Поромне судноплавство відкинуте на десятиліття назад: як блокування портів Одещини вплинуло на світові компанії

Поромне судноплавство відкинуте на десятиліття назад: як блокування портів Одещини вплинуло на світові компанії

Ексклюзивно
Поромне судноплавство відкинуте на десятиліття назад: як блокування портів Одещини вплинуло на світові компанії
.

Щороку представники найпотужніших компаній, що працюють у сфері морських круїзів та поромних перевезень, збираються на міжнародну конференцію Shippax Ferry для обміну думками, аналізу найбільш вагомих подій та проблем у світовому поромному та круїзному судноплавстві.

Цього року форум Shippax 2022 тривав з 4 по 6 травня на борту порому фінської компанії Silja Line в рейсі зі Стокгольму до Гельсінкі. Було понад 400 делегатів, які представляли всі країни, де існує поромне судноплавство.

Україну представляв директор з маркетингу судноплавної компанії Ukrferry Роман Моргенштерн. Про те, з якими проблемами зіштовхнулася Україна та світ через блокування портів на Одещині, як на це реагує світова спільнота та скільки потрібно часу на розмінування портових територій Роман розповів у ефірі "Українського радіо.Одеса".

Поромне судноплавство за кілька днів опинилося відкинутим на десятиліття назад

За словами українського представника Романа Моргенштерна, цього року конференцію відкривала найважливіша доповідь: "Війна в Україні та її вплив на Чорноморське поромне судноплавство". Вона викликала резонанс серед учасників, адже з 24 лютого 2022 року поромне судноплавство у Чорному морі практично зупинилося, за винятком сполучення між Болгарією та Грузією.

Значною мірою постраждала Туреччина та їх поромний оператор Cenk Lines, у якого 4-5 суден регулярно заходили до порту Чорноморськ. Два їх пороми залишаються заблокованими серед 80 інших, що зараз перебувають в українських портах.

"Збиток величезний. Цей збиток вичислюється десятками й сотнями мільйонів доларів. Це недоотриманий прибуток, це вимушений простій суден, десь вони перебувають у такому заблокованому вигляді як у порту Чорноморськ, піддаються воєнним ризикам. Це дуже серйозна шкода. Поромне судноплавство за кілька днів опинилося відкинутим на десятиліття назад", – розповів Роман.

Колосальні збитки для економіки

Питання відновлення судноплавства у північно-західній частині Чорного моря, за словами Романа Моргенштерна, дуже актуальне, тож всі розраховують на підтримку світової спільноти. Багато судновласників заявили, що потрібно звертатися до Всесвітньої морської організації, до ООН з вимогою якомога швидше розблокувати порти в Україні.

"Допомога потрібна вже зараз, поки йде війна. Тому що необхідно як можна скоріше розв'язати питання з розблокуванням торгових портів України: "Одеса", "Чорноморськ", "Південний". "Чорноморськ" – це базовий порт для більшості поромних ліній в Чорному морі й зараз там розташована велика кількість суден. Деякі з них навантажені продовольчими товарами, зерном. Це колосальні збитки для економіки України, але і для світової економіки та продовольчої безпеки", – розповів він.

Мінування судноплавних ліній

За словами експерта, Україні потрібне розмінування портів потрібне серйозне розмінування. Близько місяця тому були одиничні випадки виявлення мін біля узбережжя Румунії та Болгарії. Для розмінування моря знадобиться допомога Туреччини, але це займе час:

"Точно це оцінити неможливо. Орієнтовно для розмінування та розблокування потрібно два-три місяці".

Міжнародна підтримка морської галузі України

Учасники конференції Shippax 2022 провели благодійну акцію зі збором коштів для людей, які постраждали від війни. Ці кошти перекажуть для відновлення портів Маріуполя та Миколаєва, розповів Роман Моргенштерн. "Багато представників поромних компаній заявили, що вони зацікавлені працевлаштувати українських моряків, які могли втратити роботу. Деякі з них виявили готовність надати допомогу сім'ям українських моряків", – розповів він.

Різноманітні компанії також виявили інтерес до фінансування відновлення портів та інфраструктури для функціонування поромних ліній.

В Одесі має бути музей морського флоту

Роман вважає, що в Одесі обов'язково має працювати Музей морського флоту, але задача з його відновленняМузей морського флоту працював в Одесі з 1920 до 2005 року, поки його не знищила пожежа не ставилася навіть на міському рівні:

"Ми зобов’язані його відновити, тому що Одеса, саме існування якої було зумовлено існуванням порту й судноплавства, вона не може не мати морського музею. Це просто ганьба, що стільки років ми не можемо його відновити".

На думку Романа, музей має бути інтерактивним, а його розробкою мають займатися як державні органи, так і суднобудівні компанії.

Читайте також

  • Українських моряків можуть замінити російськими. Як працюватиме морська галузь в умовах війни
  • У портах Одещини заблоковані щонайменше 40 іноземних цивільних суден — Міжнародна палата судноплавства
  • Керівник проєкту "Інституту Чорноморських стратегічних досліджень" Андрій Клименко заявляв про те, що Росія замінувала шляхи від Босфору до Одеси й повідомила, що це українські міни.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок