“Я закрила дитину собою”. Розповіді людей, які пережили ракетні удари по Дніпру

“Я закрила дитину собою”. Розповіді людей, які пережили ракетні удари по Дніпру

Ексклюзивно
“Я закрила дитину собою”. Розповіді людей, які пережили ракетні удари по Дніпру
. Наслідки ракетних ударів по Дніпру 15 липня. Фото: Суспільне Дніпро

Російська армія 15-го липня обстріляла Дніпро. Чотири з випущених ракет збили сили протиповітряної оборони, дві інші влучили в промислове підприємство і вулицю поблизу. Суспільне поспілкувалося із жителями району, який зазнав атаки.

Жителі збираються переїжджати

Тетяна згадує: займалася домашніми справами, як раптом почула гуркіт. Одразу кинулася до 10-річної доньки і закрила її собою від уламків скла. Вікна у квартирі вибило вибуховою хвилею. “Я малу успіла бігом до шифоньеру отак сховати. Кофта вся в крові була. Мене сильно зачепило, по обличчю”, – говорить Тетяна.

“Я закрила дитину собою”. Розповіді людей, які пережили ракетні удари по Дніпру
Тетяна з донькою приїхали до Дніпра з Лисичанська, тепер змушені їхати далі. Фото: Суспільне Дніпро

Жінка з донькою переїхали до Дніпра з Лисичанська. Сподівалася, що будуть у безпеці, та нині знову мусять переїжджати.

Надія Іванівна мешкає у будинку навпроти підприємства, в яке вчора влучила російська ракета. “Брала ганчірку, тримала, і воно все на мене летіло. Сусіди кричать: у тебе двері вирвало, і замок вирвало”, – згадує вона цей вечір.

“Я закрила дитину собою”. Розповіді людей, які пережили ракетні удари по Дніпру
Жителі навколишніх будинків евакуюються. Фото: Суспільне Дніпро

Мешканці навколишніх будинків збираються переїжджати – виносять надвір одяг, ковдри, техніку та навіть ліжка. Хтось – до рідних у Дніпрі, хтось у інше місто. Ніна вирішила тимчасово пожити у подруги. “Суцільний туман, гуркіт, штукатурка, на парадних сходах винесені рами зі склом, просто Бог відвів. Спасибі, тобі Господи, покарай їх усіх”, – говорить вона.

"Горять машини, на дорозі вирва"

Територію навколо вибуху перекрили, там чергують правоохоронці, допомагає тероборона. Командир підрозділу “Варта Дніпра” Тотус каже: як тільки дізналися про вибухи, прибули на місце.

“Я закрила дитину собою”. Розповіді людей, які пережили ракетні удари по Дніпру
Через ракетні удари на вулицях понівечені автівки. Фото: Суспільне Дніпро

“Перше, що ми з хлопцями побачили – це вирва посеред дороги, у ній пошкоджена автівка. Горять машини, які припарковані поруч. Кров, сльози людей, трошки паніки, але ніяких порушень громадського порядку не було. Ми виставили загородження, не допускали проникнення сторонніх осіб на територію. Допомагали жіночкам непрацездатним пересуватися, виносити майно”, – говорить Тотус.

Відновлення після наслідків

Зараз міські посадовці обстежують будинки, шукають пошкодження від вибухової хвилі, потім ремонтуватимуть.

“Я закрила дитину собою”. Розповіді людей, які пережили ракетні удари по Дніпру
Комунальники відновлюють водопостачання. Фото: Суспільне Дніпро

“Проводимо заміри, дивимся на будинки, у якому вони стані та їхні покрівлі, після буде прийнято рішення по відновленню цих будинків”, – говорить директор департаменту житлового господарства Владислав Грицай.

Ракетний удар зачепив і водопровід: уся правобережна частина міста залишилася без води. Нині комунальники працюють над усуненням наслідків аварії.

Авторки – Софія Москаленко, Олександра Тронь

Що відомо:

  • О 21-й годині 15 липня в Дніпрі пролунала серія вибухів. Російські війська здійснили ракетні удари — загинули троє, ще 15 людей поранені, повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.
  • За його даними, у Дніпрі ракети влучили по промисловому підприємству і по вулиці поряд.
  • Про те, що загинув водій автобуса одного з міських маршрутів, поінформував. представник департаменту транспорту міськради Іван Васючков. За його словами, чоловік завершив роботу і якраз їхав у парк.
  • Заступник міського голови Дніпра Михайло Лисенко на своїй фейсбук-сторінці попередив про можливі перебої з водою через ракетний удар по місту. А міський голова Дніпра Борис Філатов повідомив, що в районі Південмашу та вулиці Робочій можуть бути перебої з водою та іншими комунікаціями.
  • У своєму вечірньому зверненні президент Україн Володимир Зеленський підтвердив інформацію щодо ударів по Дніпру, Кременчуку та Київщині.
  • Ракета Х-101 – одна із найтехнологічніших на озброєнні країни-терориста. Її бойова частина важить понад 400 кілограмів вибухівки, а дальність польоту становить – 5500 кілометрів. Швидкість ракети – 720 км/год.

Читайте також

Вибиті шибки, налякані люди – фоторепортаж з району Дніпра, постраждалого від ракетного удару 15 липня

Шестеро поранених після ракетного удару по Дніпру, яких шпиталізували, перебувають у задовільному стані

У Дніпрі через ракетні удари змінили схему руху кількох маршруток: як вони тепер ходять

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

На початок