На Кіровоградщині четверо бджолярів отримали дозвіл розміщувати пасіку у лісі

На Кіровоградщині четверо бджолярів отримали дозвіл розміщувати пасіку у лісі

На Кіровоградщині четверо бджолярів отримали дозвіл розміщувати пасіку у лісі
. Суспільне Кропивницький на фото пасічник з села Клинці Кропивницького району Олександр Харченко

Бджолярам Кіровоградської області дозволили вивозити пасіки в ліс. Для цього вони мають взяти спеціальний квиток. В регіоні такі квитки отримали четверо пасічників, розповів Суспільному перший заступник начальника управління лісового господарства Олег Середюк.

В кінці березня голова військової адміністрації Андрій Райкович видав розпорядження і заборонив жителям регіону їздити та ходити в ліс. Це пов’язано з воєнним станом і щоб не було порушень правил пожежної безпеки. Тепер у лісах дозволили ставити пасіки.

Після отримання спеціального квитка бджолярі можуть розміщувати пасіку у лісі, розповів Олег Середюк: "У квитку має бути вказаний квартал та зазначена площа, на якій можна розмістити вулики. Встановлення пасіки – безкоштовне".

Житель села Клинці Кропивницького району Олександр Харченко бджолярством займається протягом 25 років. Вважає, щоб меду було багато, потрібні сприятливі умови. Скасування заборони вивозити пасіки в ліс – одна з них – бджоли мають бути там, де ростуть акації, липи, є багато різнотрав'я та квітів. "Це період якраз медозбору, акація починає цвісти. Роботи їм багато, але бачите, погода яка. Бджоли працюють, коли вночі не менше 12 градусів – от тоді рослина виділяє нектар, і вони літають, збирають. А коли ночі холодні, нектар не виділяється, і вони бідні літають, злі".

Олександр Харченко вивозитиме пасіку на поля, коли на вулиці стане тепліше. Збирати мед планує наприкінці серпня.

Що відомо

Заборона на відвідування лісів на час воєнного стану не поширюється на військових, поліцейських, рятувальників та лісівників.

Відповідальність за порушення правил пожежної безпеки – до 15300 гривень штрафу. Якщо порушення призвело до виникнення пожежі – штраф може становити до 30 тисяч гривень, розповів Олег Середюк. "В області діє заборона відвідувати ліс. Якщо люди туди будуть приходити, це вже може розцінюватись, як порушення правил пожежної безпеки".

Читайте також

Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб

На початок