ЄС з 4 червня офіційно скасував усі мита і збори з українських товарів

ЄС з 4 червня офіційно скасував усі мита і збори з українських товарів

Важливо
ЄС з 4 червня офіційно скасував усі мита і збори з українських товарів
.

Європейський Союз офіційно скасував усі мита і збори з українських товарів, які йдуть на європейський ринок, аби допомогти відновленню українського бізнесу, який постраждав від війни.

Про це заявила речниця Єврокомісії з питань сільського господарства й торгівлі Міріам Гарсія Феррер на брифінгу у Брюсселі, повідомляє Укрінформ.

"Регуляторні правила, що тимчасово призупиняють усі збори з імпорту, що надходить в ЄС з України, були оприлюднені сьогодні в Офіційному журналі ЄС. Вони набудуть чинності завтра, 4 червня, та будуть діяти до 5 червня 2023 року", — сказала вона.

За словами Феррер, це безпрецедентний крок, спрямований на розвиток економіки України, яка була значно ослаблена внаслідок російської агресії.

"Він допоможе подолати важку ситуацію, в якій опинились українські виробники та експортери після російського військового вторгнення", — зазначила речниця ЄК.

Згідно з ухваленим ЄС рішенням, скасовуються:

  • усі тарифи згідно з Розділом IV Угоди про асоціацію між ЄС та Україною, встановлені зоною вільної торгівлі, які ще не були лібералізовані. Скасовано, зокрема мита на: промислову продукцію, що підлягає поступовому скасуванню до кінця 2022 року, фрукти та овочі, що підлягають системі вхідних цін, а також сільськогосподарську продукцію та перероблену сільськогосподарську продукцію, що підлягають тарифним квотам,
  • стягнення антидемпінгових мит на імпорт з України,
  • застосування загальних правил імпорту щодо імпорту походженням з України.

Що відомо

  • Європейська комісія 27 квітня офіційно запропонувала призупинити всі мита на ввезення товарів із України на один рік. Такий крок, за словами відомства, допоможе підтримати українську економіку в умовах війни з Росією. А 19 травня рішення про лібералізацію торгівлі ухвалив Європейський парламент.
  • 24 травня Рада ЄС погодила режим тимчасової лібералізації торгівлі з Україною, в межах якого протягом року українські товари ввозитимуться в ЄС без мит.
  • 8 травня прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив про скасування імпортних мит на товари з України на один рік для підтримки української економіки на тлі повномасштабного вторгнення Росії. Наприкінці квітня Велика Британія вже запровадила пільговий режим у торгівлі з Україною.
  • Міністерка торгівлі США Джина Раймондо 9 травня оголосила про тимчасове призупинення дії 232 мит на сталь українського виробництва. Цей крок спрямований на підтримку української економіки.

Читайте також

ЄС призупинив мита для українських товарів. Хто з підприємців від цього виграє

Вторгнення Росії в Україну, день 100. Текстовий онлайн

Сто днів. Ключові події повномасштабної війни Росії проти України

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок