Боррель: зростання цін на нафту — не провина ЄС

Боррель: зростання цін на нафту — не провина ЄС

Боррель: зростання цін на нафту — не провина ЄС
. Верховний представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель. Фото: europarl.europa.eu

Зростання світових цін на нафту було пов’язане не з антиросійськими санкціями, запровадженими з боку Європейського Союзу, а зі збройною агресією РФ та іншими об’єктивними причинами.

Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель під час пресконференції перед засіданням міністрів закордонних справ країн ЄС.

"Багато людей вважають, що Європейський Союз, ухваливши санкції, спровокував зростання цін на нафту. Це абсолютна неправда. Ціна на нафту почала зростати за місяць до війни. Це було спричинено війною. Тоді ціни досягли піку. І з того часу, як ми запровадили санкції як ви бачите, ціна на нафту знизилася", — зазначив він, продемонструвавши присутнім відповідний графік.

За словами посадовця, нині ціни на нафту досягли довоєнного рівня.

"Я не кажу, що заборона російської нафти призвела до зниження цін. Але цей графік показує що санкції не спричиняли підвищення ціни на нафту, вони спричинили зниження, поки не досягли тієї ж ціни, що була до війни", — підкреслив Боррель.

Він також запевнив, що ЄС продовжуватиме збройну та економічну підтримку України.

"Ми продовжуватимемо підтримувати Україну. І тому я запропонував, щоб наступний транш європейського миротворчого фонду містив 500 мільйонів євро. Була політична домовленість щодо підтримки цієї пропозиції. Рішення буде ухвалене найближчими днями, але сьогодні міністри про це домовилися.

Боррель звернув увагу на те, що РФ продовжує насилля щодо цивільних мешканців України, а також може спровокувати своїми діями голод.

"Ми налякані жорстокістю російської агресії проти мирного населення України. Також є тривожні повідомлення про використання російськими військами сексуального насильства як зброї у війні. Росія продовжує націлюватися на поля та запаси продовольства. Всі бачили зображення спалених пшеничних полів. Росія продовжує блокувати експорт з України. Вони відповідальні за голод у світі", — наголосив очільник європейської дипломатії.

Посадовець заявив, що ЄС продовжуватиме санкційний тиск на Росію.

"Спільна пропозиція Комісії Верховного представника поклала на розгляд додаткові заходи, щоб закрити лазівки та уникнути того, що наявні заходи можна обійти. Санкції працюють, російська економіка сильно постраждала. Звичайно, це не зупинить торговельну війну миттєво. Але наслідки полягають в тому, що санкції створять багато економічних проблем для Росії", — підсумував Жозеп Боррель.

Санкції. Усі останні новини

Що відомо

  • Міністр закордонних справ Угорщини Петр Сійярто заявив, що ЄС погодив новий пакет санкцій проти РФ.
  • 3 червня Європейський Союз схвалив шостий пакет санкцій проти РФ через вторгнення в Україну.
  • 4 червня заступник міністра закордонних справ Польщі Павло Яблонський повідомив, що ЄС працює над сьомим пакетом санкцій проти Росії через її повномасштабне вторгнення в Україну.
  • 21 червня президент Володимир Зеленський закликав Європейський союз якнайшвидше схвалити сьомий пакет санкцій проти Росії.
  • За словами журналіста Радіо Свобода Рікарда Йозвяка, країни Євросоюзу можуть почати обговорення сьомого пакета санкцій до того, як усі підуть у відпустку наприкінці липня.
  • За даними Bloomberg нові санкції можуть включати обмеження на імпорт російського золота, заходи щодо перевірки попередніх санкцій, а також розширення списку обмежень проти фізичних та юридичних осіб.

Читайте також

Компромісне ембарго на російську нафту та персональні санкції: що увійшло до шостого пакета санкцій ЄС

Євросоюз готує план на випадок зупинки постачання газу з РФ

Bloomberg: ЄС хоче імпортувати газ з Ізраїлю, щоб зменшити залежність від РФ

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок