Чернігівську ТЕЦ повертають у власність міста: розповідаємо все, що відомо

Чернігівську ТЕЦ повертають у власність міста: розповідаємо все, що відомо

Чернігівську ТЕЦ повертають у власність міста: розповідаємо все, що відомо
. ФОТО: Суспільне Чернігів

На сесії Чернігівської міської ради 30 червня депутати одноголосно підтримали створення комунального підприємства "Теплокомуненерго". Це ще один крок до повернення Чернігівської ТЕЦ в управління міста. Нагадаємо, це майно понад 20 років орендувала фірма "Технова", однак після завершення активних бойових дій попросила міськраду достроково розірвати договір оренди. Він діятиме до кінця вересня.

Що це означатиме для самої ТЕЦ, чому орендар вирішив достроково розірвати угоду, в якому стані нині підприємство та які є плани з об'єднання мереж з "Облтеплокомуненерго" — далі.

Чому "Технова" відмовилася від оренди ТЕЦ і в якому стані підприємство?

Майно Чернігівської ТЕЦ було в оренді фірми "Технова" з 2000 року. Для прикладу, торік за цю оренду в бюджет, зі слів міського голови Владислава Атрошенка, надійшло близько 40 мільйонів гривень. За рік договір оренди спливав і місто не планувало його продовжувати. Цього року внаслідок російських обстрілів Чернігівська ТЕЦ отримала пошкоджень, на усунення яких треба як мінімум 800 мільйонів гривень.

Зокрема, зруйновані вузол хімічної підготовки води, центральна щитова та ділянки теплових магістральних мереж. Також зруйнований вузол подачі вугілля, через що ТЕЦ тепер може працювати лише на газу. Одразу по завершенню активних бойових дій "Технова" сама ініціювала розрив договору оренди, що підтримали депутати на сесії 31 травня.

Чернігівську ТЕЦ повертають у власність міста: розповідаємо все, що відомо
Зруйнована ТЕЦ. Зруйнована російськими військами ТЕЦ в Чернігові, фото: Суспільне

Чернігівську ТЕЦ повертають у власність міста: розповідаємо все, що відомо
Владислав Атрошенко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Міський голова Владислав Атрошенко, коментуючи це рішення керівництва "Технови", сказав, що воно продиктоване саме збитками внаслідок російських бомбардувань. І додав — ТЕЦ в управління міста треба було повертати ще 10 років тому, бо орендар заробляв на підприємстві, не вкладаючи в оновлення.

"Орендар 20 з чимось років заробляв на ціні вугілля, не вкладаючи фактично коштів і не оновлюючи цілісний майновий комплекс. Всі ці оновлення, які є на папері, ви поїдьте на ТЕЦ, подивіться, що це просто металобрухт. Вся ця історія – це металобрухт. Це історія збагачення орендаря і знищення, фактично, майна".

Чи є борги і хто за них платитиме?

Сумарно відомо про понад 900 мільйонів гривень боргів. Зі слів заступника міського голови Віктора Геращенка, 200 мільйонів становлять борги населення, а 700 підприємство винне за спожитий газ. На думку Владислава Атрошенка, з юридичної точки зору з усіма боргами, як перед кредиторами, так і з тими, хто винен "Технові" за тепло та електроенергію, має розбиратися сама компанія.

"Ця, так би мовити, боротьба кредиторів за повернення грошей буде відбуватися з "Техновою", а боротьба "Технови" з дебеторами, які повинні повернути, це теж буде "Технова" в судах робити, очевидно. Борги населення – так само буде стягувати, очевидно, в судовому порядку "Технова", вони не переходять на наступне комунальне вже підприємство", — каже міський голова.
Чернігівську ТЕЦ повертають у власність міста: розповідаємо все, що відомо
Чернігівська ТЕЦ. ФОТО: Суспільне Чернігів

Чернігівську ТЕЦ повертають у власність міста: розповідаємо все, що відомо
Чернігівська ТЕЦ. ФОТО: Суспільне Чернігів

Проте, є одне "але". Якщо "Технова" не розрахується з боргами за газ, може статися так, що "Чернігівгаз" не укладе новий контракт і не почне постачання газу на Чернігівську ТЕЦ.

"Контракт заключається на постачання газу тільки тоді, і транспортною організацією "Чернігівгаз" відкривається вентиль тоді, коли або сплатяться борги, або досягнута якась домовленість про реструктуризацію. І таким чином, умовно кажучи, вся відповідальність за попередній період перекладається на місто Чернігів", — розповідає Владислав Атрошенко.

Об'єднання мереж ТЕЦ та "Облтеплокомуненерго": як це вплине на тарифи?

30 червня на сесії депутати одноголосно підтримали створення комунального підприємства "Теплокомуненерго", якому передадуть цілісний майновий комплекс, що нині в оренді "Технови". Наприкінці грудня закінчується і договір оренди для акціонерного товариства "Облтеплокомуненерго", продовжувати його не планують.

Мережі, які кілька десятків років перебували в оренді приватних компаній, повернуться в оперативне управління міста. В подальшому їх планують об’єднати і створити ще одне комунальне підприємство. Одне займатиметься безпосередньо генерацією тепла, інше – його постачанням.

"Якщо брати технічну модель, що в управлінні міста знаходиться і "ТЕЦ", і "Облтеплокомуненерго", і в тій частині, принаймні, з чотирьох котелень, де можна об’єднати теплову магістраль, закільцювати, і не брати газ "Облтеплокомуненерго", а використовувати тепло, яке генерує "ТЕЦ", в кінцевому рахунку це знизить тариф, знизить собівартість", – говорить міський голова.

Така модель централізованого опалення, на думку Атрошенка, дасть можливість працювати підприємству на альтернативних джерелах енергії.

"В цілому, це технічно найоптимальніша модель. Що нам покаже війна і розвиток подій, які ми будемо бачити".

Чернігівську ТЕЦ повертають у власність міста: розповідаємо все, що відомо
Чернігівську ТЕЦ повертають у власність міста: розповідаємо все, що відомо. Фото: Суспільне Чернігів

Чи шукатимуть для ТЕЦ інвестора і нового орендаря?

Зі слів Владислава Атрошенка, є вірогідність того, що на ТЕЦ доведеться залучати інвесторів, які потім отримуватимуть від цього прибутки. Однак поспішати він не планує, бо на думку Атрошенка інвестор часто не зацікавлений у розвитку підприємства, а хоче якомога швидше "відбити" гроші. Раніше Атрошенко казав, що у майбутньому вони шукатимуть для Чернігівської ТЕЦ інвестора, але це буде компанія світового рівня, яка допомагатиме системно і, можливо, вже після війни, збудує сміттєпереробний завод.

"Якщо не буде такої ситуації, як зараз, якщо не буде безвиході і буде можливість залучення коштів під гарантії уряду, відповідно, гарантії муніципалітету, безумовно, це буде зроблено на совість і буде зроблено на багато десятиліть вперед, за кращими стандартами, тому що це майно громади і вона зацікавлена в надійності, в зниженні собівартості, а орендар зацікавлений в мінімальному терміні відбиття своїх інвестицій", – розповідає Владислав Атрошенко.

Чи є сенс відновлювати розбомблену ТЕЦ?

Нині ж із 800 мільйонів гривень, необхідних на відновлення ТЕЦ, Кабмін погодив виділення 100. Завідувач кафедри електричної інженерії Національного університету "Чернігівська політехніка" розповів, що початково ТЕЦ будували для забезпечення потреб потужних промислових підприємств. Наразі такої потреби в тепловій енергії вже нема, і якщо ТЕЦ постачатиме тепло лише населенню та невеликим підприємствам, відновлювати ті потужності, що були раніше, недоречно.

"Якщо ми говоримо про забезпечення потреб містян саме в тепловій енергії, то безумовно для побутового сектору, для побутових споживачів було б ефективніше будувати маленькі розподілені котельні для забезпечення теплової енергії. Вони були б економічніші, вони були б мобільніші, були б меншими втрати в теплових мережах і так далі. Це буде потребувати великих капітальних вкладень, абсолютно зміни структури теплових мереж, яка існує на сьогодні і зробити це, наприклад, до опалювального сезону просто нереально", – коментує завідувач кафедри електричної інженерії НУ “Чернігівська політехніка”Анатолій Приступа.

Чернігівську ТЕЦ повертають у власність міста: розповідаємо все, що відомо
Анатолій Приступа. ФОТО: Суспільне Чернігів

Чернігівську ТЕЦ повертають у власність міста: розповідаємо все, що відомо
Зруйнована ТЕЦ. ФОТО: Суспільне Чернігів

Тому, каже Анатолій Приступа, якщо виходити з ситуації, яка наразі склалася, відновлювати працездатність ТЕЦ необхідно, аби взимку забезпечити людей теплом.

Суспільне намагалось отримати коментар керівника “Технови” Дмитра Аркатова. На минулій сесії міськради він сказав, що говорити нічого не буде. Сьогодні ж на телефонні дзвінки не відповідає. Ми готові озвучити позицію компанії у наступних випусках новин.

Подробиці у сюжеті:

Читайте також:

У Чернігові не продовжать “Облтеплокомуненерго” договір оренди

На початок