"Бачу, що у бізнесу є паніка": з якими ризиками стикнувся малий бізнес Харкова на карантині

"Бачу, що у бізнесу є паніка": з якими ризиками стикнувся малий бізнес Харкова на карантині

"Бачу, що у бізнесу є паніка": з якими ризиками стикнувся малий бізнес Харкова на карантині
. Фото ілюстративне: Суспільне Харків

Із запровадженням карантину підприємці Харкова вимагали у орендодавців скасування або зменшення орендної плати.

Про це у токшоу "Про головне" розповів президент Асоціації приватних роботодавців Олександр Чумак.

За його словами, деякі орендодавці зменшили плату лише частково.

"Я бачу, що у бізнесу є паніка. І десь вона вже, мабуть, не паніка, а переходить в невеличку істерику. Це пов'язано з тим, що, як правило, мікробізнес не має подушки безпеки на період карантину, на період кризи... Ми буквально на тому тижні направили листа до Кабінету Міністрів. Це Українська рада бізнесу, куди входить понад 70 асоціацій. Ми пропонуємо змінити умови карантину та надати малому та мікробізнесу проводити свою діяльність, але з обов'язковим жорстким дотриманням умов карантину", — говорить Чумак.

"Найбільше постраждали сфера послуг, туризм, ресторани, кафе, перукарні, перевізники, ті, хто надає розважальні послуги...Частина бізнесу вже не зможе відновитись: це кав'ярні, які знаходяться в центрі Харкова, де дуже велика оренда, і оренду не буде знижено. Також ресторани, які займали середню нішу..., які були розраховані на постійний потік працівників з офісів", — розповідає Чумак.

За його словами, внаслідок пандемії популярними та прибутковими можуть стати сфери зеленого туризму, онлайн-доставка, сфера сільського господарства та перекваліфікація підприємств у виробництва необхідних під час карантину засобів — медичних халатів, апаратів ШВЛ та масок.

Як розповів в радіоефірі начальник Управління забезпечення митного контролю та оформлення Слобожанської митниці Держмитслужби Валерій Найчук, щодоби на карантині через "Гоптівку" проїжджають близько 230 вантажівок, автобусні перевезення — не здійснюються, пропуск людей — лише на транспортних засобах особистого користування.

"Тобто через ці пункти пропуску пасажирські перевезення взагалі не здійснюються. Виключення становлять лише товари, які переміщуються в торговому обігу. Тобто майже припинилося все пасажирське сполучення, бо аналогічні заходи вжиті і суміжною стороною — Російської Федерацією", — каже Найчук.

Що відомо

  • З 7 квітня на Харківщині державний кордон можна перетнути лише на автівці в одному пункті пропуску — "Гоптівка".

Автори: Роман Кривко, Анастасія Посохова

На початок