Українських моряків можуть замінити російськими. Як працюватиме морська галузь в умовах війни

Українських моряків можуть замінити російськими. Як працюватиме морська галузь в умовах війни

Українських моряків можуть замінити російськими. Як працюватиме морська галузь в умовах війни
. Фото: Піксабай

Українські моряки складають 8% у світовому судноплавстві. Наразі близько 35-40 тисяч з них позбавлені можливості перетинати кордон під час війни та не можуть працювати, ризикуючи втратити контракти. При цьому їх робочі місця можуть зайняти росіяни.

Голова Профспілки працівників морського транспорту України Олег Григорюк в ефірі "Українського радіо.Одеса" розповів, як рухається робота над проєктом постанови, яка б дозволила морякам покидати країну, для чого вона потрібна та чому її не ухвалюють.

Розробка проєкту постанови та співпраця з міжнародними компаніями

Наразі 50-60 тисяч українських моряків опинилися за межами країни на іноземних суднах. Всі вони вийшли в рейси ще до початку повномасштабного вторгнення, адже наразі для моряків немає спеціальної процедури виїзду закордон.

18 березня Міністерство інфраструктури України підготувало проєкт постанови Кабінету Міністрів України, згідно з якою моряки зможуть перетинати кордон, прямуючи до роботи на судна, проте з того часу ніяких зрушень немає, розповів Олег Григорюк:

"Ми на постійному контакті перебуваємо з Міністерством інфраструктури, надаємо свої пропозиції, тому що проєкт постанови Кабінету міністрів, він теж потребує значних змін, тому ми на постійному контакті".

До розробки, за словами голови профспілки, залучають експертів з міжнародної федерації транспортників. Від імені генерального секретаря федерації був направлений лист на адресу Президента України. У профспілці також працюють із представниками асоціацій судноплавних компаній, які теж адресували свої звернення Зеленському.

"Моряки мають трошки ще зачекати і я вважаю, що десь впродовж наступного місяця це буде вирішено. Може не в повному обсязі", – вважає Олег Григорюк.

Чому проєкт не можуть ухвалити ?

Голова профспілки вважає, що з ухвалою проєкту не поспішають, щоб не демотивувати український військових:

"Здається, що українські моряки будуть тікати. Але це не основний посил. Основний посил, щоб були відкриті кордони для українських моряків, щоб вони могли від'їжджати, заробляти гроші, повертатися додому і могли підтримувати ЗСУ".

Олег Григорюк розповів, що якщо морякам дадуть доступ до перетину кордону, то вони зможуть продовжувати спонсорувати Україну як державу.

Українських моряків замінюватимуть російськими

Більшість компаній наразі висловили підтримку українським морякам та їх сім'ям, проте є ті, хто може відмовитися від працівників з України.

"Судно працює 24/7 і 365 днів на рік. Тому не може бути перерви і не може бути перебою у змінах екіпажу, тому деякі судновласники мають змінити національність своїх моряків", – розповів Олег.

Існує велика ймовірність, що українських моряків змінять російськими:

"Це буде абсолютно недержавницька позиція, якщо українські робочі місця будуть займати російські моряки, проти яких ми офіційно виступаємо. Ми написали листа на ім'я майже всіх роботодавців у світі, щоб вони не ставили у свій пріоритет російських моряків".

Читайте також

  • В Україні через війну тимчасово закриють морські порти
  • Торговельний порт у місті Білгород-Дністровський стане тимчасовим логістичним центром для Дунайських портів
  • У порту на Одещині затримали вісім російських вантажних суден та два танкери

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок