Литва припиняє імпорт усіх російських енергоносіїв

Литва припиняє імпорт усіх російських енергоносіїв

Литва припиняє імпорт усіх російських енергоносіїв
. Міністр економіки Литви Дайнюс Крейвис. Джерело: E. Blaževič/LRT nuotr

Литва повністю припиняє імпорт нафти, газу та електроенергії з Російської Федерації. Відтепер країна забезпечує всі відповідні потреби самостійно або завдяки імпорту з інших держав.

Про це повідомляє LRT.

"Із 22 травня у Литві повністю припиняється імпорт російської нафти, газу та електроенергії. Біржовий оператор Nord Pool призупиняє торги російською електроенергією від її єдиного імпортера в країнах Балтії – групи компаній Inter RAO", — йдеться у повідомленні.

Як зазначає видання, Литва забезпечує газові потреби через Клайпедський термінал скрапленого природного газу, який приймає блакитне паливо зі США. При цьому єдиний імпортер нафти Orlen Lietuva відмовився від постачання з Росії понад місяць тому, а потреби в електроенергії країна закриває за допомогою місцевих джерел та імпорту через з'єднання зі Швецією, Польщею та Латвією.

"Це — важлива віха на шляху Литви до енергетичної незалежності. Це вираження нашої солідарності з Україною, що воює, тому що ми не можемо дозволити, щоб наші гроші фінансували російську військову машину", — сказав міністр енергетики Литви Дайнюс Крейвіс.

За його словами, Литва досягне повної енергетичної незалежності тоді, коли забезпечить свої потреби за рахунок місцевого виробництва "зеленої" енергії та сама стане країною-експортером електроенергії.

Війна. Усі останні новини

Що відомо

  • 20 травня Росія заявила про намір припинити постачання природного газу до Фінляндії із 21 травня 2022 року на тлі відмови фінської сторони переходити на нову схему сплати.
  • 1 травня запрацював газопровід GIPL довжиною 508 кілометрів, що з'єднує Литву і Польщу. Україна зможе отримати доступ до терміналів зрідженого газу цих країн вже влітку цього року.
  • 23 квітня Фінляндія, Литва, Латвія та Естонія заявили про скорочення імпорту електроенергії з Росії.
  • Країни ЄС не зголосилися платити за російський газ у рублях на вимогу Кремля.
  • 26 квітня газові компанії Польщі та Болгарії — PGNiG та "Булгаргаз" — отримали від російського "Газпрому" повідомлення про припинення постачання газу. 27 квітня це офіційно підтвердили в Росії. Причиною стала відмова платити за блакитне паливо в рублях на вимогу Москви.
  • Україна запропонувала ввести "іранську модель" санкцій проти російського газу. Це означає, що газ йтиме в Європу, а гроші за нього надходитимуть не напряму в Росію, а на спеціальні депозитні рахунки в європейських банках.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 88. Текстовий онлайн

"Як війна гібридна, так, чесно, буде й гібридний мир". Що сказали Зеленські в інтерв'ю до 3 річниці інавгурації

"Звичайне життя стаціонару, тільки пацієнти усі з кульовими пораненнями", — хірург з Ворзеля

Перший суд над російським військовим: хто такий Вадим Шишимарін і в чому його звинувачують

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок