У Рівному перепоховали рештки більшовика Олеко Дундича

У Рівному перепоховали рештки більшовика Олеко Дундича

Доповнено
У Рівному перепоховали рештки більшовика Олеко Дундича
. Погруддя Дундича стояло у парку Шевченка/Фото: Суспільне Рівне

У Рівному зранку 9 червня почали процес демонтажу пам'ятника і перенесення решток більшовицького вояка Олеко Дундича з центрального парку. Про це інформує кореспондентка Суспільного із місця подій. Відбувається процедура в рамках дерадянізації та дерусифікації міста.

Представники влади та комунальники приїхали на місце близько 9:00, щоб демонтувати постамент Олеко Дундичу, дістати з-під нього рештки й перепоховати їх на кладовищі.

"Ще недавно, кілька днів тому, сиділа я тут і думала, скільки оцей непотріб тут буде стояти. Двадцять років йому було, двадцять років. Це ж яким потрібно було бути кривавим катом, щоб тобі пам'ятники ставили. Якою тварюкою треба було прожити ці 20 років", – відреагувала на процес демонтажу рівнянка Наталія.

У Рівному почали перепоховання більшовика Олеко Дундича
Фото: Суспільне Рівне

Для процесу залучили і спецавто, аби підняти постамент, на якому колись стояло погруддя. Комплекс є пам'яткою історії місцевого значення і облікується як "Могила Олеко Дундича".

"Не місце могилі в парку, це не кладовище. І вже в цю хвилю декомунізації історична справедливість буде виконана. Ми звернулись в Міністерство культури та інформаційної політики, це не легкий процес, і можливо певні негативні моменти, як воєнний стан, як активна фаза агресії РФ проти України, вони прискорили цей процес і міністерство видало наказ про дозвіл", – пояснив головний спеціаліст управління культури і туризму Рівного Юрій Фаєвський.

У Рівному почали перепоховання більшовика Олеко Дундича
Фото: Суспільне Рівне

Попри те, що персонаж з позиції української державності негативний, закон зобов'язує перепоховувати загиблих на кладовища, дотримуючись, зокрема, християнських традицій. Рештки мають перемістити на кладовище Дубенське.

Для Олеко Дундича це буде не перше перепоховання. В управлінні культури раніше повідомляли, що спершу із парку польська влада перенесла його на цвинтар, а з приходом радянської влади повернули назад, аби “червоний вождь” спостерігав за власним штабом, який знаходився через дорогу від місця поховання”.

У Рівному почали перепоховання більшовика Олеко Дундича
Фото: Суспільне Рівне

Олеко Дундич – за однією версією сербський, за іншою версією — хорватський революціонер, учасник Першої світової війни, громадянської війни в Росії та війни проти УНР в складі більшовицької Росії. Загинув у ході польсько-радянської війни при штурмі Рівного Першою кінною армією на території, що потім відійшла до Польської республіки.

Дундичу у 2019-му відбили голову з гіпсу.

ДОПОВНЕНО 13:25

По 13:00 комунальники знайшли кістки під пам'ятником більшовику Олеко Дундичу.

У Рівному почали перепоховання більшовика Олеко Дундича
Фото: Суспільне Рівне

Як інформує кореспондентка Суспільного, знаходились вони на глибині приблизно два метри.

У Рівному почали перепоховання більшовика Олеко Дундича
Фото: Суспільне Рівне

Скільки вартували роботи з демонтажу й перепоховання решток Олеко Дундича, пояснив секретар Рівнеради Віктор Шакирзян.

"Це перепоховання виконує спецкомбінат. І те, щоб привести до ладу після демонтажу, посіяти траву. Це не значні витрати, орієнтовно це тисяч 10-15 буде коштувати", – пояснив Віктор Шакирзян.

Ексгумовані рештки Дундича поховали на кладовищі Дубенське. Така ж процедура перепоховання днями чекає і на комдива Михайла Богомолова, рештки якого, найімовірніше, знаходяться під постаментом у сквері в районі Пивзаводу.

Що відомо

  • Рішення про перенесення могил військовиків Олеко Дундича та Михайла Богомолова із парку та скверу на кладовище прийняла Консультативна рада з охорони культурної спадщини влітку 2021 року. У 2022 році під час воєнного стану Рівне отримало погодження від Мінкульту на перепоховання.
  • Як і Дундича, процедура перепоховання чекає на командира дивізії Михайла Богомолова, чий пам'ятник у форму невеликого танка стояв у Сквері українських добровольців за пивзаводом.

Читайте також

  • Історик пропонує перепоховати рештки енкавеесівців з центрального парку Рівного
  • Демонтаж і переосмислення: як планують дерадянізувати Рівне

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

На початок