Чехія не платитиме за російський газ у рублях — прем'єр Фіала

Чехія не платитиме за російський газ у рублях — прем'єр Фіала

Чехія не платитиме за російський газ у рублях — прем'єр Фіала
. Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала. Фото: rupoint.cz

Чехія не зголосилася платити за російський газ у рублях на вимогу Кремля. Про це на спільній пресконференції з прем'єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким заявив прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала.

"Якщо говорити про платежі в рублях, то Чехія не збирається піддаватися шантажу Росії. Помилка, що деякі країни та компанії погоджуються на це. Це порушення санкцій. Це небезпечно", – сказав Фіала.

Він додав, що з Росією слід "поводитися якомога жорсткіше, а допомога Україні не може обмежуватися деклараціями". Фіала зазначив, що Чехія рішуче підтримуватиме подальші санкції проти Росії. у співпраці з ЄС.

"Ми стикаємося з неймовірною ситуацією. Війна в Україні, російська агресія проти України. І це значною мірою змінює те, що відбувається навколо нас. Змінюється роль Європейського Союзу, НАТО, світового порядку", – сказав прем'єр-міністр Фіала.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький зазначив, що санкційний тиск проти РФ ставатиме дедалі сильнішим, а у співпраці з Чехією вони зможуть знайти способи подолати труднощі із енергоресурсами.

"Санкції проти Росії мають бути якомога сильнішими і в першу чергу стосуватися нафти та газу. Ми намагатимемося працювати з Чехією та розробити відповідні механізми, які допоможуть нам пережити цей складний період", – сказав прем’єр-міністр Польщі.

Читайте також: Імпортозаміщення Росії-2. Італія домовилася збільшити імпорт газу з Конго

Що відомо

  • ЄС імпортує з Росії приблизно третину нафти й до 40% природного газу. Україна не раз закликала запровадити ембарго на російські енергоресурси, щоб Москва позбулася важливого джерела фінансування. А проте, на такий крок поки пішли лише окремі члени ЄС.
  • 31 березня президент Росії Володимир Путін підписав указ про новий порядок розрахунків за постачання природного газу з "недружніми країнами" — оплата за постачання газу до країн, які запровадили санкції проти РФ, переведуть у рублі.
  • Усі країни Європейського Союзу, за винятком Угорщини, відхилили вимогу Росії платити за блакитне паливо в рублях. Неприйнятною таку практику назвала і "Велика сімка", оскільки вона суперечить контрактам на постачання газу.
  • Україна запропонувала ввести "іранську модель" санкцій проти російського газу. Це означає, що газ йтиме в Європу, а гроші за нього надходитимуть не напряму в Росію, а на спеціальні депозитні рахунки в європейських банках.
  • Європейська комісія наразі не бачить достатньої підтримки з боку країн-членів ЄС для повного ембарго на російську нафту і газ або альтернативних санкцій, заявив Високий представник Євросоюзу зі спільної зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель.

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок