Фестиваль Миколайчук OPEN оприлюднив програму: нові українські фільми та ретроспектива

Фестиваль Миколайчук OPEN оприлюднив програму: нові українські фільми та ретроспектива

Фестиваль Миколайчук OPEN оприлюднив програму: нові українські фільми та ретроспектива
Кадр із фільму "І про нас будуть говорити" Сєви Діамантакоса . Фото: кадр із фільму

З 15 по 19 червня в Чернівцях відбудеться фестиваль глядацького кіно Миколайчук OPEN, присвячений 81 річниці кінодіяча Івана Миколайчука. Подія збере найновіші українські фільми, що не виходили в національному прокаті, та представить програму ретроспективи.

Відкривати подію буде стрічка "Будинок "Слово". Нескінчений роман" режисера Тараса Томенка. Це українська прем’єра фільму, який торік вперше показали на конкурсі 37 міжнародного кінофестивалю у Варшаві.

У день народження Івана Миколайчука, 15 червня, глядачі побачать на великому екрані його режисерську роботу "Така пізня, так тепла осінь" (1981 рік). Це історія кохання, що ввійшла до списку 100 найкращих українських фільмів усіх часів.

16 червня буде присвячене пам’яті литовського режисера Мантаса Кведаравічюса, який загинув від рук російських окупантів у Маріуполі у квітні 2022 року. Глядачі побачать його документальну роботу "Маріуполіс" (2016 рік), над продовженням якої режисер працював під час повномасштабного вторгнення. На Каннському кінофестивалі презентували цю стрічку, і від журі нагороди "Золоте око" "Маріуполіс 2" отримав спеціальний приз.

Також у цей день покажуть "Парфенон" (2019 рік) – єдиний ігровий фільм, який зняв Мантас. Картини представлять продюсерки проєктів Ганна Паленчук ("Маріуполіс") та Наталя Лібет ("Парфенон").

17 червня покажуть "Рози. Фільм-кабаре" Ірени Стеценко. Документальний трагікомічний мюзикл розкриває портрети сімох артисток інтелектуального фрік-кабаре Dakh Daughters на тлі Революції гідності та війни на сході України.

18 червня, в суботу, відбудеться чотири покази нових українських фільмів:

"Між нами" Соломії Томащук – рідкісний для українського жанрового кіно психологічний трилер, показ якого відбудеться в межах творчої зустрічі з Ірмою Вітовською. Вітовська зіграла тут нетипову для себе роль фатальної жінки, яку доля пов’язала з героїнею Анастасії Пустовіт.

Документальний "Плай" Єви Джішіашвілі показує історію родини, що живе та ґаздує на Закарпатті й змушена мужньо витримувати виклики долі. Зокрема ті, що виникли через війну, розв’язану Росією.

Фестиваль Миколайчук OPEN оприлюднив програму
Кадр із документального фільму Єви Джішіашвілі "Плай". Фото: кадр із фільму

"Я працюю на цвинтарі" Олексія Тараненка розповідає про 35-річного Сашу, який працює в конторі зі встановлення пам’ятників на цвинтарі. У нього багато клієнтів, кожен із яких переживає особисту трагедію. Однак Саша сповнений цинізму та іронії. Показ відбудеться в колаборації з кінофестивалем "Молодість".

Також у колаборації з іншим українським фестивалем – Docudays UA – покажуть документальний фільм "Між небом і горами" Дмитра Грешка. Фільм крізь призму чотирьох парамедиків демонструє, як жителі гірського села Колочава на Закарпатті живуть звичним життям під час пандемії.

Фестиваль Миколайчук OPEN оприлюднив програму
Кадр із фільму режисера Дмитра Грешка "Між небом і горами". Фото: кадр із фільму

19 червня пройдуть ще три покази:

"Королі репу" Мирослава Латика розповідає про 17-річного випускника сільської школи, який мріє стати відомим репером та підкорити серце дівчини Свєти. Заради своїх мрій він готовий ризикнути будь-чим. Показ відбудеться у співпраці з Одеським міжнародним кінофестивалем.

Документальна стрічка "І про нас будуть говорити" Сєви Діамантакоса покаже історії художниці й волонтерки Ганни та ексцентричного підприємця Сергія, на кожного з яких непередбачувано вплинула війна.

Фільм-закриття "Егрегор" Станіслава Капралова – містичний детектив, де головний герой Артур намагається розкрити загадкове вбивство, пов’язане з таємною діяльністю химерного ордену.

Також 21 червня відбудеться постскриптум фестивалю – спеціальний показ стрічки "В. Сильвестров" Сергія Буковського. Вона присвячена творчості видатного українського композитора і розповідає про головні віхи його життя.

Окрім кінопоказів у рамках Миколайчук OPEN відбудуться творчі зустрічі з Ірмою Вітовською, В’ячеславом Довженком, Віктором Ждановим, Мариною Кошкіною та Михайлом Дзюбою, а також дискусії, присвячені майбутньому українського кіно.

Фестиваль відбуватиметься без червоних доріжок і буде безкоштовним, але за умови попередньої реєстрації. Її відкриють 8 червня на сайті mykolaichukopen.com

Також буде збір коштів на потреби підрозділів ЗСУ, в яких служать учасники команд фільмів із програми. Фестиваль відбудеться в Культурно-мистецькому центрі ім. Івана Миколайчука в місті Чернівці.

Війна — усі останні новини

Читайте нас у Facebook: головні новини культури України та світу

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок