Поїздка до Давосу та непорозуміння з Чаусом: що розповів Атрошенко на пресконференції

Поїздка до Давосу та непорозуміння з Чаусом: що розповів Атрошенко на пресконференції

Поїздка до Давосу та непорозуміння з Чаусом: що розповів Атрошенко на пресконференції
. ФОТО: Суспільне Чернігів

31 травня міський голова Чернігова Владислав Атрошенко дав пресконференцію за результатами поїздки до швейцарського Давосу. Там він з 20 по 29 травня був у відрядженні на запрошення фонду Віктора Пінчука і там проходив Всесвітній економічний форум. Окрім звіту за результатами поїздки, Атрошенко відповів і на запитання журналістів на інші теми. Зокрема, про останні непорозуміння із начальником Чернігівської ОВА В’ячеславом Чаусом. Суспільне публікує головне з розповіді Атрошенка у форматі його прямої мови.

Про мету поїздки до Давоса

"З метою залучення міжнародних коштів я виїхав на міжнародний форум. Неможливо вибудувати стосунки без візуального контакту. На сьогодні найважливіше завдання полягає в тому, щоб показати тренд відновлення міста не чекаючи закінчення активних військових дій. Ми фінансуємо на одну третину власними надходженнями всі державні видатки, а решта дофінансується за рахунок міжнародних кредитів. На сьогодні стан справ з державним бюджетом вкрай важкий. Я це чітко розумію, навіть виходячи з останньої поїздки президента до Харкова, де він у своїй промові наголосив на необхідності міським головам активніше шукати міжнародні кошти, залучати їх під державні гарантії і спільно, і державними зусиллями, і зусиллями керівників органів місцевого самоврядування, на ці залучені кошти відновлювати і громади, і Україну".

З ким зустрічався?

Загалом під час робочої поїздки Владислав Атрошенко провів близько десятка зустрічей.

Зустрічі Владислава Атрошенка під час поїздки
Зустрічі Владислава Атрошенка під час поїздки. ФОТО: Суспільне Чернігів

Зокрема, із міністром енергетики Швеції домовився про співпрацю із пошуку інвесторів для будівництва ТЕЦ і сміттєпереробного заводу.

"Якщо мені вдасться це зробити, то це буде історичний внесок мене як людини, як міського голови у розвиток міста. Це буде надзвичайно корисно технічно для існування міста — це повернення генеруючих компаній до управління містом з подальшим їх об'єднанням, там де це можна зробити. Роздавачем тепла буде ТЕЦ, а залишки залишаться на міських котельнях ОТКЕ із будівництвом біля ТЕЦ сміттєпереробного заводу".

Із послом України у Швейцарії вирішили шукати інвесторів і благодійників та органи влади, які допоможуть у відбудові міста.

Поїздка до Польщі і Меммінгена

На зворотному шляху Атрошенко побував у польських містах Познань та Жешув та у німецькому місті-побратимі Чернігова Меммінгені. Із Жешувом Чернігів підпише договір про співпрацю. Стосовно договору з Познанню, то обговорення цього питання продовжується.

"Ми не маємо на меті просити допомогу з бюджету, хоча ми не відмовимось, якщо нам будуть її давати. Але найголовніше, щоб все-таки ці муніципалітети були провідниками Чернігова в країни Європи. Щоб вони нам повідомляли про всі наявні можливі і неможливі урядові програми, бізнес-майданчики. Місто-побратим Меммінген зібрало для нас допомогу, можливо, ця допомога не вирішить системних наших проблем, однак це допомога - 153 тисячі євро і у нас є домовленість, що вони долучать ці кошти і ми долучимо свої кошти для купівлі німецької сміттєприбиральної машини. Вони там роблять пропозицію цієї машини за 358 тисяч євро. Це не нова машина, вона була у використанні".

Чи готові давати гроші та інвестувати у Чернігів?

"Що я чітко зрозумів: поки йде війна, бізнес не буде інвестувати. Це 90, якщо не 100%. Серйозний бізнес не буде заходити з серйозними інвестиціями в країну, в якій іде війна. Допомога на сьогоднішній день може бути від благодійних фондів, від окремих меценатів, це може бути й емоційна допомога. Наприклад, мене вразив американець українського походження, який створив компанію і працює в Кремнієвій долині. І коли ми познайомились, я показую йому фотографії зруйнованого міста (для них це важливо), і він мене сфотографував разом з цією фотографією. Це для того, щоб він потім посилався на цю зустріч, показав, що це – міський голова, це він показує, яка тут руйнація. Це важливі речі, які потім спрацьовують. Такі меценати налаштовані, не зважаючи на війну, допомагати точково: відновити школу, садочок, водоканал. Подарувати «швидку допомогу. Засклити корпус якоїсь лікарні. Але конкретно, зі звітом по тому напрямку, який для них важливий. Треба не втомлюватись їздити, просити, ще раз просити", - сказав Атрошенко.

Водночас як додав він, загалом з початку бойових дій Чернігів отримав десятки мільйонів гривень допомоги від меценатів. Також місто отримає 500 тисяч від уряду Тайваню.

"Кличку вдалося поговорити з прем’єром Тайвані і Київ отримав 3 мільйони, Терехову вдалося поговорити, і Чернігів і Харків в тому числі і ще низка міст отримали по 500 тисяч доларів. Я вважаю, що це справедливо, ось це наслідок такої розмови. Чи варто було їхати в Європу? Умовно там треба знаходитися, бо дуже активно працюють з європейськими країнами на рівні урядів і муніципалітетів. Це міста західної України, історичний Львів, це Івано-Франківськ, це інші міста. На сьогоднішній день та ж гуманітарна допомога в кількості, яку отримували громади, то нас можуть чекати сюрпризи, чи не отримали її більше міста Західної України. Хто перший буде працювати і напрацьовувати ці контакти, той перший буде отримувати допомогу. Вони (500 тисяч доларів, - ред..) збільшать бюджетну спроможність. Ми питання і опалювального сезону і навчання будемо так чи інакше вирішувати. Вони у нас в пріоритеті. На це потрібні будуть бюджетні кошти. Прямої адресації у цих грошей нема. Але на ці цілі гроші і підуть".

Про враження від поїздки

"Подібні у мене враження від цієї поїздки, як у 170-кілограмової людини, яка сходила в спортзал. І в неї питають: які враження? Важко. Результатів ніяких, сходив – не схуд. А хотілось, щоб за раз схуд хоча б на 50 кілограмів. Але іншого варіанту, ніж продовжувати займатись і досягати результату… Або інший варіант – вмерти. Тобто, треба їздити, налагоджувати стосунки, просити допомогу, долучати їхній досвід, а в них все-таки більше досвіду з усіх питань: і самоврядування, і будівництво. Навіть якщо не так швидко".

Про пріоритети у відбудові Чернігова

"Для комфортного життя людини: вода, тепло. Далі освіта, щоб батьки могли віддати в садочки та школи. Разом з цим медицина. Це громадський транспорт, вивіз сміття, прибирання снігу. Окремий колосальний блок, супер важливий – це відновлення, або компенсація за втрачене і зруйноване житло. Це державний блок, це не блок місцевої влади. Умовно рахувати, близько 10 тисяч квартир, які у нас не підлягають відновленню. Якщо рахувати собівартість будівництва квадратного метра у 16 тисяч гривень і брати квартиру в 50 квадратних метрів. Собівартість однієї квартири – 800 тисяч гривень. Помножити на 10 тисяч – це 8 мільярдів гривень. Бюджет міста – від’ємний. У довоєнні часи ми могли витрачати 200 мільйонів на це. Це нереальна задача для міста. Без жодної політики і політизації я би хотів, аби якомога швидше уряд сформулював часові горизонти і алгоритм, як коли і в який спосіб люди отримають компенсацію за втрачене житло. Це для відновлення Чернігова надзвичайно важливо і важливо для людей, яким просто нема де жити".

Як добирався до Давоса

"Відрядження так звучить, що поїхав у Швейцарію на прогулянку. З 10 днів я 4 доби я був в машині. Коли ти їдеш 2300 кілометрів в одну сторону, відповідно, ми разом з водієм кермували. Харчувалися як? Чесно скажу, у мене була така дитяча мрія. Я в МакДональдз був, а в KFC не був і в Бургер-кінг не був. Моя дитяча мрія здійснилася – я там всюди побув. Милися на заправці. Це важка робота. До речі, сніданок у Пінчука почався о 6.45. Жили за шалені кошти в номері. Тільки 1300 євро затрат на бензин, я, до речі, не буду відшкодовувати це все, я не брав чеків. Емоційно це також важко. Ти береш план зустрічей, шукаєш цю людину. Я хотів впіймати у Давосі голову "Нафтогазу", щоб проговорити нюанси опалювального періоду. Але він так швидко закінчив, що я його не догнав. В Давосі знайти пристойний номер можна за 80 кілометрів від Давоса. Ми жили в Давосі, але той номер, що ми знайшли – душ і туалет в коридорі. Спали з водієм. Мені повезло з водієм – він, зараза, б’є машини мені, але не хропить (сміється, - ред.). Мені спокійніше знаходитись в місті, але я змушений шукати допомогу поза межами держави, державі зараз дуже важко.

Повертаючись до Давоса. Деякі речі потрібно побачити, щоб зрозуміти. Наприклад, шукати контакти потрібно з муніципалітетами, в яких більшість мають соціалісти. Хто з вас знав про такий нюанс? Що саме налаштовані на співпрацю, на допомогу, на підтримку, міста, де більшість мають соціалісти? Є нюанси такі, що швейцарці не будуть спілкуватися з нами, якщо після розмови про щось, через п’ять днів на мейл до вашого візаві не надійде ваше резюме, ("так і так, приємно було познайомитись, дякую за ваш час, ми обговорювали з вами таку-то тему, і яка ваша думка стосовно розвитку ситуації в цьому напрямку?"). Якщо ви не написали це своє резюме – вас викреслено, і з вами можуть не спілкуватися".

Про непорозуміння із начальником ОВА В’ячеславом Чаусом

Це питання Атрошенку поставили у контексті його останнього конфлікту із головою Чернігівської ОВА В’ячеславом Чаусом. 20 травня видання "Зеркало недели" посилаючись на слова секретаря міськради Олександра Ломака повідомило, що Чаус не погодив відрядження Атрошенка до Давоса для участі у заходах фонду Віктора Пінчука. Зрештою, Атрошенко поїхав за кордон, отримавши дозвіл від обласного військового комісара. Про цю ситуацію сам міський голова розповів наступне.

"Закон передбачає погодження. Ми працюємо в режимі закону про військовий стан. Я вважаю правильно і етично повідомити керівника ОВА про службове відрядження. І це по суті технічний крок, тому що, на моє глибоке переконання, це не просто питання необхідності бути в місті, де збираються всі ділові кола світу, питання пошуку інвестицій, гуманітарної допомоги місту. Взагалі сьогодні при від’ємному бюджеті можливо і більш важливо для мене, умовно кажучи, не виїжджати з Європи, щоб зустрічатися, просити. Що спонукало Чауса не підписувати, я не знаю. Я не очікував такого. Фактично, це перешкоджання діяльності керівника місцевого самоврядування.

Я не хочу конфліктувати ні з ким, причини, чому це було зроблено, я не коментую, це у вас буде нагода запитати у Чауса. Я намагаюся займатися справами.

В мене немає намірів конфліктувати з головою військової адміністрації, але все-таки є питання розуміння, що треба з повагою ставитися, скажімо, як міському голові до повноважень голови військової адміністрації, так і голові військової адміністрації треба з повагою ставитися до представників місцевого самоврядування. У мене точно нема бажання якихось там протистоянь, ми займаємося своєю роботою, але ж ми просили, щоб нам не заважали.

Це був прецедент, справді, незрозумілий. Несподівана була така історія, я досі не можу збагнути. Я вважаю, навпаки, треба підтримувати. Я наголошую, підніміть, будь ласка, відрядження Президента в Харків. Президент України наголошував на необхідності спільними зусиллями держави й муніципалітетів шукати зовнішні кошти. Це ж ви всі чули.

Іде війна, і я налаштований на співпрацю, я не хочу особисто ніяких конфронтацій. Я вважаю, що на кожному рівні достатньо задач, якими треба займатися, і найгірша ситуація – коли керівники, які не можуть знайти собі ці задачі, відповідно до їхніх посад, і визначити пріоритети своєї діяльності, вони починають займатися політикою.

Це – негарна історія, але це не моя історія точно. Мені ніколи і голову вгору підняти і з кимось воювати. За що? У нас є одна війна сьогодні – з Росією".

Читайте також:

Секретар Чернігівської міськради і троє заступників Атрошенка отримали повістки до військкомату

На початок