Окупаційна влада Херсона змушує жителів оплачувати комунальні послуги російським банкам

Окупаційна влада Херсона змушує жителів оплачувати комунальні послуги російським банкам

Окупаційна влада Херсона змушує жителів оплачувати комунальні послуги російським банкам
. Гривні та квитанції. Фото ілюстративне: УНІАН

У Херсоні так звана "влада" закликає людей сплачувати за комунальні послуги готівкою або на рахунки банків, які не мають ліцензії нацбанку України, - повідомляє Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Але більшість херсонців, як і раніше, оплачують комунальні послуги через інтернет на українські рахунки.

За словами одного з херсонців, він оплачує як і раніше за старими реквізитами.

"Ми нікуди не ходимо, ні в які фейкові каси, а сплачуємо за старими рахунками. Так само як раніше щомісяця. А інколи й завчасно щоб у нас була така можливість, якщо раптом зникне інтернет, то щоб не було боргів", - каже чоловік.

Тимчасова виконувачка обов’язків Херсонського міського голови Галина Лугова говорить, що співпрацювати з окупаційною владою погодилось лише одне комунальне підприємство – "Гарантія".

"Там змінився керівник. Став Калюжний Олександр, якщо я не помиляюсь, призначив його "заступник" так званого "очільника міста" Кобця – Ігор Семенчев. Він тисне та залякує різними способами аби схилити людей, щоб вони співпрацювали з окупаційною владою", - каже Лугова.

За її словами, оплачувати комунальні послуги херсонці повинні лише за тими рахунками, які призначені відповідно до українського законодавства.

"На сьогодні усі послуги повинні надаватися згідно з договорами, незалежно від того, хто її надає чи приватний підприємець, чи комунальне підприємство. В договорі повинен бути вказаний наш банк. Якщо розрахунок іде готівкою, то повинен бути виписаний касовий ордер", - розказує тимчасова виконувачка обов'язків мера міста.

Також Галина Лугова каже, що є відомі факти розселення російських сімей у квартирах херсонців, які виїхали з окупованої території. Господарі цих помешкань, на її думку, не повинні сплачувати за спожиті комунальні послуги росіянами.

"Ми повинні виставити рахунок саме Росії. Те, що РФ зробила і в тому числі вселивши цих людей, має виплатити повністю компенсацію. Це все їх відповідальність", - каже Галина Лугова.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, теж попереджає споживачів, що перерахування коштів за надані житлово-комунальні послуги на рахунки підконтрольних окупаційній владі банківських установ або сплата готівкою не зараховується як оплата.

Що відомо:

  • 27 червня так звана "військово-цивільна адміністрація" захопила окремі об’єкти, які належать Акціонерному товариству "Херсонобленерго" та забезпечували постачання і розподіл електричної енергії споживачам області.
  • Акціонерне товариство "Херсонобленерго" повідомило, що через захоплення підприємства окупаційною владою, не може нараховувати та виплачувати заробітну плату своїм працівникам.

Читайте також:

  • Лише готівкою і в касу: Каховська міська рада спростовує фейк російських окупантів

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок