"Цивільні платять найвищу ціну": в ООН засудили російську атаку на Часів Яр

"Цивільні платять найвищу ціну": в ООН засудили російську атаку на Часів Яр

"Цивільні платять найвищу ціну": в ООН засудили російську атаку на Часів Яр
. Часів Яр 10 липня, фото: ДСНС України

Координатор з гуманітарної діяльності по Україні Себастьян Родес Стампа засудив російську атаку на Часів Яр Донецької області, внаслідок якого загинули щонайменше 34 мирних мешканці.

Відповідну заяву 12 липня оприлюднила ООН.

"Я вражений останнім обстрілом муніципального гуртожитку для вразливих людей у ​​місті Часів Яр Донецької області увечері 9 липня. Щонайменше 34 мирні жителі, у тому числі дитина, загинули внаслідок удару та обвалення будівлі, в якій вони шукали притулок. Ще дев'ятьох людей було вилучено з-під завалів і зараз госпіталізовано", — зазначив він.

Від імені Організації Об'єднаних Націй в Україні посадовець висловив найщиріші співчуття сім'ям загиблих та побажав якнайшвидшого одужання пораненим.

"Жодна людина не повинна мати справу з тим, що зараз переживають мільйони людей в Україні, бачачи, як через війну гинуть їхні близькі. Проте цей напад є лише одним із нагадувань про те, що в цій війні, як і в інших конфліктах, цивільні особи платять найвищу ціну", — підкреслив він.

Себастьян Родес Стампа нагадав, що через атаки Росії продовжують гинути мирні мешканці України.

"В останні дні ми знову стали свідками жахливих новин про вбитих та поранених людей, а також про пошкодження десятків будинків та іншої важливої ​​цивільної інфраструктури по обидва боки лінії фронту. Застосування вибухової зброї широкої дії в густонаселених районах України, зокрема реактивних систем залпового вогню, балістичних і крилатих ракет, завдає великої шкоди цивільному населенню цієї країни", — наголосив координатор.

За його словами, лише за перші 11 днів липня не менше 135 мирних жителів, у тому числі 6 дітей, були вбиті, а ще 280 дістали поранення внаслідок застосування такої зброї на підконтрольній українському уряду території. Також загинули не менше 24 цивільних осіб, з них 4 дитини, та ще 86 дістали поранення, у непідконтрольних уряду районах, згідно з даними, перевіреними Моніторинговою місією ООН з прав людини в Україні.

Водночас посадовець зауважив, що фактичні цифри мають бути набагато вищі.

"Сторони у конфлікті зобов'язані відповідно до міжнародного гуманітарного права щадити цивільних осіб та громадянську інфраструктуру під час війни. Я наполегливо закликаю їх поважати закон та захищати народ України. Вони досить натерпілися", — підсумував Себастьян Родес Стампа.

Що відомо

  • Російські військові 9 липня завдали ракетного удару по багатоквартирному будинку у Часовому Ярі в Донецької області. Наразі рятувальники продовжують розбирати завали у пошуках людей.
  • Станом на 18:00 12 липня рятувальники витягнули з-під завалів тіла 43 загиблих людей, серед них хлопчик віком близько 9 років.
  • При цьому з-під завалів врятовано 9 людей, проведено розчищення та розбір понад 420 тонн зруйнованих елементів будинку.

Читайте також

"Вони нас всюди дістануть". Як живуть під обстрілами в Краматорську та Слов’янську

Вторгнення Росії в Україну, день 139. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок