У Росії погрожують Фінляндії та Швеції ядерним ударом

У Росії погрожують Фінляндії та Швеції ядерним ударом

У Росії погрожують Фінляндії та Швеції ядерним ударом
. Фото: Роскосмос

Голова російської державної корпорації "Роскосмос" Дмитро Рогозін "пожартував" про удар стратегічним ракетним комплексом по Фінляндії та Швеції у разі їхнього вступу до НАТО.

Про це він написав у своєму Telegram, коментуючи попередню заяву російського Міністерства закордонних справ.

"Росія не має ворожих намірів щодо Фінляндії та Швеції", заявив заступник глави МЗС РФ Олександр Грушко. У "Сармата" щодо країн НАТО теж немає упередженого ставлення та ворожих намірів. Просто така робота", — йдеться у дописі.

Комплекс РС-28 "Сармат", який згадав Рогозін, належить до класу важких міжконтинентальних балістичних ракет. Міноборони РФ стверджує, що ракета здатна вражати цілі у будь-якій точці світу та ухилятися від будь-яких наявних та майбутніх систем протиракетної оборони.

14 травня президент Фінляндії Саулі Нііністьо провів телефонну розмову з президентом РФ Володимиром Путіним, у якій підтвердив наміри країни вступити до НАТО. Він сказав Путіну, що вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року змінило безпекове середовище, тому Фінляндія вирішила доєднатись до НАТО.

Що відомо

  • 12 травня президент Фінляндії Саулі Нііністьо та прем'єр-міністр Санна Марін зробили спільну заяву, в якій повідомили про підтримку вступу країни до НАТО.
  • Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що процес вступу Фінляндії у Північноатлантичний альянс відбудеться швидко та спокійно, а члени Альянсу тепло зустрінуть країну у своїх лавах.
  • Росія побачила "загрозу" в приєднанні Фінляндії до НАТО і пригрозила "кроками військово-технічного характеру".
  • Президент США Джозеф Байден підтримав вступ Фінляндії та Швеції до складу Північноатлантичного альянсу. Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон анонсував укладання декларацій про "безпекові запевнення" зі Швецією і Фінляндією, які прагнуть стати членами Північноатлантичного Альянсу. Водночас президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Анкара не може позитивно оцінити плани Швеції та Фінляндії щодо приєднання до Альянсу.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 80. Текстовий онлайн

Зіпсований парад у Москві та міф про “газову зброю” — огляд світових ЗМІ

"Коли Україна переможе, Росія буде ослаблена" — інтерв’ю з заступницею помічника держсекретаря США

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок