Хто підлягає мобілізації та де можуть вручити повістку: пояснює начальник терцентру Харківщини

Хто підлягає мобілізації та де можуть вручити повістку: пояснює начальник терцентру Харківщини

Хто підлягає мобілізації та де можуть вручити повістку: пояснює начальник терцентру Харківщини
. facebook.com/khoblvk

Більшість військових частин на Харківщині укомплектовані, кажуть у Харківському обласному терцентрі комплектування та соціальної підтримки. Кому і де можуть вручати повістки, пояснює начальник терцентру Володимир Арап.

Про мобілізацію

На сьогодні більшість військових частин укомплектовані, тому ми працюємо точково: по новостворених частинах або тих, які потрібно доукомплектувати особовим складом. Що стосується хвиль мобілізацій, хвилі були у 2014-2015 роках. Тобто був указ президента: перша мобілізація, друга, третя. Цього року мобілізація умовно похвилева. Було розпорядження спочатку направляти резервістів, потім всіх, хто має досвід в АТО та ООС, потім ті, які мали досвід військової служби. І після цього у зв’язку з тим, що мобілізація є загальною, вона обумовлює призов усіх чоловіків та жінок, які є військовозобов’язаними.

У зв’язку з тим, що мобілізація є загальною, то повістку можуть вручити будь-якому чоловікові віком від 18 до 60 років. І вже потім після того, як він отримав повістку, прибуває до терцентру, там з ним проводиться відповідна робота: з’ясовують облікові дані, уточнюють сімейний стан, стан здоров’я. Після цього його розподіляють до відповідних команд для проходження служби.

Про медкомісію

У нас в деяких районних терцентрах комплектування Харківщини, на жаль, немає можливості проводити у повному обсязі медкомісію. Насамперед, Харків, звідки багато лікарів виїхали. Тому прийнято рішення, що один лікар-спеціаліст проводить опитування для військовозобов’язаного і у разі відповідних скарг на стан здоров’я ми тоді відправляємо його в один з районних центрів на медкомісію або у рідкісних випадках відправляємо до військового шпиталю.

Якщо чоловік скаржиться на здоров’я і дійсно не може зараз проходити службу, то ми направляємо його на медкомісію в ті районні центри, де не ведуться бойові дії. Це і Лозівський район, і Красноградський, і Харківський (Нова Водолага). Хочу сказати, що таких, хто скаржиться на стан здоров’я, дуже-дуже мало. Як правило, зараз усі наші чоловіки та жінки, які прибувають до терцентрів, вмотивовані, хочуть боронити свою землю. У нас багато накопиченого ресурсу з числа тих військовозобов’язаних, хто не служив. Вони чекають певної черги й відправки до навчальних центрів.

Про службу

Якщо чоловік має бойовий досвід, служив в армії, він може відправлятися до військових частин, які безпосередньо беруть участь у бойових діях. Якщо чоловік не має досвіду служби, його заборонено призивати безпосередньо до військових частин. Вони проходять через навчальні центри. Зараз навчання триває по прискореній програмі. Раніше навчання тривало 2-3 місяці. На сьогодні залежно від спеціальності можуть тривати від 2 тижнів до місяця.

Де вручаються повістки і хто підлягає службі. Пояснення начальника військомату та юриста
facebook.com/khoblvk

Можливе залучення тих, хто не служив, до військових частин без навчальних центрів — лише якщо вони йдуть за певними спеціальностями з вузьким направленням — водії, наприклад. Якщо категорії А, В, C, D у нього відкриті, то за потреби у цих водіях ми можемо за згодою з військовими частинами направляти. Теж і бухгалтери, ті ж медсестри, фельдшери, лікарі, які не мають досвіду служби в армії, то на ці спеціальності ми їх можемо залучати. Решта — стрільці, гранатометники, мінометники — вони обов’язково проходять навчання в навчальних центрах. Зараз навчання триває за прискореною програмою: від двох тижнів до місяця.

Про непридатність у воєнний час та призовників

У воєнний час військовозобов’язаних, які мали посвідчення або військові квитки, в яких були зроблені записи про непридатність в мирний час, а обмежено придатний у воєнний час, ми можемо призивати до військових частин. Ті, хто зовсім не можуть бути призвані, повинні мати дуже серйозні вади зі здоров’ям, і це як правило люди, які були виключені з військового обліку за станом здоров’я. В облікових документах так і написано. Або є люди, які звернулися зі скаргами: нещодавно перехворіли певними тяжкими захворюваннями, або пройшли через операції, то таким людям надається відтермінування від призову на мобілізацію — строком від пів року до року, за рішенням медичної комісії.

Маємо відрізняти, що є призовники, а є військовозобов’язані. Призовники взагалі не підпадають під призов по мобілізації. Ця категорія зараз має відповідне відтермінування згідно за законом про мобілізацію. Призовники — це категорія тих, хто має посвідчення про прописку, вони підлягають під призов на строкову військову службу. У нас на початку року був оголошений указ президента про черговий призов, але його було призупинено у зв’язку з веденням бойових дій. Усі призовники мають бути на обліку.

Ті призовники, які виїхали за межі області, і взагалі всі чоловіки мають стати на військовий облік в тому місці, де вони тимчасово перебувають. У семиденний термін. Прибуває, стає на облік, показує військовий документ, що він є призовником, і він має право перебувати в тому місці й не перейматися, що він буде призваний під час мобілізації. За неявку до військкомату адміністративна відповідальність — штраф складатиме до 1700 гривень. А якщо не з’явитися на відправку, коли отримав відповідну повістку й пройшов медкомісію, вже кримінальна відповідальність — від 2 до 5 років.

Де вручаються повістки і хто підлягає службі. Пояснення начальника військомату та юриста
facebook.com/khoblvk

Де можуть вручити повістку

Повістки призовникам можуть вручатися як за місцем проживання, роботи, так і в магазині або на заправці — законодавство не регулює порядок, де саме мають вручати повістки, говорить харківський юрист Роман Чумак. Також у законі немає чітких вказівок про місце вручення оповіщення про мобілізацію.

"Якщо говорить про призовників, потрібно мати студентський квиток і краще, якщо є довідка з вишу, що ви є дійсним студентом, перебуваєте на навчанні, на якому курсі та в якій групі. У випадку, якщо зупинять або запросять до військкомату, ви надасте відповідну довідку з актуальними даними. Якщо людина пройшла навчання на військовій кафедрі або була на службі в ЗСУ, може виявити бажання та піти воювати", — пояснює Роман.

Де вручаються повістки і хто підлягає службі. Пояснення начальника військомату та юриста
facebook.com/khoblvk

Де вручаються повістки і хто підлягає службі. Пояснення начальника військомату та юриста
facebook.com/khoblvk

Якщо пройти медкомісію не запропонували, а одразу визначили придатність до служби, юрист радить звернутися до керівництва територіального центру із заявою про бажання пройти медичну комісію.

"Якщо вам не надають можливості написати заяву, звертайтеся до правоохоронців або просіть родичів, які повинні негайно звернутися до правоохоронців, щоб належним чином військкомат відреагував і виконав вимоги закону. Якщо таку заяву неможливо подати, раджу звертатися до правоохоронних органів або безпосередньо до прокуратури", — застерігає Роман Чумак.

Скарги щодо мобілізації можна направити на гарячу лінію Міноборони: 0-800-500-410, 0-800-500-442, 044-454-44-99.

Читайте також

"Давайте, наваляйте їм там" — шість фраз, які не варто казати військовим

На початок