Доля Києва у війні з Росією залежить від ситуації на сході — Павлюк

Доля Києва у війні з Росією залежить від ситуації на сході — Павлюк

Доля Києва у війні з Росією залежить від ситуації на сході — Павлюк
. Олександр Павлюк. Фото: Суспільне

У разі успіху Росії у східних регіонах України, значна частина російських сил та засобів можуть бути переміщені на Київський напрямок. Київ залишається головною ціллю РФ. Утім в столиці готові дати відсіч.

Про це в інтерв'ю "Укрінформу" повідомив командувач угруповання сил та засобів Києва Олександр Павлюк, який донедавна очолював Київську обласну військову адміністрацію.

За його словами, безпека Києва та області, як і всієї країни, забезпечується вздовж лінії зіткнення на Харківщині, Луганщині, Донеччині і Херсонщині.

"Про це нам слід постійно пам’ятати і не виключати ймовірність спроб формування нових ударних угруповань на Київському та Чернігівському напрямках за рахунок заходів “тотальної мобілізації” резервістів, залучення запасів техніки та озброєння радянських часів, яких ще є вдосталь на базах зберігання… Агресор все ще має значний людський та технічний ресурс. Ми розуміємо, що на відновлення боєздатності з’єднань та військових частин потрібен час", — наголосив Павлюк.

Він додав, що зараз стан російський військ такий, що неможливо у стислі терміни сформувати нові ударні сили і перекинути їх на Київський напрямок. Утім, якщо російські війська матимуть успіх у східній операційній зоні, то значну частину сил і засобів вони зможуть перекинути на Київський напрямок.

У разі загострення ситуації на Київщині буде вжито негайних заходів щодо встановлення вибухових інженерних загороджень на оборонних рубежах, наголосив Олександр Павлюк.

"Для виконання таких заходів визначено підрозділи, які у стислі строки (терміном до 6-8 години) здатні виконати завдання щодо нарощення мінно-вибухових загороджень. На ймовірних напрямках висування противника з північної сторони створюються лісові завали, вузли загородження. Основні мости підготовлені до руйнування. Крім того, встановлюються і невибухові інженерні загородження, довготривалі вогневі споруди тощо", — повідомив командувач угруповання сил та засобів Києва.

Що відомо

  • 31 травня у Київській міській військовій адміністрації повідомили, що Київ будує укріплення на випадок нового нападу Росії. Він облаштовується на великій відстані від міста. Це має убезпечити столицю в разі, якщо російська армія вчинить нову спробу захоплення.
  • 30 травня у Київській міській військовій адміністрації повідомили, що небезпека повторного наступу армії РВ на Київ залишається, але фактичних ознак немає.
  • Військове керівництво Києва розробило план оборони столиці на випадок повторного російського наступу. При цьому були враховані усі помилки допущені під час першого наступу на початку війни.
  • 2 квітня заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що уся Київська область звільнена від російських окупантів.
На початок