Папа Франциск закликав до "справжніх переговорів" про припинення вогню

Папа Франциск закликав до "справжніх переговорів" про припинення вогню

Папа Франциск закликав до "справжніх переговорів" про припинення вогню
. Папа Франциск закликав до "справжніх переговорів" про припинення вогню, фото: AP

Папа Римський Франциск звернувся із закликом з нагоди 100 днів від початку широкомасштабної агресії проти України, закликавши до "справжніх переговорів" про припинення вогню і спинити моторошне знищення міст і сіл на сході України.

Про це сказав Папа Франциск у промові в неділю П’ятидесятниці, звертаючись до паломників на площі Святого Петра у Ватикані, передає Vatican News.

"Через 50 днів після Пасхи народи, що говорять різними мовами, зустрічаються і розуміють одні одних. Однак, тепер, через сто днів після початку збройної агресії проти України, на людство знову спустився кошмар війни, яка є запереченням Божої мрії: народи, що воюють, народи, що вбивають одні одних, люди, що замість наближатися, змушені віддалятися від своїх домівок", – сказав понтифік.

Глава католицької церкви закликав лідерів країн таки сісти за стіл переговорів: "Не ведіть людство до знищення. Нехай же розпочнуться справжні переговори, конкретні переговори про припинення вогню і про прийнятне вирішення. Нехай буде почутим сповнене відчаю волання людей, що страждають, – бачимо це в медіа кожного дня, – нехай зберігається пошана до людського життя, нехай зупиниться моторошне знищення міст і сіл на сході України".

Папа також закликав не переставати молитися і "невтомно докладати зусилля на користь миру".

Що відомо

  • Папа Римський Франциск висловив бажання поїхати до України. Водночас він заявив, що для такого візиту необхідний слушний момент.
  • З початку вторгнення Росії в Україну Папа Римський неодноразово закликав до припинення воєнних дій, спілкувався з українськими біженцями і навіть особисто, порушуючи протокол, відвідував посольство Росії у Ватикані.
  • 15 квітня в Колізеї на традиційній Хресній ході за участі Папи Римського у Ватикані вирішили вдатися до своєрідного примирення українців та росіян. За задумом, цей крок мав би символізувати братні відносити між українцями та росіянами. Але після протестів української сторони замість роздумів Папа Римський закликав помолитися в тиші.
  • 22 квітня стало відомо, що Франциск відмовився від зустрічі з главою РПЦ патріархом Кирилом, що мала відбутися у червні цього року в Єрусалимі. Водночас очільник Ватикану сказав, що його відносини з Кирилом залишаються "дуже хорошими", і він шкодує про перенесення зустрічі.
  • Італійські ЗМІ повідомляли, що за два місяці війни Росії проти України Папа Римський Франциск три рази просив Путіна забезпечити гуманітарний коридор для евакуації цивільного населення з Маріуполя, але той відповідав, що не може гарантувати його безпеки.

Читайте також

Арахамія сказав, коли Україна може відновити перемовини з РФ

"Фіналізувати якийсь документ": у Кремлі назвали умову для зустрічі Зеленського і Путіна

Росія не зможе диктувати Україні умови миру — Шольц

Туреччина готова сприяти перемовинам між Україною та РФ — Ердоган

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок