Собаки-переселенці. Хто рятує тварин від війни і як про них піклуються у франківському "Домі Сірка"

Собаки-переселенці. Хто рятує тварин від війни і як про них піклуються у франківському "Домі Сірка"

Собаки-переселенці. Хто рятує тварин від війни і як про них піклуються у франківському "Домі Сірка"
. Фото: Facebook/Дім Сірка

У притулок громадської організації "Дім Сірка", що на Івано-Франківщині, 9 липня привезли 10 собак з Харківщини. Господарі декотрих тварин загинули через ракетні обстріли росіян. Тепер коти й собаки чекають на нових власників.

Про те, хто рятує чотирилапих із міст, де тривають бойові дії, на які труднощі натрапляють волонтери, надаючи притулок тваринам на Прикарпатті, навіщо евакуйованим котам і собакам зоопсихолог та якої допомоги зараз потребує "Дім Сірка", Суспільному розповіла директорка організації Наталія Когут.

"Щенячий патруль"

"У нас є люди, які їздять у "гарячі точки" і рятують покинутих тварин. Вони себе називають "щенячий патруль". З нами працюють уже місяць. Допомагають грошима, допомагають докупити вольєри, щоб можна було врятувати більше тварин, які потребують негайної допомоги. То вже, мабуть, третій раз вони нам привозять тварин", – каже Наталя Когут.

"Тварини лягають під колеса, щоб їх врятували"

За словами волонтерки, собаки "вискакують на гул автівок".

"Тварини чекають, коли їх хтось візьме. Є дуже багато котів, але їх немає кому віддавати. Вони просто лягають під колеса автомобілів, щоб їх врятували. Бути там і обирати, хто вскочить у цей "човен порятунку", а хто залишиться, дуже важко", — говорить Наталя Когут.

У франківський Дім Сірка привезли 10 собак з Харківщини
Волонтерка Наталія Когут. Фото: Facebook/Natalia Kogut

"Багато тварин — у важкому стані. Вони чекають господарів"

Цього разу з Харківщини у "Дім Сірка" привезли двох вівчарок — "хлопчика і дівчинку". "Хлопчик", каже Наталія Когут, поїхав до нових господарів. "Дівчинку" стерилізують і також шукатимуть для неї власника.

Крім тваринок, які мали господарів, у "Дім Сірка" привезли ще кількох безпородних собак, зокрема маму з цуценятами. Ці тварини — у важкому стані через парвовірусну інфекціюГостре інфекційне захворювання, що характеризується різноманітними клінічними проявами, серед яких найбільш поширеною є висипка, слабкість, сонливість, а одне цуценя вже померло.

"Зараз нам везуть дуже багато породистих собак. І люди мають можливість безкоштовно взяти гарну породу. Тому безпородні трохи довше чекатимуть господарів", — розповідає Наталія Когут.

Волонтерка каже, що зараз є попит на невеликих тварин — їх забирають швидко. До прикладу, цуценят такси розібрали за два дні, а їхня мама ще чекає на господаря.

"Маленьких собак розбирають за день-два. Є багато запитів на дрібну породу. Якщо беруть у село, то хочуть велику породу віком до двох років. Собаки, старші чотирьох років, залишаються у притулку довше", — каже волонтерка.

У франківський Дім Сірка привезли 10 собак з Харківщини
У франківський "Дім Сірка" привезли 10 собак з Харківщини. Фото: скрін з відео Facebook/Natalia Kogut

У "Дім Сірка" волонтери зі "щенячого патруля" уже тричі привозили тварин. Загалом — майже 60 собак. Зараз залишилося приблизно 30.

"Залишилися вісім хаскі, яких забрали з розплідника в Харкові. Їхній господар утік і залишив тварин напризволяще. Вони немолоді — від 5 до 8 років, але дуже контактні, дуже добрі. Виють ночами, бо хочуть додому. Алабаїв багато є. Дуже багато великих породистих тварин", — розповідає Наталя Когут.

Навіщо тваринам зоопсихолог

Директорка "Дому Сірка" каже, тварини перелякані "прильотами", пострілами. Є собаки, які не виходять з будок вже місяць — бояться шуму.

"Декілька евакуйованих тварин агресивні до інших собак, бо, ймовірно, боролися за їжу одне з одним. Часто, коли їх привозять у притулок, вони — як "скелети". Помітно, що не їли по кілька тижнів", — говорить Наталія Когут.

Тому, додає керівниця "Дому Сірка", є потреба в зоопсихологу. Він має працювати з тваринами, яких привезли з територій, де ведуться бойові дії. Такі психологи є в притулку у Латвії, з якими співпрацює "Дім Сірка". Команда "щенячого патруля" пообіцяла Наталії Когут також знайти таку людину.

Чого зараз потребує "Дім Сірка"

Волонтерка каже, що "Дому Сірка" допомагають благодійники. Наприклад, з-за кордону передають сухі корми для тварин. Потреба в них є постійно, бо у новому притулку каш для собак не варять. Також є потреба у пшоні.

"Тварини, які приїхали до нас зі сходу, харчами не перебирають — їдять, що дають", – говорить Наталія Когут.

Також "Дім Сірка" потребує мисок та повідців. Наталія Когут каже, що доведеться прилаштувати у притулку ще багато евакуйованих тварин.

"Сьогодні мені дівчина написала із зооцентру стерилізації тварин у Миколаєві, що їх обстрілюють. А я не навіть не знаю, що відповісти, бо розумію, що це не 30 тварин, а більш як 100", — говорить Наталія Когут.

У франківський Дім Сірка привезли 10 собак з Харківщини
У франківський Дім Сірка привезли 10 собак з Харківщини. Фото: скрін з відео Facebook/Natalia Kogut

Історія про двох хаскі

Наталія Когут пригадує історію, що трапилася більш як два місяці тому, коли у притулок привезли двох хаскі з Харкова.

"Виявляється, напередодні евакуації господарів собаки втекли. Таке трапляється — тварини від шоку вибивають вольєр", — розповідає волонтерка.

З її слів, у притулку собак одразу прилаштували, а вже через тиждень у них з'явилися нові господарі — вони побачили пост про тварин у соцмережах. Трохи згодом і старі господарі собак, які евакуювалися до Чернівців, також прочитали цей пост і написали на сторінку "Дому Сірка".

"Нові власники побачили, як хаскі танцювали і вили, коли зустріли старих господарів, і зрозуміли, що варто віддати собак", — пригадує Наталія Когут.

Волонтерка каже, що багато людей рятують своїх тварин з-під обстрілів.

"Хлопці на передовій рятують і нас, і тварин. Можливо, якщо кожен піклуватиметься про тих, хто потребує допомоги, ми ще більше наблизимо перемогу", — говорить Наталя Когут.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини й ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок