"Чорнобаївку ворог захоплював 15 разів", - історія переселенки з Херсона

"Чорнобаївку ворог захоплював 15 разів", - історія переселенки з Херсона

"Чорнобаївку ворог захоплював 15 разів", - історія переселенки з Херсона
. Суспільне Хмельницький

15 разів чула, як обстрілюють Чорнобаївку, жителька Херсона Ніна Павловська. Жінка до середини квітня проживала в окупованому росіянами місті за три кілометри від аеродрому, де російські військові розташували свої позиції. Виїхала з окупованого міста Ніна Павловська у село Виноградівка, що на Хмельниччині. Звідси вона родом. Поселилася у батьківській хаті. Її історію знає Суспільне.

"Все, як було 28 років тому. Нічого не змінилося. Ось ікони моєї мами. Так, як вони проживали, так усе залишилося. Так ми його намагаємося підтримувати", - Ніна Павловська показує будинок у селі Виноградівка, де народилася. Сюди жінка переїхала з окупованого росіянами Херсона. Там до окупації жінка прожила п’ятдесят один рік.

Каже, з приходом росіян почалися проблеми: "Пенсію я отримала. Але користуватися я нею не змогла, бо всі магазини працювали тільки з готівкою. За хлібом ми стояли в морозні дні зі своєю сусідкою по 4-5 годин, щоб отримати дві булки хліба в магазині".

Жінка розповідає, який мали вигляд російські окупанти: "Така армія, як російська хвалебна, а ви би побачили, в чому вони були взуті! Вони були взуті у резинові калоші, в мене тут теж "сторічної давнини" такі калоші є. На них була форма така, ніби тій формі 150 років, запрана вся".

Ніна Павловська каже, що у черзі в магазин до людей підходили російські військові: "Вони підходили з автоматами, різні питання ставили. Ніхто не дав їм відповіді. Просто мовчали. Всі боялися, бо вони з автоматами, озброєні, як вони налаштовані, хто їх знає?"

Батьківський будинок у селі Виноградівка, де народилася Ніна Павловська і куди переїхала з окупованого росіянами Херсона.
Батьківський будинок у селі Виноградівка, де народилася Ніна Павловська і куди переїхала з окупованого росіянами Херсона. Суспільне Хмельницький

У Херсоні жінка проживала поблизу Чорнобаївки. Ніна Павловська каже, чула вибухи: "Я проживаю за три кілометри від Чорнобаївки, її захоплювали "орки" (ред. російські військові) разів 15. Їх тільки виб’ють наші, через день-два вони знову в Чорнобаївці. Мені з балкона дуже добре було видно, як горів аеропорт, як вибухала там військова вертолітна частина".

Як розповідає Ніна Павловська, люди жебракували, але не брали російську допомогу: "Гуманітарної допомоги не було ніякої - ні медичної, ні гігієнічної, ніякої. Її російські військові до Херсона просто не допускали. Виїхати з Херсона теж було неможливо, треба було мати готівку. Її не було".

Ніна Павловська каже: через брак ліків та проблеми зі здоров’ям виїхала до села Виноградівка, що на Хмельниччині, з якого жінка родом. Тут востаннє, каже, була три роки тому: "От, щоб мені виїхати з Херсона до Одеси, звідки ще потяги ходили, і щоб вибратися мені сюди, до Виноградівки, мені довелося заплатити три з половиною тисячі гривень".

В окупованому Херсоні жінка має трикімнатну квартиру. Про ставлення місцевих жителів до окупантів каже так: "Всі тільки кажуть: "Нащо вони сюди приїхали? Вас ніхто тут не чекає. Визволення? Від кого визволити? Ви виїдьте і ви визволите нас цим".

У Херсоні, за словами Ніни Павловської, залишилися її син та онук, яким не вдалося покинути окуповане місто.

На початок