У Полтаві в одному з притулків безплатно працює психолог

У Полтаві в одному з притулків безплатно працює психолог

У Полтаві в одному з притулків безплатно працює психолог
. фото: Суспільне Полтава

У Полтаві переселенцям безплатно надають психологічну допомогу. Роблять це на базі притулку благодійної організації "Світло надії". Як розповіла Суспільному його керівниця Тетяна Жигаліна, нині до психолога приходять близько десятка людей, які переїхали в область з інших регіонів через повномасштабну війну.

Людмила Савчук перебирає речі молодшого сина, які встигла вивезти із Харкова. Вона із двома дітьми виїхали звідти майже два з половиною місяці тому. Нині жінка мешкає разом з ними у полтавському притулку для переселенців, який організувала благодійна організація "Світло надії".

"Старшому – 18 років, молодший – у сьомому класі, 13 років. Прийняла рішення, щоб сюди приїхати після того, як ми місяць з дітьми прожили в підвалі у нелюдських умовах. Під нескінченими обстрілами, авіаудари. Ми тут живемо із сином, я сплю на цьому ліжку, тут мій молодший син, а старший син живе в іншій кімнаті. Мені допомагає психолог адаптуватися в сьогоднішніх умовах до життя", — говорить жителька Харкова Людмила Савчук.

У Полтаві в одному з притулків безкоштовно працює психолог
Людмила Савчук, жителька Харкова. фото: Суспільне Полтава

Із Людмилою, як і з рештою переселенців, тут працює психолог Сергій Седих. Сеанс триває щонайменше пів години.

"Робота з психологом допомагає вирішити питання зі здоров’ям молодшого сина, у якого були панічні атаки, страх гучних звуків, порушення сну, пам’яті. Було дуже складно, коли я приїхала, бо я боялася починати працювати. І завдяки його підтримці мені вдалося наладити свою роботу там, у Харкові. Я стала дистанційно працювати", — додає жителька Харкова Людмила Савчук.

До психолога нині звертаються близько третини переселенців, а це майже десять людей. Здебільшого вони жителі Харківщини, каже фахівець.

"Деяким людям складно, що їх багато в одній кімнаті. Деякі відмічають в себе емоційні перепади. То добре все, то депресія, як з цим справлятися. Деякі завдяки розвиненій уяві бачать жахливі картинки, як їх позбутися. Через легенькі вправи, які я пропоную, їм вдається з цим впоратися", — говорить психолог Сергій Седих.

У Полтаві в одному з притулків безкоштовно працює психолог
Полтавський притулок для переселенців. фото: Суспільне Полтава

"Зараз тут проживає 32 особи. З перших днів війни усі наші шелтери переформатувалися для роботи як прихистки для внутрішньо перемішених осіб. Ми вирішили запросити психолога. Він при ходить до нас два рази на тиждень", — розповідає керівниця шелтеру БО "Світло надії" Тетяна Жигаліна.

Консультації психолога для внутрішньо переміщених людей тут безплатні.

Читайте також:

У Полтаві безплатно надають юридичну допомогу переселенцям

На початок