300 доларів за тисячу кубометрів через скорочення Газпромом поставок. Востаннє раз такі ціни спостерігалися після повномасштабного вторгнення РФ в Україну, йдеться в даних лондонській біржі ICE.

Серпневі контракти в хабі TTF в Нідерландах виросли в понеділок більш ніж на 20% до рівня 214 євро за МВт-год, або 2289,7 долара за тисячу кубометрів (за курсом 1 Євро = 1,01 долара) на закінчення торгів. До початку дня котирування газу склали 177 євро за МВт-год, або 1890 доларів за тисячу кубів.

Кабмін розблокував експорт жита та мінеральних добрив

Про це повідомляє відділ зв’язків з громадськістю та засобами масової інформації Міністерства економіки.

"Уряд скасував заборону на експорт жита та мінеральних добрив. Для цих товарів запроваджений режим автоматичного ліцензування", — йдеться у повідомленні.

Як зазначили в установі, нині перехідні залишки жита в Україні оцінюються на рівні 73 тисяч тонн, а виробництво зерна прогнозується на рівні 351 тисячі тонн. У міністерстві переконані, що це дозволить забезпечити внутрішню потребу у споживанні, що сягає 353 тисяч тонн на рік.

Фонд "Повернись живим" придбав Bayraktar TB2 для військових

Вартість безпілотної системи склала 16 502 450 $, йдеться в повідомленні фонду. У фонді зазначили, що мова не просто про безпілотники, а про повноцінну автономну систему, до якої входять:

  1. система повітряного зв’язку;
  2. мобільний комплекс наземного управління;
  3. наземний термінал передачі даних;
  4. система розпізнавання "свій-чужий";
  5. три ударних безпілотники;
  6. декілька десятків корегованих авіаційних боєприпасів;

В Україні започаткують проєкт із надання реабілітаційних послуг постраждалим від війни

Про це йшлося під час зустрічі міністра соціальної політики Оксани Жолнович з представниками місії ВООЗ.

Сторони обговорили співпрацю в комплексній реабілітації постраждалих від війни, а також проблеми кадрового забезпечення реабілітаційних закладів. Мова йшла, зокрема, про відсутність посад соціальних працівників, які б стали оперативною зв’язуючою ланкою між людиною, яка потребує забезпечення реабілітаційними та допоміжними засобами, державою, яка гарантує надання таких засобів, та виробником.

"За результатами зустрічі домовлено започаткувати пілотний проєкт в окремих областях України, який буде сфокусований на надання якісних реабілітаційних послуг пацієнтам та забезпечення їх необхідними засобами для реабілітації якнайшвидше", — йдеться у повідомленні.

В Одесі створили добровільне формування цивільного захисту

До нього увійшли одесити, більша частина з яких вже брала участь у рятувальних роботах: члени Асоціації добровільних пожежників України, організації "Мотохелп", волонтери та співробітники Червоного Хреста, кінологи, дигери та альпіністи.

Перелам у війні можливий на кінці серпня - початку вересня — військовий експерт

"Увесь пакет озброєння, який до нас надходить, суттєво покращує наші оперативно-тактичні можливості по лінії фронту. Разом з тим говорити про те, що ця зброя найближчими тижнями чи найближчими днями допоможе нам переламати хід цієї війни, на мій погляд, некоректно. Це неминуче станеться, але це буде тільки тоді, коли цієї зброї буде на порядок більше. Передумови для такого процесу складуться не швидше, ніж кінець серпня — початок вересня", — розповів в ефірі єдиного телемарафону військовий експерт Петро Черник.

Він також додав, що допомога від Заходу надходить повільно, через те, що "Захід не мислить так, як мислимо ми": "Вони не перебувають під прямим вогневим ураженням. Вони зважено, спокійно під ядерною парасолькою США рахують сценарії, які для них комфортні. Не забуваємо, противник неймовірно підлий, не можна його недооцінювати. От тільки газову проблему, яку вони зараз розв’язали і тиснуть на Західну Європу, це буде тільки ускладнювати усі процеси. Але попри те, я сповнений стратегічного великого оптимізму, що у підсумку все буде добре".

До Держдуми внесли законопроєкт про визнання України терористичною державою та конфіскації майна її громадян

Депутати фракції "Справедливая Россия - За правду" внесли до Держдуми законопроєкт про визнання України терористичною державою і конфіскацію майна, що належить її громадянам, на користь Росії. Про це повідомив лідер фракції СРЗП в Думі Сергій Миронов у своєму Telegram-каналі.

Автори законопроєкту вважають, що майно, що належить громадянам України, "має конфісковуватися і звертатися в дохід Російської Федерації для відшкодування збитку постраждалим від терористичної держави".

Президенти Дуда і Науседа планують чергові візити до Києва

Про це йдеться у повідомленні президента Польщі у Twitter.

“Два дні надзвичайно цінних розмов з президентом Литви Гітанасом Науседою. Наші країни не зменшать своєї активності в Україні, обидва плануємо чергові візити до Києва. Ми не піддаватимемося на жодний шантаж з боку Росії”, — написав Дуда.

Зеленський отримав премію Вінстона Черчилля за лідерство

Про це повідомляє пресслужба президента.

"Ця нагорода була б неможливою, якби весь український народ не піднявся на захист свободи від тиранії, яка намагається повернути нас до найгіршого", — зазначив Володимир Зеленський.

Путін просить Ердогана продати йому безпілотники Bayraktar

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що президент РФ Володимир Путін виявив зацікавлення у закупівлі продукції компанії Baykar Makina, яка є виробником ударних БПЛА, зокрема Bayraktar TB2.

Про це повідомляє CNN Türk.

"Путін сказав мені, що хоче працювати з Baykar", — зауважив турецький президент під час зустрічі керівної Партії справедливості та розвитку.

Він додав, що аналогічну пропозицію зробили також Об’єднані Арабські Емірати.

В Естонії заборонили в'їзд російському гурту "Руки вверх"

Міністерство закордонних справ Естонії запровадило п'ятирічну заборону на в'їзд в країну російському попгурту "Руки вверх". Також міністр закордонних справ Естонії Умас Рейнсалу заявив, що МЗС працює над пропозиціями для ЄС припинити видачу віз іноземним громадянам.

"Можуть бути винятки з гуманітарних міркувань, але вони повинні оброблятися окремо", — написав Рейнсалу.

Під ризиком щодо початку опалювального сезону є тимчасово окуповані території — голова Харківської ОВА

"Зараз активно працюємо над відновленням критичної інфраструктури для того, щоб, по можливості, підготуватися до осінньо-зимового опалювального сезону. Значно пошкоджена інфраструктура, повністю знищено 12 котелень, 63 пошкоджено, знищено 60 теплових пунктів, 10 теплових камер, майже 24 кілометри теплових мереж. Однак попри таку ситуацію, ми рухаємося за планом і на 40% ми підготувалися до зимового сезону", — розповів в ефірі єдиного телемарафону голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Він додав, що під ризиком зриву початку опалювального сезону є тимчасово окуповані території: "В Ізюмі повністю знищена інфраструктура теплових мереж. Там будуть досить серйозні проблеми з опалювальним сезоном. До кінця не відома ситуація, яка по Вовчанському та Куп’янському напрямках".

У нас залишилося всього кілька тижнів, щоб повернути захоплену Росією територію — Зеленський

Президент Володимир Зеленський заявив делегації українських конгресменів, яка відвідала Київ 23 липня, що в України залишилося всього кілька тижнів, щоб повернути захоплену Росією територію, перш ніж це стане набагато важче зробити.

Про це виданню Politico розповів учасник делегації, член Палати представників Адам Сміт (штат Вашингтон).

"Українські офіційні особи заявили, що хочуть досягти мирної угоди з росіянами, але спочатку вони повинні повернути землі, захоплені росіянами, особливо на півдні", — сказав Сміт. — Допоможіть їм зараз, наскільки це можливо. Наступні три-шість тижнів мають вирішальне значення".

Він додав, що за словами Зеленського, зима наближається швидко, а низькі температури сповільнять бойові дії до "війни на виснаження, яка вигідна Росії". Тому Україна очікує прискорення підтримки США, до того, як сили Володимира Путіна "закріплять свої завоювання".

У Росії включили проєкти Bellingcat та The Insider до списку "небажаних організацій"

Проєкт журналістів-розслідувачів Bellingcat, опозиційне до російської влади видання The Insider та чеський "Інститут правової ініціативи Центральної та Східної Європи" Мін'юст РФ вніс до переліку небажаних організацій.

"26 липня 2022 р. Мін'юстом Росії до переліку іноземних та міжнародних неурядових організацій, діяльність яких визнана небажаною на території РФ, включено такі іноземні неурядові організації: Bellingcat Ltd. (Велика Британія), Stichting Bellingcat (Нідерланди); The Insider (Латвія), "Інститут правової ініціативи Центральної та Східної Європи" (CEELI Institute) (Чехія)", — йдеться у міністерства.

Станом на 26 липня, у списку "небажаних" для Росії організацій – 60 ЗМІ та правозахисних компаній. Їм заборонено вести діяльність у РФ під загрозою адміністративного та кримінального покарання.

РФ намагається набрати найманців з числа громадян країн Центральної Азії — Генштаб

Як повідомив Генеральний штаб ЗСУ у вечірньому зведенні, Росія зазнає втрат і через це має проблеми з особовим складом.

"У противника фіксується системна проблема з поповненням особовим складом – Російська Федерація вже намагається набрати найманців з-поміж громадян країн Центральної Азії, представників віддалених регіонів та ув’язнених злочинців" ,— йдеться у повідомленні.

На Сіверському напрямку військові РФ обстріляли цивільну та військову інфраструктуру в районах населених пунктів Зноб-Новгородське, Хрінівка, Сеньківка та низки інших. Вів повітряну розвідку біля Зноб-Новгородського.

На Харківському напрямку росіяни стріляли зі ствольної та реактивної артилерії зокрема неподалік Борщової Соснівки, Петрівки, Рубіжного, Мосьпанового, Чугуєва, Світличного та Слатиного. Завдав авіаударів біля Залимана, Мосьпанового та Явірського.

"Силами розвідувальної групи намагався розкрити побудову оборони наших військ в районі населеного пункту Чепіль. Окупантів знешкоджено", — додали у Генштабі.

На Слов’янському напрямку росіяни обстріляли із ствольної, реактивної артилерії та танків райони Норцівки, Долини, Грушувахи, Краснопілля, Мазанівки та інших населених пунктів. Намагалися просунутися неподалік Богородичного, однак безрезультатно.

На Краматорському напрямку зафіксовано артилерійські обстріли поблизу Райгородка, Закітного, Серебрянки, Верхньокам’янського, Виїмки, Переїзного та Білогорівки. ЗСУ відбили спробу окупантів покращити тактичне положення в районі Івано-Дар’ївки та змусили ворога тікати.

На Бахмутському напрямку війська РФ обстріляли військову та цивільну інфраструктуру в районах Берестового, Соледара, Покровського, Веселої Долини, Вершини, Кодеми, Майорська і Торецька. Завдали авіаційних ударів безпосередньо по населених пунктах Покровське та Новолуганське.

"Ворожі спроби штурмів в районах Берестового, Соледара та Семигір’я наші захисники успішно відбили. Тривають бої зі штурмовою групою в районі Покровського", — зазначили в Генштабі.

На Київщині підліток загинув від необережного поводження з гранатометом

Про це повідомив голова Макарівської громади Київської області Вадим Токар.

"Сьогодні орієнтовно о 16 год 10 хв в населеному пункті Королівка загинув хлопчик 2006 року народження. За попередньою версією - смерть настала при необережному поводженні з ручним протитанковим гранатометом. Деталі загибелі встановлюються", — йдеться у повідомленні.

Він також закликав мешканців при виявленні вибухонебезпечних чи підозрілих предметів, вогнепальної зброї чи боєприпасів до неї, ні в якому разі не підіймати, не рухати і не чіпати їх.

На Київщині затримали торговців краденими боєприпасами

Як повідомив начальник поліції Київської області Андрій Нєбитов, на Білоцерківщині двоє чоловіків крали набої, а потім підпільно збували. Затримали торговців після останньої контрольної закупки.

Вторгнення Росії в Україну, день 153. Текстовий онлайн
Фото: Нацполіція Київської області

Слідство встановило два факти нелегального продажу боєприпасів, втім правоохоронці перевіряють причетність затриманих і до інших епізодів. Вдома у чоловіків знайшли понад 700 набоїв, калібру 5,45 мм, два магазини до АК-74 і готівку, отриману за збут набоїв.

У Чугуєві з-під завалів будинку культури дістали другого загиблого

Під час розбору завалів будинку культури в Чугуєві, який російські окупанти зруйнували ракетним ударом 25 липня, рятувальники знайшли тіло чоловіка.

Цю інформацію Суспільному підтвердив речник обласного управління ДСНС Євген Василенко. Загиблий — 36-річний чоловік, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Це Сардор Хакімов — брат Мансура Хакімова, якого після російського обстрілу 25 липня врятували з-під завалів будинку культури. У момент обстрілу він перебував у підвальному приміщенні, де робив заготівлю для плову. Пошуки ще однієї жінки, яка перебувала у будівлі під час обстрілу, тривають.

Чеченські силовики використовують нашивки з написом "на Київ"

Про це пише "Кавказ.Реалії".

Інформацію про нові нашивки виданню підтвердили у правоохоронних органах Чечні. Там уточнили, що нововведення запровадили на початку минулого тижня.

"Із 18 липня в місті помічають — практично всі силовики носять цей напис на спині", — повідомило джерело.

Вторгнення Росії в Україну, день 153. Текстовий онлайн
Скріншот з відео "Кавказ.Реалії"

Зокрема, такі нашивки побачили у столиці Чечні Грозному на формі силовиків із полку поліції спеціального призначення ім. Ахмата Кадирова. Шеврони з'явилися й на формі поліції, підрозділів ОМОНу та інших силових структур.

В Республіканській партії США назріває розкол щодо відношення до допомоги Україні

Як пише The Hill, у Республіканської партії США наростає розкол через політику щодо Росії та України. Опозиційна до експрезидента Дональда Трампа частина республіканців, так звані "республіканці Рейгана" налаштовані посилювати допомогу Україні. Вони конфліктують з однопартійцями, які підтримують радикальну ідеологію Трампа "Make America Great Again" (MAGA).

Вторгнення Росії в Україну, день 153. Текстовий онлайн
Дональд Трамп. АР

"Ця боротьба може вплинути на майбутню політику США, якщо Республіканська партія отримає більшість у Палаті представників або Сенаті на проміжних виборах цієї осені. Це також може вплинути на результат конкурсу на звання наступного кандидата в президенти від Республіканської партії, а сам Трамп може стати новим кандидатом", — пише видання.

"Якщо свобода піддається нападкам з боку диктатури, і ми не підтримуємо свободу, тоді який сигнал це посилає?", — каже член Палати представників Брайан Фіцпатрік (республіканець, Пенсільванія).

Більшість законодавців Республіканської партії підтримали ідею призначення військового помічника в Україні. Водночас член Палати представників Брайан Фіцпатрік (республіканець, Пенсільванія) сказав The Hill, що підтримка слабшає: "Підтримка на ранньому етапі (війни - ред.) була дуже сильною, двопартійною. Чи слабшає якась частина цієї підтримки? Так. Але ми не можемо дозволити внутрішній політиці затьмарити той факт, що прямо зараз в Україні коїться геноцид".

Натомість законодавці Республіканської партії, які виступають проти підтримки України, не хочуть відправляти гроші за кордон. Вони публічно заявляють, що кошти можуть бути використані в США "для зміцнення південного кордону та інвестування у внутрішнє виробництво енергії". У травні 57 республіканців у Палаті представників проголосували проти надання Україні пакету допомоги у розмірі 40 мільярдів доларів. У голосуванні "проти" взяли участь деякі з найвірніших союзників Трампа, включаючи представників Марджорі Тейлор Грін (Джорджія) і Метт Гетц (Флорида).

Україна провела перемовини з Туреччиною, Італією, Нідерландами, Естонією щодо відновлення країни

"Проводимо активні перемовини з країнами-партнерами, щодо їх участі у плані швидкого відновлення країни. Вже проведено перемовини з Туреччиною, Італією, Нідерландами, Естонією та Євроделегацією", — повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

У МВС планують навчити аграрієв помічати вибухонебезпечні предмети

Про це заявив радник міністра внутрішніх справ України Ростислав Смірнов.

"Ми запускаємо програму навчання саме для аграріїв, бо ми знаємо, що вони працюють на великих площах. Тому ми запускаємо певні правила безпеки, як ідентифікувати (вибухонебезпечні предмети - ред.)", - наголосив Смірнов.

Він уточнив, що під час обстрілу поля ракетами певного виду боєприпаси можуть зайти в землю вглиб до 3-4 метрів, і з часом земля "виштовхує" ці ВНП назовні. За словами Смірнова, у таких випадках, трактор чи комбайн можуть через 3-4 роки підірватися: "Тому нам потрібне техзабезпечення, потрібні дрони, які можуть сканувати, у тому числі, вглиб землі".

В Маріуполі люди змушені облаштовувати житло просто неба — радник мера

Як повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко, окупанти знесли житловий будинок, але не надали житла його мешканцям.

"Перші мешканці знесеного будинку вимушені влаштувати дім просто неба. Мабуть, саме так гауляйтеру уявляють собі “маневренньІй жилой фонд”. А якщо чесно - тут не вистачає слів", — йдеться у повідомленні.

Російська армія атакувала Одещину з 10 бомбардувальників: подробиці обстрілу

Зранку 26 липня з акваторії Чорного моря росіяни завдали по Одещині ударів з літаків Су-30 та Су-35 ракетами Х-59, а близько п'ятої ранку одразу 10 дальніх бомбардувальників завдали ще вісім ударів ракетами Х-22. Про це повідомив Юрій Ігнат, речник командування Повітряних сил ЗСУ.

"Противник завжди хоче заплутати нашу ППО, навіть якщо завдається удар артилерією, то ворог завжди робить залпи – таку тактику вони застосовують. Наприклад, досить часто росіяни використовують ЗРК С-300 для ураження наземних цілей. Це ще одна загроза від окупантів – зенітні удари", – сказав Юрій Ігнат.

Начальниця координаційного пресцентру сил охорони та оборони Півдня Наталя Гуменюк зазначила, що ракетами Х-59 була завдано ракетних ударів по узбережжю Одеської області. За її словами, там було зруйновано кілька будівель та є двоє травмованих, які відмовилися від госпіталізації.

Україна звернеться до США щодо надання "газового ленд-лізу"

Як під час засідання Кабінету міністрів повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, уряд України звернеться до уряду Сполучених Штатів Америки щодо надання "газового ленд-лізу" для стабільного проходження опалювального сезону.

"Підготовка до найскладнішої зими в нашій історії триває, і в цій підготовці ми шукаємо всі можливі інструменти, аби бути готовими до будь-яких сценаріїв. Безперечно, підтримка союзників сьогодні — це один із двох основних стовпів економічної стабільності України. Другий ключовий елемент — це працююча економіка", — наголосив Шмигаль.

Правоохоронці перевірили понад 19,9 тисячі осіб на причетність до колабораційної діяльності — НПУ

За період дії воєнного стану в Україні правоохоронці перевірили понад 19,9 тисячі осіб на причетність до колабораційної діяльності. Про це на брифінгу повідомив начальник Департаменту карного розшуку Нацполіції Вадим Дзюбинський.

"За весь період воєнного стану було перевірена 19 981 особа на причетність тим чи іншим чином до колаборації, до допомоги країні-агресору. Відкрито 1801 провадження, пред’явлено 289 підозр. Але впевнений, що у багатьох провадженнях тривають ще слідчі дії, і винні особи будуть притягнуті до відповідальності", — заявив представник Нацполіції.

Водночас він наголосив, що не готовий назвати точну цифру колаборантів з числа держслужбовців. За словами Дзюбинського, ця категорія осіб належить до підслідності ДБР.

"Але такі особи є, зокрема ті, які і наразі обіймають посади на окупованій території і співпрацюють з владою агресора. Частині уже оголошені підозри, навіть заочно. Вони будуть оголошені у державний розшук", — сказав він, висловивши переконання, що після визволення територій ці особи будуть притягнуті до відповідальності.

На снаряді від “Урагану” підірвався комбайн на Дніпропетровщині

У Зеленодольській громаді (Дніпропетровської області) на міні підірвався комбайнер. Про це повідомив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук, передає Укрінформ.

“Сьогодні під час збору врожаю пшениці в Зеленодольській громаді на ворожій протитранспортній міні, носієм якої є «Ураган», підірвався наш аграрій. Комбайнер не постраждав, сам комбайн пошкоджено”, — йдеться у коментарі.

Раніше повідомлялось, що внаслідок влучення снаряду в Любимівській громаді зруйновано сільгосппідприємство.

Німеччина передала Україні три РСЗВ MARS-II

РСЗВ Mars II вже передані Україні німецькими союзниками, повідомив глава Офісу президента Андрій Єрмак і міністерка оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт, передає DPA. Також Німеччина, за словами Ламбрехт, передала Україні три самохідні артилерійські установки, системи протиповітряної оборони IRIS-T.

РСЗВ Mars II (Mіttlere A rtillerie Raketen System) – німецька реактивна система залпового вогню, яка була прийнята на озброєння Бундесверу в 1990 році. Пускова установка на гусеничному шасі є аналогом американської M270 MLRS. Максимальна дальність ураження цілей — 45 000 - 70 000 м, в залежності від боєприпасів.

HIMARS знищили у Кадіївці казарму з бійцями “Росгвардии” — ЗМІ

В окупованій Кадіївці (колишній Стаханов) Луганської області українські військові напередодні 23 липня знищили місце базування росіян, пише "Мілітарний".

Ракети влучили у будівлю колишнього професійно-технічного училища №9, яке розташованого на вулиці Гагаріна, 9. Стало відомо, що будівлю використовували як казарму бійці російської Національної гвардії (“Росгвардия”).

Один з російських бійців оприлюднив відео після обстрілу та розповів про втрати.

"Сегодня в десять часов вечера по нам прилетели, вот что осталось от нашего места расположения. Полностью разбили, пацанов засыпало", – розповідає російський боєць.

Польські дипломати не братимуть участі у зустрічах, де будуть представники Росії та Білорусі

Заступник міністра закордонних справ Павел Яблонський заявив, що польські дипломати не братимуть участі у зустрічах, на яких присутні представники РФ чи Білорусі. Про це пише Wprost.pl.

"Росія має бути гранично ізольована від усіх міжнародних форумів і форматів, у яких вона може виступати. Ми прийняли рішення, що на будь-яких заходах, які відбуваються у Польщі та організовані будь-якими інституціями, якщо будуть присутні представники РФ і білорусі, яка є союзником Росії, наші представники не зʼявляться", — сказав Яблонський.

"Укроборонпром" уклав контракти на закупівлю десятків тисяч артилерійських боєприпасів

Державний концерн “Укроборонпром” уклав угоди на закупівлю боєприпасів для наземної артилерії. Про це повідомили у концерні. Йдеться про десятки тисяч боєприпасів.

“Тільки упродовж останніх днів укладено контракти на десятки тисяч крупнокаліберних боєприпасів до наземної ствольної артилерій“, – зазначають в повідомлені.

Серед іншого державний концерн займається закупівлею боєприпасів для українського війська.

Росіян за кордоном хочуть зобов'язати платити податки в РФ

Мінфін Росії хоче зобов'язати співробітників російських компаній, які працюють за кордоном, сплачувати податки у РФ. Про це повідомила пресслужба російського міністерства, передає Forbes Росія.

Російський Мінфін підготував необхідні поправки до законодавства. Наразі росіяни, які працюють за межами країни понад 183 дні на рік, втрачають російське податкове резидентство.

У разі схвалення ініціативи винагороди, які виплачують російські роботодавці своїм співробітникам, які працюють дистанційно за межами Росії, віднесуть "до доходів від російських джерел". При цьому компенсаційні виплати таким працівникам на, наприклад, обладнання робочого місця, пропонують звільнити від податку на доходи фізосіб.

В Україні планують запровадити посаду спеціаліста з безпеки в освітньому середовищі – Шкарлет

В Україні розглядають можливість запровадження посади спеціаліста з безпеки в освітньому середовищі, повідомив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

За його словами, сьогодні під час робочої зустрічі фахівці МОН вчергове обговорили питання безпечного освітнього процесу з колегами із Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції, Державної служби з надзвичайних ситуацій, представниками ЮНІСЕФ та Всеукраїнської асоціації об’єднаних територіальних громад.

“Також розглянули можливість запровадження посади спеціаліста з безпеки в освітньому середовищі. Це рішення керівники департаментів (управлінь) освіти і науки ОВА уповноважені приймати самостійно (з урахуванням особливостей ситуації в регіоні)”, — зауважив Шкарлет.

Очільник Міносвіти наголосив, що міністерство готове сприяти реалізації безпекових проєктів, ініційованих МВС і зацікавленими сторонами.

“Безпека дітей і всіх учасників освітнього процесу є головним пріоритетом”, — заявив Шкарлет.

Він додав, що представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні у відповідь на запит МОН було створено онлайн-інструмент моніторингу безпеки освітнього середовища в закладах освіти для більшої ефективності освітнього менеджменту”.

“Інструмент є частиною національної системи автоматизованого інформаційного комплексу та може бути використаний для цілей проєкту із запровадження посади спеціаліста з безпеки”, — наголосив міністр.

Більшість населення Маріуполя виживає за межами гуманітарних норм – Андрющенко

Більшість населення у тимчасово захопленому російськими військами Маріуполі виживає за межами всіх гуманітарних норм. Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

"Більшість населення Лівобережного району та віддалених мікрорайонів Кальміуського районі продовжують виживати за межами всіх гуманітарних кордонів людяності. Багаття, ящики від зброї як дрова, повні двори сміття, гігієна з відра. Середньовіччя оселилось в Маріуполі разом з окупантами", — написав радник мера.

Він також оприлюднив відео зруйнованих будинків, засмічених розбитих вулиць, де люди біля під’їздів готують їжу на багаттях.

Агресія Росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично повністю зруйноване внаслідок обстрілів. Маріуполь сьогодні без нормального постачання електрики, води, газу. У заблокованому місті залишаються понад 100 тис. жителів. Маріуполю загрожують екологічна катастрофа та спалах інфекційних хвороб.

Колаборанта Костянтина Іващенка російські загарбники оголосили "мером" Маріуполя.

В Естонії прийняли вже майже 48 тисяч українських біженців

Естонія наразі прийняла 47883 українські біженця, повідомляє ERR із посиланням на Департамент поліції та прикордонної охорони, передає Укрінформ.

25 липня до Естонії прибули 276 біженців із України, зокрема 50 дітей. При цьому 127 із них бажають продовжити шлях до іншої країни, а 149 людей залишилися в Естонії.

Мер Нарви, яка знаходиться на кордоні з РФ, Катрі Райк заявила, що наразі дві третини українських біженців прибувають до Естонії через це місто. З цієї причини Департамент соціального страхування у співпраці з владою Нарви та Міжнародної організації з міграції відкрив інформпункт для українських біженців. Передбачено, що він працюватиме цілодобово, а надалі графік залежатиме від потреб біженців.

Країни ЄС погодилися скоротити споживання газу

Країни-члени Європейського Союзу 26 липня офіційно погодилися на добровільне скорочення попиту на природний газ на 15% у порівнянні з їхнім середнім споживанням за останні п’ять років. Скорочення попиту діятиме впродовж року, і Єврокомісія перегляне це рішення у травні 2023 року.

У заяві, яку опублікували на сайті Ради Європи зазначається, що мета скорочення попиту на газ полягає у його заощадженні напередодні зими, "щоб підготуватися до можливих збоїв у постачанні газу з Росії, яка постійно використовує енергоносії як зброю".

Рішення Ради ЄС передбачає, що в разі серйозної загрози для стабільності постачання обмеження споживання стане обов'язковим. Водночас лише самі країни загальним рішенням зможуть запустити цей механізм.

Читайте також: Росія ніколи не буде надійним партнером. Як світ реагує на скорочення постачання газу в ЄС

ЄС подовжив дію санкцій проти РФ до 2023 року

Європейський Союз подовжив дію санкцій проти Росії на шість місяців. Відтак, усі пакети обмежень, запроваджені з 2014 року, діятимуть щонайменше до 31 січня 2023 року. Про це йдеться на сайті ЄС.

Ці санкції, вперше запровадили у 2014 році у відповідь на дії Росії, і були значно розширені з лютого 2022 року після повномасштабного вторгнення. Наразі вони обмеження стосуються фінансів, енергетики, технологій та товарів подвійного використання, промисловості, транспорту і предметів розкоші.

Російські військові випустили по Миколаївщині 18 ракет

Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім розповів в ефірі телемарафону, що війська Росії зранку 26 липня випустили по області 18 ракет.

"Зранку у нас було шість ракет Х-59 з літаків та дванадцять ракет типу С-300. Не всі вони влучили в ціль — частину збили", — сказав Кім.

За його словами ракети, які не збили, влучили в критичну інфраструктуру та підприємства, зруйнували три секції залізничного мосту, який не працював, автопідприємство, цивільні об’єкти й приватні будівлі. За словами Кіма, ніхто не постраждав.

Велика Британія розширила санкційний список проти російських чиновників

Велика Британія розширила санкційний список проти Росії і додала до нього 42 нових пункти. Обмеження включають заборону на поїздки і заморожування активів, накладені на кількох губернаторів російських регіонів. Про це зазначається на урядовому сайті.

Естонія запропонує ЄС припинити видачу шенгенських віз росіянам

Міністерство закордонних справ Естонії відомство готує пропозицію до Європейського союзу про припинення видачі шенгенських віз росіянам. Про це заявив глава МЗС Урмас Рейнсалу, повідомляє ERR.

"Справді курйозно, що російські громадяни зараз масово їдуть через західний кордон Росії — через Фінляндію, Латвію, Литву — щоб відвідати Лувр влітку, тоді як в Україні вбивають дітей. Це, безумовно, морально неправильно", — сказав він.

Рейнсалу зазначив, що питання про візи для російських громадян уже обговорювалося у Євросоюзі в березні, але на той час у Росії діяли обмеження через коронавірус, і поїздки не були такими масовими, як зараз.

"Я уже озвучив цю проблему міністрам закордонних справ Фінляндії та Латвії, і ми, звичайно, консультуватимемося з урядами нашого регіону, щоб знайти ширшу підтримку для цієї ініціативи. Нам потрібно, щоб усі країни були за", — сказав міністр.

На думку Рейнсалу, Естонія також має оцінити, чи варто відкликати вже видані візи за певних підстав.

Псевдореферендум і "Большая Россия": СБУ викрила плани РФ щодо приєднання окупованих регіонів України

Росія почала активну фазу підготовки псевдореферендуму із незаконного приєднання тимчасово окупованих територій сходу України. Для проведення так званого "волевиявлення" РФ планує використати проросійську організацію "Донецька республіка", повідомляє Служба безпеки України.

"Раніше вона ("Донецька республіка" — ред.) діяла лише на території терористичної організації "ДНР", але зараз її географію розширяють. Відповідно, ворог планує і зміну назви. Найбільш ймовірний варіант, який оберуть окупанти: "Большая Россия", — кажуть в СБУ.

У складі цього утворення, за даними відомства, уже активно діє понад 1 000 "активістів", які щодня проводять зустрічі з населенням тимчасово окупованих територій. Серед них – агітатори, блогери та "дружинники", які співпрацюють з окупантами.

Для посилення електоральної підтримки росіяни також пропонують продуктові набори, стартові пакети російських мобільних операторів та пропагандистські газети.

На фінальному етапі у РФ планують підготувати звернення нібито від місцевих жителів до керівництва окупаційної адміністрації щодо приєднання Донеччини до Російської Федерації.

В СБУ додають, що Кремль планує залучити підконтрольні медіаресурси, щоб охопити своєю пропагандою понад 50 млн глядачів з Росії та сходу України, а також готується перекинути до регіону понад тисячу російських "експертів" і "добровольців".

Tetra Pak припиняє згортає свій бізнес в Росії

Шведсько-швейцарська компанія, виробник пакування для харчових продуктів Tetra Pak передає свій російський підрозділ місцевому керівництву.

"В результаті сукупного впливу експортних обмежень щодо Російської Федерації, які призвели до порушень у ланцюжках поставок, компанія Tetra Pak більше не може продовжувати підтримки своєї операційної діяльності в Росії", — пишуть російські медіа з посиланням на заяву компанії.

Росіяни планують перейменувати Маріуполь в Жданов — радник мера

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що питання про перейменування міста хочуть розглянути на так званому "референдумі".

Очільник Мін'юсту розповів, як військовополонені РФ відбувають покарання в Україні

Найімовірніший сценарій для російських військовополонених — піти на обмін, проте їхня доля ще залежатиме від того, чи є в України докази вчинення ними воєнних злочинів. Про це розповів міністр юстиції Денис Малюська в інтерв'ю РБК-Україна.

"Ті, щодо яких доказів вчинення ними воєнних злочинів немає – вони звичайні військовополонені за Женевською конвенцією, утримуються до того часу, поки не буде запит на обмін таких осіб. До того часу вони найчастіше за все працюють у нас, займаються деревообробкою під охороною на режимних об'єктах", — пояснив Малюська.

Натомість за словами міністра, проти тих військовополонених, які вчинили воєнні злочини, відкривають кримінальні провадження, здійснюються слідчі дії з розслідування воєнних злочинів і винесення вироків. Водночас ці росіяни також можуть бути обміняні на українських військових, які утримуються в полоні РФ.

"Ті, які вчинили воєнні злочини – отримають вирок, що є перешкодою для їхнього подальшого нормального життя. З іншого боку, така категорія полонених є більш цінною для сторони агресора як предмет обміну, тому що чим яскравіший злочинець, тим більше його хочуть забрати, щоб прибрати ризики для подальших обвинувачень. І тим вагоміших наших героїв ми можемо забрати з полону", — додав глава Мін'юсту.

Війська РФ спалюють населені пункти, які не вони не можуть захопити — Гайдай

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив, що для того, щоб закріпитися в Луганській області російські війська спалюють населені пункти, які не вони не можуть захопити.

"Вся країна бачила, що окупанти залишають лише попіл як від великих міст, так і від зовсім маленьких населених пунктів. Або те, що вони зробили з Врубівкою, коли потрібно було швидше прорватися в Лисичанськ. Або з Новотошківським, де залишилося всього 10 осіб з числа місцевого населення, ще в квітні. Російській армії байдуже, що буде в селі чи місті завтра, вони калічать життя навіть тим, хто їх чекав всі ці роки", — сказав він.

Гайдай додав, що за минулу добу українські війська відбили три-чотири штурми з боку росіян, на п'ятому напрямку бої тривають досі.

Президент відреагував на ракетний удар по Затоці, що на Одещині

Президент Володимир Зеленський зазначив, що в селі Затока на Одещині, куди росіяни завдавали ракетний удар не було воєнних баз та військових.

"Ранок. Звичайне село Затока. Люди відпочивали і жили. Просто жили. Ні баз, ні військ. Просто терористам із РФ захотілося постріляти. За все відповідатимуть. Кожен. Кожен "визволитель", який руйнує наше життя", — написав він.

РФ обстріляла прикордоння України більше півсотні разів

Російські війська за минулу добу, 25 липня, більше ніж півсотні разів атакували прикордонні території України. Йдеться як про Чернігівську, так і Сумську області.

"З мінометів 120 мм калібру ворог обстрілював прикордоння понад 50 разів. Учора, 25 липня, було обстріляно 5 громад на Сумщині, та 4 громади на Чернігівщині", — йдеться в повідомленні Держприкордонслужби.

Корбан заявив, що покинув транзитну зону і шукає можливість перетнути кордон України

Керівник Центру тероборони Дніпра Геннадій Корбан покинув транзитну зону і перебуває у Польщі.

"Наразі я шукаю можливість знову перетнути кордон України. У мене на руках свідоцтво про народження, яке ніхто не може ні відмінити, ні призупинити. У цьому документі написано, де я народився — Дніпропетровськ, Україна", — написав він.

Корбан зазначив, що паспорт у нього відібрали, вказавши у графі "громадянство" його статус як "особа без громадянства".

РФ намагається набрати найманців серед громадян Азії та ув’язнених — розвідка

Росія намагається набрати найманців з-поміж громадян країн Центральної Азії, ув’язнених та представників віддалених регіонів, повідомили у Головному управлінні розвідки МО України. У розвідці зазначають, що в Росії активно розгортається кампанія під гаслом "від кожного суб'єкта федерації по батальйону".

В її рамках Кремль зобов’язав кожен з 85 російських регіонів, включно з Кримом і Севастополем, сформувати та фінансово простимулювати по одному новому батальйону "добровольців" для участі у війні проти України", — зазначають в ГУР.

Водночас там додали, що не всі регіони готові створювати такі батальйони за рахунок місцевого населення. Зокрема, влада Москви формує так званий "мерівський полк", в який здебільшого набираються люди з інших регіонів та навіть громадян країн Центральної Азії (Таджикистан, Киргизстан, Узбекистан). Для їхнього заохочення пропонується висока зарплатня та можливість отримати громадянство РФ.

"Загалом РФ змінює тактику поповнення особового складу окупаційного контингенту на території України. Щоб уникнути небажаного оголошення мобілізації, набір військовослужбовців здійснюється через приватні військові компанії, Росгвардію та "ЛДНР", — додали в ГУР МО.

Також розвідники зафіксували випадки примусу до підписання "контрактів" щодо місцевого населення на тимчасово окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей.

Крім цього, розпочалася робота з колишніми випускниками Челябінського танкового училища в запасі у віці до 50 років. У розвідці повідомляють, що їх закликають йти добровольцями до танкового батальйону, який орієнтовно формується в Пермі. Там організовується збірний пункт та прибувають танки Т-72, які терміново знімають з довготривалого зберігання.

Україна повернула тіла 25 полеглих захисників

Україні вдалося повернути тіла 25 військових, які загинули під час боїв з російськими військами.

Як повідомили в Мінреінтеграції, 26 липня відбулася чергова операція з передачі тіл загиблих військових. Операція проводилась за співпраці Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти, Олега Котенка та інших силових структур України. Процес повернення тіл відбувається відповідно до норм Женевської конвенції.

РФ пошкодила газопровід на Харківщині: без газу залишилося село

Російські окупанти пошкодили газопровід середнього тиску на території Балаклійської громади, без газу залишилися тисяча домогосподарств, повідомили 26 липня в ОВА.

"Харківгаз" просить своїх клієнтів, у яких припинилася подача газу ввечері 25 липня, самостійно перекрити крани перед газовими приладами до проведення ремонтів газогону. Відновлювальні роботи будуть продовжуватися до повного пуску газу у всі домоволодіння", — сказано в повідомленні.

У Маріуполі на ММК імені Ілліча окупанти почали ремонтувати військову техніку

У Маріуполі на металургійному комбінаті імені Ілліча російські окупанти почали ремонтувати військову техніку. До робіт залучають місцевих. Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко. За його інформацією, люди працюють під наглядом окупантів та колаборантів. За роботу з ними розраховуються їжею.

"Поступово всі гіпотези та аналітичні висновки щодо майбутнього Маріуполя, як військово-транспортної та ремонтної бази знаходять свої підтвердження", — повідомив він.

ЗСУ ліквідували за добу 170 окупнатів та 7 танків — Генштаб

Станом на 26 липня Росія втратила на війні з Україною орієнтовно 39 870 військових. Найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському напрямку, повідомляє Генштаб ЗСУ. Також РФ втратила:

  • танків ‒ 1737 (+7) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 3959 (+9) од,
  • артилерійських систем – 880 (+4) од,
  • РСЗВ — 258 (+1) од,
  • засоби ППО — 117 (+1) од,
  • літаків – 222 (+0) од,
  • гелікоптерів – 189 (+1) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 722 (+3),
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 2835 (+3) од,
  • спеціальна техніка — 75 (+2).

Масовані удари по Одещині, Харкову та Миколаєву, бої на Херсонщині. Як минула ніч в регіонах

Вранці 26 липня російські військові завдали масованих рекетних ударів по Одеській області та Миколаєву, обстріляли цивільну інфраструктуру Харкова. Постійні обстріли тривають на Донбасі, а на Херсонщині відбуваються бої на території Бериславського та Каховського районів.

Про це станом на 8 ранку повідомили Суспільному у зведенні військово-цивільних адміністрацій.

Відносно спокійно ніч минула на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій, Вінницькій, Запорізькій, Кіровоградськїй, Хмельницькій, Тернопільській областях, на Черкащині, Вінниччині, Полтавщині, Житомирщині та Київщині.

Одеська область: вранці завдано масований ракетний удар, в тому числі із застосуванням авіації, з напрямку Чорного моря. Випущено кілька ракет повітряного базування.

На Одещині є влучання в приватні будівлі прибережних сіл з наступним займанням. На місцях працюють рятувальники. Попередньо постраждалих нема.

Чернігівщина: вночі — два обстріли із мінометів територій біля сіл Новгород-Сіверського району. Без втрат та руйнувань. За добу відбулося 9 обстрілів прикордоння.

На Сумщині вночі був мінометний обстріл Середино-Будської громади, 5 прильотів. Теж, на щастя, жертв та руйнувань немає.

Дніпропетровщина: війська РФ знову обстріляли Криворізький та Нікопольський райони. Село Кошове Широківської громади залишилося без світла. Люди не постраждали. У Червоногригорівській та Марганецькій громадах також без жертв та руйнувань.

На Харківщині зранку 26 липня росіяни завдали ударів по цивільній інфраструктурі обласного центру. Деталі щодо наслідків наразі уточнюються.

Російські військові знову завдали удари по Чугуєву, є влучання по критичній інфраструктурі. Рятувальники продовжують розбирати наслідки вчорашніх руйнувань будинку культури, де в підвалі ще залишилися люди.

По області протягом доби війська РФ завдали удари по Циркунівській громаді, у Балаклійській громаді внаслідок удару пошкоджено трубопровід газорозподільного пункту.

Луганщина: із реактивних систем залпового вогню та ствольної артилерії обстрілів зазнали десятки населених пунктів. Ворог також використовував авіацію.

На нещодавно окупованих територіях активно готуються до "референдуму". В Луганську відкрито "приймальню Громадського штабу референдуму".

Донеччина: обстріли з артилерії, мінометів, РСЗВ "Град", авіа- та ракетний удари по містах Бахмут, Соледар, Красногорівка, Мар’їнка, Авдіївка, Торецьк. Також постраждали села Тоненьке, Нетайлове, Георгіївка та селише Велика Новосілка.

Вночі та вранці 26 липня російські війська завдали ракетного удару по Торецьку.

Населені пункти Черкаської громади тричі обстріляли касетними боєприпасами. Внаслідок обстрілу пошкоджено три приватні будинки. Також з мінометів обстріляли стару частину Авдіївки. За добу по області — троє загиблих, вісім поранених.

Миколаївщина: зранку 26 липня по Миколаєву було завдано масований ракетний удар. За попередньою інформацією внаслідок потрапляння боєприпасів та уламків уражено об’єкт критичної інфраструктури та автотранспортне підприємство. Попередньо без жертв. Детальна інформація уточнюється.

Також на околицях міста є прильоти ракет повітряного базування. Окрім цього, була спроба уразити портову інфраструктуру міста. Також зранку війська РФ обстріляли об'єкт інфраструктури в Ольшанській громаді. Постраждалих немає.

Увечері 25 липня російські військові обстріляли:

  • село Новомиколаївка Первомайської громади, переважно по відкритих територіях. Постраждалих немає.
  • село Широке Широківської громади, влучання поза межами сіл.

Увечері 25 липня та зранку 26 липня росіяни обстріляли Червона Долина Широківської громади. Влучання поза межами села. Постраждалих немає.

Під постійними обстрілами залишаються села, розташовані на лінії розмежування у Березнегуватській громаді. 25 липня ввечері під обстріли потрапило село Маліївка, зруйновано один житловий будинок. Інформації про постраждалих немає. Інформація щодо руйнувань житлових будинків уточнюється.

На Херсонщині бойові дії тривають на території Бериславського та Каховського районів, важка ситуація у звільнених селах, деякі — знищені. Критична ситуація у селах Калинівської та Великоолександрівської громад: у степових селах та тих, через які проходить річка Інгулець, — десятки знищених будинків, жодної вцілілої інфраструктури.

Одним із головних питань області є початок нового навчального року. На всю область окупаційна влада анонсує відкриття трохи більше 20 навчальних закладів.

В ООН назвали кількість загиблих мирних жителів України за 5 місяців війни

За п'ять місяців повномасштабної війни в Україні загинули 5237 мирних жителів і 7035 людей дістали поранення. Серед загиблих – щонайменше 348 дітей, серед поранених – 560.

Це підтверджені дані за період від 24 лютого до півночі 24 липня, повідомили в Управлінні Верховного комісара ООН із прав людини

"Більшість зафіксованих втрат серед цивільних осіб було спричинено застосуванням вибухової зброї з великою зоною ураження, включаючи обстріли з важкої артилерії та реактивних систем залпового вогню, а також ракетні та авіаудари", — йдеться у звіті.

В УВКПЛ ООН наголосили, що реальні цифри є "значно вищими", оскільки отримання інформації з деяких місць, де тривають інтенсивні бойові дії, відбувається з затримкою, та багато повідомлень із місць, звідки надходить інформація про втрати серед цивільного населення, все ще потребують підтвердження.

За липень в організації зафіксували 1165 випадків загибелі або поранення цивільних: 285 загиблих і 880 поранених.

Зранку російські війська завдали масований ракетний удар по Миколаєву: що відомо

Зранку 26 липня збройні сили Російської Федерації нанесли по Миколаєву масований ракетний удар. Про це повідомляє Миколаївська обласна військова адміністрація.

За даними ОВА, внаслідок потрапляння боєприпасів та їх уламків уражено об’єкт критичної інфраструктури та автотранспортне підприємство. За попередньою інформацією, загиблих немає. Детальна інформація уточнюється.

Також на околицях міста є "прильоти" ракет повітряного базування. Окрім цього, була спроба уразити портову інфраструктуру міста.

В Україні зросла кількість дітей-жертв війни — ОГПУ

Станом на ранок 26 липня щонайменше 1048 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

За інформацією ювенальних прокурорів, офіційна кількість дітей-жертв за добу не змінилося — 358. Зросла кількість поранених — щонайменше 690 дітей.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 373, Харківській — 194, Київській — 116, Чернігівській — 68, Луганській — 61, Миколаївській — 55, Херсонській — 54, Запорізькій — 40.

"25 липня внаслідок обстрілу ворогом м. Красногорівка Донецької області отримала поранення 5-річна дівчинка. 25 липня внаслідок вибуху російського безпілотника у с. Дубове Ковельського району Волинської області отримали тілесні ушкодження 16-річний хлопець та дівчатка 8 та 16 років", — повідомили в ОГП.

Як зазначили в Офісі генпрокурора, ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджено 2188 закладів освіти. З них 221 зруйновано повністю.

Російські війська зі ствольної артилерії та РСЗВ обстріляли два райони Дніпропетровщини

У ніч на 26 липня російські війська зі ствольної артилерії та РСЗВ обстріляли Криворізький та Нікопольський райони Дніпропетровщини. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук.

"Вдарили по околицях села Кошове, що у Криворізькому районі. Жертв немає, руйнувань також. Пошкоджено лінії електропостачання", — написав він.

Окрім цього, обстріляли території Марганецької громади Нікопольського району. Обійшлося без жертв і без руйнувань.

Щодо інших районів області, ніч минула без надзвичайних ситуацій.

США працюватимуть, щоб змусити Росію виконувати зернову угоду — Держдеп

Після ракетного удару по порту Одеси США будуть працювати з партнерами, щоб угода про розблокування українських портів для вивезення зерна діяла. Про це на брифінгу заявив прессекретар Держдепартаменту США Нед Прайс.

"Попри ці ракетні удари, ми розуміємо, що сторони продовжують підготовку до розблокування чорноморських портів України для експорту продовольства і добрив", — заявив він.

За словами Прайса, ракетний удар по Одесі підриває довіру до зобов'язань Росії перед іншими сторонами цієї угоди та довіру до широких гуманітарних зобов'язань, які РФ взяла на себе.

Речник Держдепу також наголосив, що Москва продовжує навмисно перешкоджати доставленню продовольства в найбідніші країни світу.

Внаслідок обстрілу Харкова загорівся дах автосалону

Внаслідок ранкового обстрілу Харкова сталося займання на даху будівлі автосалону у Слобідському районі. Про це повідомив голова ОВА Олег Синєгубов.

Ще кілька снарядів впали на відкритій території. Поранених чи загиблих внаслідок атаки РФ немає

Армія РФ готується до контрнаступу ЗСУ на двох напрямках — ISW

Російські війська зміцнюють позиції в Запорізькій і Херсонській областях в очікуванні контрнаступу Збройних Сил України. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни.

В ISW зазначили, що українські війська продовжують завдавати ударів по російських опорних пунктах уздовж південного напрямку.

"Окупаційна влада продовжує ставити умови для приєднання окупованих територій до Російської Федерації і розширювати адміністративний контроль над ними", — йдеться у звіті.

Карта бойових дій в Україні 25 липня 2022 року
Карта боїв в Україні станом на 25 липня / ISW

ЗСУ відбили штурм військ РФ на Краматорському та Бахмутському напрямках — Генштаб

Збройні сили України відбили штурм військ РФ на Краматорському та Бахмутському напрямках, однак продовжують наступ поблизу Покровскього. На півдні російські війська намагаються не допустити просування ЗСУ. Про це йдеться у ранковому зведенні Генерального штабу Збройних сил України.

На Волинському та Поліському напрямках, в ЗС Білорусі, було проведено тренування зі зв’язку пунктів управління. З білоруської території проводилася повітряна розвідка БпЛА оперативно-тактичного рівня у напрямках Луцька та Ковеля Волинської області. Зберігається загроза ракетно-авіаційних ударів з території і повітряного простору Білорусі.

На Сіверському напрямку росіяни зі ствольної та реактивної артилерії обстріляли райони Хрінівки Чернігівської області та Товстодубового Сумської області.

На Слобожанському напрямку війська РФ ведуть бойові дії для утримання зайнятих рубежів та недопущення просування ЗСУ.

На Харківському напрямку із танків, ствольної та реактивної артилерії росіяни обстрілювали райони населених пунктів Борщова, Питомник, Соснівка, Руські Тишки, Петрівка, Дементіївка, Рубіжне, Дуванка, Мосьпанове, Руська Лозова, Чугуїв, Клугино-Башкирівка, Світличне, Пришиб та Слатине. Завдали авіаударів біля Залимана та Мосьпанового.

На Слов’янському напрямку російські військові обстріляли райони Норцівки, Богородичного, Долини, Чепіля, Грушувахи та Великої Комишувахи.

На Донецькому напрямку основні зусилля армія РФ зосереджує на спробах покращити тактичне положення та створенні умов для наступу на Сіверськ і Соледар. Підрозділи росіян поповнюють запаси боєприпасів та паливно-мастильних речовин.

На Краматорському напрямку обстріли із ствольної та реактивної артилерії зафіксовано неподалік Кривої Луки, Закітного, Дронівки, Григорівки, Верхньокам’янського, Званівки, Спірного та Переїзного.

"Ворог завдав авіаударів біля Спірного та Серебрянки. Ворожі штурмові дії в районах Спірного та Національного природного парку "Святі Гори" наші воїни успішно відбили та відкинули противника назад", — йдеться у повідомленні.

На Бахмутському напрямку росіяни здійснюють артобстріли в районах населених пунктів Берестове, Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Покровське, Костянтинівка, Весела Долина, Зайцеве, Вершина, Семигір’я, Кодема, Травневе, Майорськ та Нью-Йорк. Завдав авіаційних ударів біля Соледара, Веселої Долини та території Вуглегірської ТЕС.

"Штурмові дії в районах населених пунктів Берестове та Семигір’я завершились для ворога втратами та відступом. Але підрозділи противника намагаються вести наступ у напрямку Покровського, бойові дії тривають", — зазначили у Генштабі.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних дій російські військові не вели. Обстріли зафіксовано зокрема біля Авдіївки, Зеленого Поля, Оріхова, Щербаків та Кам’янського.

На Південнобузькому напрямку армія РФ продовжує оборонятися, зосереджує зусилля на недопущені просування ЗСУ. Росіяни з артилерії та танків обстрілювали лінію зіткнення. Також завдали авіаударів біля Великого Артакового, Калуги та Ольгиного. Вели повітряну розвідку безпілотниками.

В акваторії Чорного моря поза пунктами базування перебувають два носії крилатих ракет морського базування типу “Калібр”. Зберігається загроза ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури.

"Наші літаки та гелікоптери продовжують завдавати авіаційних ударів по скупченнях живої сили та військової техніки противника на визначених напрямках. Окупанти і далі зазнають значних втрат у боях із українськими воїнами", — зазначили у Генштабі.

Російські літаки ракетами вдарили по Одесі

Російські військові завдали ракетного удару по Одесі з використанням літаків стратегічної авіації.

Про це повідомив речник Одеської ОВА Сергій Братчук.

"Одещина. Ракетна атака з використанням літаків стратегічної авіації. Подробиці - пзгодом", - написав Братчук.

Росія 26 липня обстріляла Харків

Близько 04:40 26 липня у Харкові пролунали вибухи. Російські боєприпаси влучили в один з районів Харкова, повідомив міський голова Ігор Терехов.

"Традиційно потрапляння поряд із будівлею, яка до військової інфраструктури не має жодного стосунку", — сказано в повідомленні.

На 05:20 інформації про загиблих чи поранених внаслідок атаки РФ не було.

Повітряну тривогу у Харківській області оголосили о 03:21, о 03:35 у Харкові оголосили про загрозу артобстрілу. Після перших вибухів о 04:40 дали додаткове попередження про повітряну тривогу у Харківському районі.

ЗСУ знищили пункт управління російських десантників та склад боєприпасів

Збройні сили України відбили наступ військ РФ на Херсонщині і знищили командний пункт 11-ї окремої десантно-штурмової бригади окупантів та склад боєприпасів у районі населеного пункту П'ятихатки.

Про це повідомляє Оперативне командування "Південь".

Загалом на півдні ЗСУ знищили:

  • 48 російських військових;
  • 4 танки Т-72;
  • 152-мм гаубицю;
  • САУ;
  • 3 броньовані автомобілі;
  • 3 іншої броньованої техніки.

Зазначається, що російські військові продовжують вести бойові дії, і намагаються підтягувати резерви живої сили та техніки з кримського напряму.

"В черговий раз ворожі сили кількістю до РТГр із залученням резервів, спробували здійснити наступальні дії з напрямку Іщенки на Білогірку. Зазнавши втрат, відступили", — йдеться у повідомленні.

Протягом 25 липня війська РФ завдали три удари:

  • З тимчасово окупованої території випущено 2 ракети Х-59 по Миколаївській області. Одна крилата ракета влучила поблизу Великого Артакового, друга — по околицях Калуги. Обійшлося без втрат
  • Пара вертольотів Ка-52 вдарила в районі Новогригорівки. Також без втрат.
  • Пари штурмовиків і ударних Ка-52 атакували Андріївку.

"Українською авіацією завдано сім ударів по місцях дислокації та розгортання підрозділів: 6 опорних пунктах, скупченню озброєння та військової техніки та командно-спостережному пункту в Бериславському та Херсонському районах області", — повідомили в ОК "Південь".

У Миколаєві пролунали потужні вибухи

У Миколаєві пролунали потужні вибухи. Про це повідомив міський голова Олександр Сєнкевич.

Обидва кандидати на посаду прем’єра Британії запевнили у підтримці України

Міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс та ексміністр фінансів Ріші Сунак, які змагаються за прем’єрське крісло, запевнили, що у разі свого обрання зберігатимуть курс королівства щодо підтримки України. Про це повідомляє BBC.

"Слід розуміти, що ми дуже підтримали економічні санкції. Ми також підтримали Україну фінансово, надали зброю та загалом об'єдналися з іншими країнами задля допомоги. І я продовжуватиму це робити на посаді прем'єра", — заявив Сунак.

Своєю чергою, Трасс зазначила, що не хоче напряму втягувати королівство у збройний конфлікт.

"Я не готуюся до війни. Я не готуватиму Британію до прямого військового конфлікту. Ми зробили більше, ніж могли. Ми були однією з перших країн, що надіслала зброю. Ми підтримали санкції проти Росії", — наголосила вона.

Росіяни обстріляли Запорізьку область із важкої артилерії

Російські збройні формування обстріляли Запорізьку область із важкої артилерії, повідомив секретар Запорізької міськради Анатолій Куртєв.

За його словами, мешканці обласного центру почули вибухи 25 липня близько 22:00. При цьому влучань у місті не зафіксовано.

"Обстрілів Запоріжжя або прильотів у місто не зафіксовано, гучні звуки долинали до нас з області. Там працювало важке артилерійське озброєння ворога", — зазначив Куртєв.

Він також закликав мешканців Запоріжжя зберігати спокій та не ігнорувати сигнали повітряної тривоги.

ЄС має відповісти на газовий шантаж Росії новими санкціями — Єрмак

Найкращою відповіддю на газовий шантаж Кремля, який вважає, що може створити "льодовиковий період" в ЄС, стануть нові антиросійські санкції. Про це на своєму Telegram-каналі заявив керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

"Вони (росіяни — ред.) хочуть вдарити по економіці, використавши газову голку, розбалансувати антиросійську коаліцію. Цього не буде. Але потрібна дзеркальна відповідь", — підкреслив він.

За словами посадовця, країнам Заходу необхідно повністю відмовитись від російського газу.

"Газове ембарго і диверсифікація енергоресурсів, санкції проти всієї банківської системи РФ, жорсткіші нафтові обмеження, потужніші індивідуальні санкції. Більше зброї для України і повна ізоляція РФ, шляхом визнання її державою-спонсором тероризму. Все це необхідно зробити", — наголосив Єрмак.

Для використання американських F-16 потрібно покращити українські аеродроми — Резніков

Для того, щоб Україна могла використовувати західну військову авіацію, необхідно модернізувати наявні аеродроми. Про це повідомив міністр оборони Олексій Резніков в ефірі загальнонаціонального марафону.

"Усі мріють про F-16, я б теж про них мріяв, але треба буде дещо зробити з аеродромами. Тому я думаю, що ми будемо здатні приймати й літаки такого класу", — сказав міністр.

В Україні загинули троє в’язнів із російської колонії — правозахисниця

Під час бойових дій в Україні загинули щонайменше троє засуджених із петербурзької виправної колонії №7 "Яблунівка", ймовірно, пов’язаних із приватною військовою компанією "Вагнер". Про це повідомляє видання "Важливі історії" із посиланням на організацію "Русь сидящая" Ольгу Романову.

"Перші загиблі — це Ленінградська область, вони воюють два-три дні лише, звідти приблизно 400 людей", — зазначила правозахисниця.

За її словами, в’язнів до російської армії намагаються вербувати, ймовірно, по всій території РФ.

"Призов ведеться скрізь, ми не знаємо нічого про Сибір і Далекий Схід, але до Уралу — це кожна область. Звідусіль нам повідомляють (про вербування в колоніях — ред.)", — підкреслила Романова.

Відповідно до інформації правозахисниці, в одній із зон під Рязанню із 1300 ув'язнених завербувалися 300. При цьому за поранення чи загибель в’язня компенсації не виплачуються, наголошує вона.

На початок