Зеленський очікує на кандидатство України в ЄС у червні

Зеленський очікує на кандидатство України в ЄС у червні

Зеленський очікує на кандидатство України в ЄС у червні
. Володимир Зеленський / Скріншот

Президент Володимир Зеленський розраховує на отримання статусу кандидата в члени Європейського Союзу в червні.

Про це він заявив на спільній з президентом Польщі Анджеєм Дудою пресконференції.

"Ніхто, як наші близькі друзі поляки, не розуміє так точно, що Україна вже давно у Євросоюзі і уже давно є частиною Європи. Ми однаково мислимо, однаково думаємо і однаково віримо, і точно захищаємо нашу свободу та незалежність", — сказав він.

За словами президента, Польща є одним з потужних амбасадорів, який допоможе Україні подолати бюрократичні й технічні моменти для набуття статусу кандидата в члени ЄС.

"Ми думаємо, що це обов’язково буде. Ми очікуємо на кандидатство в ЄС у червні", —наголосив Зеленський.

Що відомо

  • Напередодні польський лідер Анджей Дуда прибув із візитом до України, що зокрема виступити з посланням у Верховній раді як перший глава іноземної держави з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.
  • Під час виступу у Верховній раді Дуда заявив, що зробить усе, щоб Україна стала членом Європейського Союзу.
  • 8 квітня президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн офіційно передала президенту Володимиру Зеленському опитувальник, заповнення якого є необхідним кроком для надання Україні статусу кандидата в ЄС.
  • 17 квітня заступник голови Офісу президента Ігор Жовква повідомив, що опитувальник щодо вступу до Європейського союзу заповнено повністю – тепер Україна очікує на прискорену процедуру вступу в ЄС.
  • Наступного дня Офіс президента повідомив, що Володимир Зеленський передав главі представництва Європейського Союзу в Україні Матті Маасікасу заповнену анкету-опитувальник для отримання Україною статусу кандидата на членство в ЄС.
  • Згідно з опитуванням групи "Рейтинг", оприлюдненим 17 лютого, вступ до ЄС підтримують 68% українців, до НАТО — 62% громадян, що є найвищим показником за всю історію подібних спостережень із 2014 року.
  • 19 квітня речник Європейської комісії Ерік Мамер повідомив, що Європейський Союз отримав відповіді України на першу частину опитувальника, необхідного для ухвалення рішення про надання їй статусу кандидата на членство.
  • 9 травня президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна заповнила другу частину анкети-опитувальника Європейської комісії, яка необхідна для отримання статусу кандидата на членство в Європейському Союзі.
  • Після цього Польща підтримала пропозицію Словаччини лобіювати лідерів держав Західної Європи, які "займають більш стриману позицію" щодо надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС.
  • Єврокомісар з питань розширення та політики добросусідства Олівер Вархелі повідомив, що ЄС отримав усі відповіді на опитувальник і зараз Комісія готує висновок для Євроради щодо заявки України.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 88. Текстовий онлайн

"Як війна гібридна, так, чесно, буде й гібридний мир". Що сказали Зеленські в інтерв'ю до 3 річниці інавгурації

"Звичайне життя стаціонару, тільки пацієнти усі з кульовими пораненнями", — хірург з Ворзеля

Перший суд над російським військовим: хто такий Вадим Шишимарін і в чому його звинувачують

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок