Прага зупинить прийом біженців. Місто вичерпало свої ресурси

Прага зупинить прийом біженців. Місто вичерпало свої ресурси

Прага зупинить прийом біженців. Місто вичерпало свої ресурси
Акція на підтримку України, Прага. Акція на підтримку України, Прага. Фото: Facebook / МЗС

Празька влада ухвалила рішення закрити центр реєстрації українських біженців у районі Височани на невизначений термін. Він припинить роботу 15 червня.

Про це повідомив мер чеської столиці Зденек Гржиб.

Рішення ухвалили через те, що місто вичерпало свої можливості щодо житлового фонду та інфраструктури – освітньої, медичної тощо.

"Можливості міста давно перевищені. Єдиний інструмент управління, який у нас залишився, — це закрити центр реєстрації та перенаправляти біженців до інших регіонів, де є вільні місця", — сказав Гржиб.

За його словами, концентрація біженців у Празі вчетверо перевищує інші регіони країни. Раніше градоначальник кілька разів звертався до уряду Чехії з проханням розробити програму перерозподілу біженців, проте влада досі не вигадала ефективний інструмент, аби люди добровільно обирали для проживання інші регіони країни.

Найбільша проблема наразі з циганськими біженцями з України, які вимушені жити на Головному вокзалі. Для них збудували два наметові містечка в районах Троя та Малешиці, проте це незначно полегшило ситуацію.

Посол України в Чехії Євген Перебийніс ще в березні повідомляв, що Прага вичерпала свій ліміт на біженців.

“Я раджу нашим громадянам не концентрувались у столиці, де, справді, немає місця, а використовували ті можливості, які надають чеські регіони”, — повідомляв посол.

Що відомо

  • За даними Міжнародної організації з міграції, усього майже 13,7 мільйона українців покинули свої домівки, з них за межі України виїхали понад 5,6 мільйона людей. При цьому 2,7 мільйона українців повернулись з-за кордону в Україну з початку війни.
  • Сенат Чехії 11 травня ухвалив постанову про визнання злочинів російської армії в Україні геноцидом українського народу.
  • З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Чехія надала українській стороні безпекової допомоги на суму понад 3,5 мільярда крон (152 мільйони доларів).
  • У Варшаві 29 травня відбувся марш вдячності для поляків "Друзі, дякуємо", яким українські біженці в Польщі подякували країні за допомогу в боротьбі з Росією та гостинний прийом.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 98

Спрощений режим вивезення тварин з України до ЄС скасували: перелік необхідних документів

Як біженцям не стати жертвою торговців людьми

Ізраїль дозволив українським біженцям працевлаштовуватися

Від війни на Захід. У які країни виїжджають українці, куди там звертатися та який статус отримувати

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок