У Полтаві безплатно надають юридичну допомогу переселенцям

У Полтаві безплатно надають юридичну допомогу переселенцям

У Полтаві безплатно надають юридичну допомогу переселенцям
. Фото ілюстративне. Джерело: pexels.com

У Полтаві внутрішньо переміщенні особи можуть отримати безплатну юридичну допомогу. Нині представники благодійного фонду «Право на захист» надали близько 40 консультацій переселенцям. Про це Суспільному розповіла консультантка з юридичних питань Христина Захарова.

Осередок фонду у Полтаві почав працювати з середини травня. Його фахівці обслуговують Полтавську, Сумську та Черкаську області.

"Робота нашого фонду полягає в тому, щоб ми максимально сприяли реалізації прав переселенців. Тому зазвичай свої послуги ми надаємо в місцях масового скупчення переселенців. Ми відвідуємо місця проживання, місця, де вони можуть отримувати гуманітарну допомогу", – каже Христина Захарова.

Юристи безоплатно надають консультації з таких питань:

  • Документи внутрішньо переміщеної особи;
  • Постановки на облік;
  • Соціальна допомога для ВПО;
  • Працевлаштування ВПО.
"Найпоширеніші питання, з якими звертаються люди, – це питання встановлення смерті та народження на непідконтрольній території України. Зараз починають звертатися люди, у яких під час евакуації родичі або знайомі загинули, і в них немає документів, які підтверджують ці факти, а адміністративні процедури потрібно робити", – каже Христина Захарова.

Для того, аби отримати юридичну допомогу, переселенці можуть написати свої запитання через Telegram-bot чи зателефонувати на гарячу лінію. Звернення оброблюють щоденно з 07:00 до 22:00.

"У Полтаві ми проконсультували десь 30–40 осіб. Активно ми почали консультувати у травні. Але в середньому на одного юриста в місяць приходиться, десь 200 або і більше осіб", – каже консультанка з юридичних питань.

Що відомо:

  • До Полтавщини переселенці із областей, де тривають активні бойові дії, приїжджають самостійно, а також автобусами через гуманітарні коридори.
  • Перший "зелений коридор" із Сумської у Полтавську область діяв 8 березня. Тоді автобусами евакуювали 5 тисяч людей. Це, зокрема, іноземні студенти, діти, жінки та люди старшого віку.
  • За даними начальника Полтавської ОВА Дмитра Луніна, найбільша кількість людей, які залишалися на ночівлю за добу на Полтавщині, — це 350 тисяч.

Читайте також:

На початок