Вторгнення Росії в Україну, день 78. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 78. Текстовий онлайн

Оновлено
Вторгнення Росії в Україну, день 78. Текстовий онлайн
. Вболівальники тримають банер Save Mariupol під час товариського футбольного матчу між "Боруссією" та національною збірною України, Німеччина, 11 травня 2022 року. Фото: Getty Images

12 травня — Україна 78-ту добу бореться проти військової агресії РФ. Російські війська безперервно обстрілюють "Азовсталь" в Маріуполі, де українські військові тримають оборону. Україна запропонувала РФ обміняти поранених службовців на російських військових, що потрапили в полон. ЗСУ стримують РФ на Донбасі та контрнаступають на Харківщині. Суспільне продовжує текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України.

Попередні головні новини читайте тут. Текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Перемовини по “Азовсталі”, обстріл Кременчуцького НПЗ, Росія проти вступу України в ЄС. Війна. Головне за 12 травня

Головне на цей час

19:0. ЗСУ завдали чергового удару по позиціях росіян у Чорнобаївці

Збройні сили України завдали 19-й за рахунком удар по позиціях та техніці російських військ у селищі Чорнобаївка Херсонської області.

"Чорнобаївка — удар по накопиченню техніки та складах РАВ та БП. Детонація понад 3 години. Здійснилося. Серія 19", — написав радник голови ОП Олексій Арестович у Facebook.

"Реально хворі": Зеленський — про нові ракетні удари росіян по Україні

За час бойових дій в Україні російські війська зруйнували 570 закладів охорони здоров'я та повністю знищили 101 лікарню. На сьогодні Росія продовжує завдавати ракетних ударів по соціальних об'єктах України.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський у відеозверненні за підсумками 78 дня війни з РФ.

"Що це таке? Це дурість. Це варварство. Це самознищення Росії як держави, на яку хоча б хтось у світі міг дивитись як на культурну націю", — заявив глава держав, говорячи про зруйновані медзаклади.

Він вважає, що всі російські командири, які віддають накази про бомбардування цивільних об’єктів, "просто хворі".

"Але всі лікарні, які окупанти зруйнували, всі школи, всі університети, які вони розбомбили, всі будинки, мости, підприємства – ми все відновимо", – запевнив Зеленський.

Крім того, він поінформував, що 12 травня росіяни завдали удару по Чернігівщині, Полтавщині, Кременчуку, по Запорізькій області, по містах і селах Донбасу.

"Реально хворі. Але що це їм дає? Російська стратегічна поразка очевидна вже всім у світі й навіть тим, хто ще продовжує з ними спілкуватися. Просто в Росії поки немає сміливості це визнати. Вони боягузи. І намагаються сховати правду за ракетними, авіаційними та артилерійськими ударами. Тому наше завдання – боротися, поки ми не досягнемо своїх цілей у цій війні", – наголосив президент.

Суспільне завершує текстовий онлайн 12 травня. Хроніку 13 травня — читайте тут.

Вторгнення Росії в Україну, день 78. Текстовий онлайн
Зруйнований російськими військами будинок у Маріуполі, 12 травня 2022 року. Фото: АР

Італійська компанія Eni планує платити за російський газ у рублях

Італійська енергетична компанія Eni планує платити "Газпрому" за постачання газу в травні, навіть якщо початковий платіж в євро буде конвертований в рублі. Також холдинг готується відкрити рублеві рахунки для оплати газу.

Як повідомляє видання Bloomberg, на цей крок Eni пішла після того, як російська сторона запевнила компанію в тому, що платіж не порушить санкції ЄС, оскільки центральний банк Росії не братиме у цьому процесі безпосередньої участі.

Зазначається, що європейські компанії протягом декількох тижнів намагалися з'ясувати, як вони можуть задовольнити попит Росії на платежі в рублях і забезпечити постачання газу, не порушуючи санкцій проти РФ.

Сенатор-республіканець загальмував виділення Україні 40 мільярдів доларів допомоги

Сенатор-республіканець від штату Кентуккі Ренд Пол загальмував швидке голосування за законопроєкт про виділення Україні додаткової допомоги у розмірі майже 40 мільярдів доларів.

Про це сенатор повідомив у своєму Twitter.

"Я присягав Конституції США, а не будь-якій іншій країні. І якими б благородними не були причини, мета мого офісу – національна безпека США. Ми не можемо врятувати Україну, прирікаючи економіку США", — заявив він.

Видання The Washington Post повідомляє, що сенатор Пол одноосібно заблокував пришвидшену процедуру голосування за законопроєкт, тому Сенат має пройти через усі звичайні процедури. За правилами, потрібна одностайна згода усіх сенаторів для переходу до остаточного голосування.

Читайте також: Ленд-ліз: як США допомагатимуть Україні перемогти у війні

Сенатор вимагав включити в текст основного документа норму про призначення генерального інспектора, який би контролював витрати коштів, виділених Україні. Внесення такої правки вимагало б повторного голосування у Палаті представників.

"Ви не повинні викидати всі 40 мільярдів доларів без жодного нагляду. І маючи спеціального генерального інспектора, ми зробили це в Афганістані. Це не зупинило всі витрати, але, принаймні, змушує крадіїв двічі подумати, перш ніж вкрасти гроші", — заявив він.

Лідери обох фракцій Сенату намагалися його переконати, що внесення змін до законопроєкту на цьому етапі займе багато часу і сповільнить надання допомоги Україні. Проте той не відступився від свого. Тож Сенат буде розглядати вказаний законопроєкт наступного тижня за звичайною процедурою.

За даними The Hill, у лютому Ренд Пол заявив про намір заблокувати ухвалення за швидкою процедурою в Сенаті символічної двопартійної резолюції на підтримку України та засудження дій Росії.

Київ, Вінницька, Житомирська, Черкаська, Кіровоградська, Полтавська область — повітряна тривога.

Зеленський присвоїв звання Героя командиру бригади "Запорізька Січ"

Президент Володимир Зеленський присвоїв звання Герой України полковнику Роману Качуру, який керує 55-ю окремою артилерійською бригадою "Запорізька Січ".

Про це повідомив голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух у Telegram-каналі.

"12 травня 2022 року указом президента України №333/2022 Роману Качуру присвоєно звання Герой України", — написав він.

Старух додав, що звання Героя України з врученням ордена" Золота Зірка" президент присвоїв Кучуру за особисту мужність при захисті країни.

Загадом, за даними глави держави, державними нагородами відзначені 269 військовослужбовців Збройних Сил України, з них 14 – посмертно.

Зеленський анонсував звернення до студентів США та Європи

Президент Володимир Зеленський повідомив про намір продовжити спеціальний формат звернень до різних країн світу. Зокрема, він планує звернутися студентів.

Про це він сказав у відеозверненні за підсумками 78 дня війни з РФ.

"Готуюся продовжити спеціальні формати спілкування з дружніми суспільствами, зокрема зі студентами країн-партнерів. Скоро звертатимусь до американських студентів. Також і до студентів країн Європи", — сказав глава держави.

Він наголосив на необхідності поширювати наші українські ідеї та роз'яснювати на всіх рівнях, яким українці бачать життя Європи та світу після війни.

Латвія заблокує російські "ВКонтакте" та "Однокласники"

Латвія у межах дії європейських санкцій проти РФ заблокує доступ до кількох російських соціальних мереж.

Про це повідомляє LSM із посиланням на керівника латвійської Національної ради з електронних ЗМІ (NEPLP) Іварса Аболіньша.

Зокрема, йдеться про блокування соцмереж "ВКонтакте" (vk.com), "Одноклассники"(ok.ru) і "Мой мир" (my.mail.ru).

Також повідомляється, що за посягання на територіальну цілісність, суверенітет і незалежність України під санкції потрапили бізнесмени Юрій Ковальчук та Володимир Кирієнко, які володіють вказаними соцмережами.

На Харківщині внаслідок рекетного удару РФ стався вибух на території аеропорту

Російські військові вранці 12 травня завдали ракетного удару по Харківській області, внаслідок цього стався вибух на території аеропорту.

Про це повідомляє Харківська обласна прокуратура.

Слідчі розпочали досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

В ОП назвали терміни відкриття мосту через річку Ірпінь у Стоянці

Роботи з відновлення зруйнованого мосту через річку Ірпінь у Стоянці мають завершитись 29 травня.

Про це повідомив заступник голови Офісу Президента Кирило Тимошенко.

За його словами, на сьогодні вже демонтовано два прольоти зруйнованого мосту, залито монолітні фундаменти, змонтовано тимчасові опори та тривають підготовчі роботи по влаштуванню монолітної плити.

"Згодом буде влаштовано верхній шар асфальтобетонного покриття. Усі роботи тривають відповідно до графіка, і на 29 травня вже заплановане відкриття руху відновленим мостом", — поінформував Тимошенко.

В Одесі внаслідок ракетної атаки зазнав пошкоджень Воронцовський палац

Воронцовський палац в Одесі зазнав ушкоджень після ракетної атаки російських військ 8 травня.

Про це повідомила начальниця пресцентру Сил оборони та охорони Півдня Наталя Гуменюк.

Близько 16:20 російські війська випустили три ракети в бік Одеси. Одну з них над морем збили сили ППО України, від чого утворилася ударна хвиля.

Вона спричинила пошкодження вікон, елементів ліпнини, та покрівлі архітектурної пам'ятки, повідомили у міськраді.

Ракетний удар по Одесі зачепив сотню квартир: жителі ліквідовують наслідки

Майже сотня квартир будинку, що розташований неподалік торговельного центру "Рів'єра", зазнали руйнувань унаслідок влучання російської ракети 9 травня. Точну кількість осель встановити не вдалося, адже власники деяких виїхали. Як мешканці оговтуються після ракетної атаки поруч із їхнім житлом та що сталося із квартирами бачили журналісти Суспільного.

Вторгнення Росії в Україну, день 78. Текстовий онлайн
Ракетний удар по Одесі. Фото: Cуспільне Одеса

Уламки ракети, що влучила в ТРЦ, збирали на своєму подвір'ї. Руйнувань зазнала кожна квартира з першого по десятий поверх.

"На момент вибуху вибило віконний блок. Вибито скло. Його не було, воно розкришилось на балкон. Двері були вивернуті", – розповіла Лариса Маценко, яка мешкає на другому поверсі.

На момент вибуху жінка відпочивала у спільні з песиком на ім'я Індік. Їх врятувало те, що скло висипалось на балкон. Його тепер доведеться замінювати повністю. Вилетіло вікно і на кухні, а в меблях та стіні лишились отвори від уламків. Лариса Маценко згадує момент вибуху:

"Я не встигла вийти, як зазвичай виходила чи то на майданчик, чи донизу, чи в коридор. Вибух стався дуже неочікувано, великий спалах був. Дуже сильний вибух. Я злякалась, швидко впала на ліжко на ту сторону, там песик мій був".

Наразі жителі ліквідовують наслідки вибуху. Частину вікон довелося викинути на смітник, адже відновленню вони не підлягають.

Вторгнення Росії в Україну, день 78. Текстовий онлайн
Ракетний удар по Одесі. Фото: Cуспільне Одеса

Одна із квартир місцевої мешканки Міли наразі без ремонту. У ній вибуховою хвилею винесло балкон, скло від нього розкидане на підлозі. У момент влучання жінка перебувала в іншій своїй квартирі з дітьми. Її син отримав поранення:

"Це був уламок від скла. Коли був вибух, він перебував між віконним простором балкону та кухні. І в цей момент біля ліктя, сухожилля зачепило. Він як медик сказав, що хоча б сантиметр в іншу сторону, там вена, довелось би перетягувати руку".

"Вибило рами, вибило скло, навкруги уламки. У нас за технікою безпеки, яка при воєнних діях, ввечері завжди штори закриваємо. У нас вони товсті, важкі. І вони взяли на себе всі уламки за великим рахунком", – розповіла жінка.

Вторгнення Росії в Україну, день 78. Текстовий онлайн
Уламки ракети, що влучила в торговельний центр в Одесі. Фото: Суспільне Одеса

"На цей час у мене зафіксовано майже 100 квартир, які подали заявку і вже прописали свої пошкодження, але також є багато квартир, де власники не перебувають на місці. І ми ще не знаємо повністю, що у них сталось у квартирі", – розповіла секретарка компанії, що управляє будинком, Наталія Гуринович.

Фінансові збитки влучання російської ракети у будинок Наталія попередньо оцінює у понад мільйон гривень.

Українські військові знищили за добу до 180 окупантів РФ

Українські військові оперативно-тактичного угруповання "Схід" знищили за добу до 180 окупантів РФ. Також вони розбили 27 одиниць техніки російських військ.

України на Радбезі ООН просить забезпечити евакуацію поранених з Азовсталі

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця закликав Раду Безпеки та Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша докласти всіх зусиль для забезпечення евакуації поранених з Азовсталі.

"Ми закликаємо Раду Безпеки та Генерального секретаря докласти подальших зусиль для забезпечення евакуації хворих та поранених із району Азовсталі відповідно до міжнародного гуманітарного права", — сказав постпред. Він наголосив, що хворих та поранених необхідно доставити в безпечні місця, де їм буде гарантовано право на життя, а "російський полон – не таке місце для військовослужбовців з Азовсталі".

У Миколаєві лунають вибухи. Про це повідомляє міський голова Олександр Сєнкевич.

Росіяни обстріляли Дергачі на Харківщині: двоє людей загинули

Двоє людей загинули, четверо поранені (двоє з них — медики) внаслідок російського обстрілу Дергачів 12 травня, повідомив голова громади Вячеслав Задоренко.

За його словами, серйозно пошкоджені гуманітарний штаб, приміщення РАЦСу, зруйновано харчоблок Дергачівської лікарні, частину поліклініки разом з рентген-кабінетом, постраждала будівля відділення швидкої допомоги.

"Азов" повідомив, що вибивають росіян з раніше зайнятих територій на "Азовсталі"

Попри складну обстановку, нестачу боєприпасів та велику кількість поранених — бійці полку "Азов" продовжують вибивати війська РФ з раніше захоплених ними позицій на території заводу "Азовсталь".

"Захисники Маріуполя штурмують ворожі позиції, роблячи неможливе, незважаючи на постійне використання ворогом авіації, корабельної і ствольної артилерії, танків та іншого озброєння. Боротьба наших воїнів за Україну і за збереження життів особового складу триває попри все", — ідеться у повідомленні "Азову".

Четверо людей на Донеччині загинули через сьогоднішні обстріли росіян

Сьогодні від російських обстрілів загинули ще чотири мирні жителі Донеччині – два у Новоселівці, один в Авдіївці та один у Лимані, повідомив голова ОВА Павло Кириленко. П'ятьох людей поранено.

За тиждень платформа United24 зібрала понад $25 млн на підтримку України

Протягом першого тижня роботи платформи United24 на рахунки Національного банку України надійшло 25 мільйонів 804 тисячі 580 доларів. Про це повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров. За його словами, кошти через платформу United24 переказували із 72 країн світу, передусім США, Великої Британії, Франції, Канади, Німеччини та власне України.

Київ, Вінницька, Житомирська, Полтавська, Харківська області — повітряна тривога.

Бейсбольний м'яч із підписом Зеленського продали за понад $50 тисяч

Бейсбольний м’яч із підписом президента України Володимира Зеленського був проданий на аукціоні RR Auction за понад 50 тисяч доларів. Частина отриманих коштів буде перерахована українцям, які через російське вторгнення були змушені покинути свої домівки.

Разом із м'ячем його власник також отримає листа за підписом постійного представника України при ООН Володимира Єльченка.

Вторгнення Росії в Україну, день 78. Текстовий онлайн
Фото: RR Auction

Укрзалізниця призначає додатковий потяг Київ — Ужгород — Київ

Потяг здійснюватиме рейс з Києва та Ужгорода щоденно з 13 по 18 травня.

Українські розробники відеоігор запускають NFT-колекцію Avatars for Ukraine

Провідні українські розробники відеоігор Rainbow Six, Warframe, S.T.A.L.K.E.R., Asphalt разом із цифровими митцями за підтримки Мінцифри створили благодійну NFT-колекцію Avatars for Ukraine для допомоги Україні.

Аукціон NFT-колекції розпочнеться 19 травня на платформі NFT-музею MetaHistory, який вже зібрав для криптофонду Aid For Ukraine 260 ETH / $720 000. Кошти, зібрані від продажу нової колекції, спрямують на гуманітарну допомогу захисникам України, повідомили в Мінцифри.

Позиція Росії щодо прагнення України вступити до ЄС — заступник постпреда РФ при ООН

Позиція Росії щодо прагнення України вступити в Європейський Союз змінилася, тепер вона схожа на позицію щодо вступу України до НАТО, заявив заступник постпреда при ООН Полянський, передає російське агентство "РИА-Новости". Він також додав, що як тільки Фінляндія та Швеція стануть членами НАТО і підрозділи альянсу будуть там, ці території стануть "можливою метою для військових РФ".

Харківська, Дніпропетровська області, Краматорський, Бахмутський райони — повітряна тривога.

Швейцарія розморозила частину активів РФ. У чому причина

Про це повідомляє Reuters.

Представник уряду Швейцарії Ервін Боллінґер заявив, що з квітня країна розморозила російських активів на $3,4 мільярда, натомість заморозила — на $2,2 мільярда. "Ми не можемо заморозити активи, якщо не маємо достатніх підстав", — зазначив він.

За оцінками банківського сектора Швейцарії, які наводить Reuters, у країні зберігається до $213 мільярдів активів, пов’язаних із РФ. Фінансовий регулятор країни ухвалив, що заморожені активи мають розблоковуватись, якщо не вдається однозначно встановити їхнього зв’язку з підсанкційною особою.

Хакери з РФ використовують тему Херсона для нової кібератаки

Про заплановану кібератаку дізналась урядова команда реагування на комп'ютерні надзвичайні події України CERT-UA. Йдеться про загрозу з боку угрупування UAC-0010 (Armageddon), яке пов’язують із ФСБ Росії, йдеться у телеграм-каналі Держспецзв’язку.

Хакери розсилають листи з темою "Щодо проведення акції помсти у Херсоні!", які містять вкладення у вигляді файлу "План Херсон.htm".

"У разі відкриття вкладення на комп'ютері жертви буде створено файл "Herson.rar" із ярликом "План підходу та закладання вибухівки на об'єктах критичної інфраструктури Херсона.lnk". А як кінцевий результат – завантажиться шкідлива програма GammaLoad.PS1v2", — повідомили у Держспецзв’язку.

Зеленський нагородив 10 медсестер, які працювали на лінії фронту

Про це повідомляє пресслужба президента.

"З великою гордістю нагородив медичних сестер, які під час воєнної небезпеки самовіддано допомагали людям", — йдеться у повідомленні.

Вторгнення Росії в Україну, день 78. Текстовий онлайн
Зеленський нагородив 10 медичних сестер. Фото: Офіс президента

У пресслужбі також розповіли історію кожної з медсестер, зокрема, Наталія Абашник забезпечувала роботу медичних працівників в жорстких умовах бомбардування Харкова, Ірина Вернигора забезпечувала роботу в умовах жорсткого бомбардування та постійних обстрілів Чернігова, Оксана Уманець, самотужки, під час обстрілів лікарні у Чернігові, підіймала в операційну бійця з відірваною кінцівкою вагою 120 кг в повній амуніції.

12 травня відзначається Всесвітній день медичної сестри.

Суд арештував 158 автомобілів та спецтехніки з Білорусі

Суд за поданням Бюро економічної безпеки заарештував 158 вантажівок та одиниць спецтехніки з Білорусі через ухилення від сплати податків.

Про це повідомила пресслужба БЕБ.

Слідство встановило, що в період 2021-2022 років службові особи українського ТОВ з іноземними інвестиціями, яке є імпортером та офіційним дистриб’ютором автомобільної та іншої техніки з Білорусі, за попередньою змовою з декількома підприємствами-дилерами здійснили передачу автомобілів. Ухвалою суду накладено арешт на 158 одиниць автомобілів та спецтехніки, орієнтовною вартістю 220 млн грн., а також на рахунки українського товариства.

Компанія Siemens виходить з російського ринку

"Ми приєднуємося до міжнародної спільноти в засудженні війни в Україні. Ми зосереджені на підтримці нашого народу і наданні гуманітарної допомоги. Siemens залишає російський ринок через війну в Україні. Компанія почала процедуру згортання виробничої й промислової діяльності", — йдеться у релізі компанії.

Джонсон запевнив, що нелегальних біженців з України не висилатимуть до Руанди

Про це Джонсон розповів в інтерв’ю британській радіостанції LBC.

Два легальні механізми в’їзду українців у Велику Британію — через родича або програму "Дім для України" — наразі перевантажені: там перебувають на розгляді понад 37 і 125 тисяч заявок відповідно: через родичів і програму "Дім для України".

"Не забувайте, що Велика Британія так само вчиняла і щодо сирійців, афганців і гонконгців. Нема жодної країни, яка б із 2015 року більше відкрила свої серця для людей, що тікають від війни і переслідувань у світі. Ніхто не зробив більше", — заявив Джонсон.

Напередодні у Міністерстві внутрішніх справ Великої Британії не виключили, що українців, які потрапили до країни незаконним шляхом, можуть вивозити до Руанди в межах нової схеми боротьби з нелегальною міграцією.

Nike розірвав контракт з російським "Спартаком" через санкції УЄФА проти РФ

Компанія Nike, яка є одним зі світових лідерів у виробництві спортивного екіпірування, розірвала контракт з російським клубом "Спартак". Причина такого рішення пов'язана з санкціями, які були накладені УЄФА на Росію, спричинені повномасштабним вторгненням РФ в Україну.

Вторгнення Росії в Україну, день 78. Текстовий онлайн
Клуб мав контракт з виробником одягом упродовж 17 років, але тепер шукатиме собі нового. AP

На початку травня УЄФА оголосив про запровадження масових санкцій проти Росії. Зокрема, вони стосувалися російського клубного футболу: у наступному розіграші єврокубків жоден із представників РФ не зможе виступити ні в одному із турнірів.

Читайте також: УЄФА відсторонила Росію на один сезон від єврокубкових змагань

"Спартак" був останнім представником Росії у єврокубках сезону 2021/22 - команда грала у 1/8 фіналу Ліги Європи. Проте ще у лютому УЄФА відсторонила московський клуб від виступу у турнірі.

З початку війни з України виїхало понад 6 мільйонів людей

Про це повідомляє Reuters із посиланням на агенство ООН у справах біженців.

Зазначається, що теперішня ситуація є найсерйознішою кризою з біженцями в Європі з часів закінчення Другої світової війни.

Читайте також: Біженці, соціальне житло, шахраї — інтерв’ю з речницею Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні

Більшість біженців перетнули кордон з Європейським Союзом через прикордонні пункти в Польщі, Словаччині, Угорщині та Румунії. Кордон з Польщею перетнули понад 3,3 мільйона людей, переважно жінки та діти.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють очевидці.

Рада ООН з прав людини підтримала розслідування воєнних злочинів РФ в Україні

Про це повідомляється у Twitter Ради ООН з прав людини.

У резолюції наголошується на "ситуації, що погіршується, щодо прав людини в Україні у зв’язку з російською агресією", зокрема з урахуванням подій у Маріуполі та інших українських містах і містечках.

Резолюцію підтримали 33 країни, ще 12 — утримались під час голосування, проти проголосували лише дві — Китай і Еритрея.

Військові РФ продовжують атакувати "Азовсталь" з артилерії та авіації — Генштаб

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ у вечірньому зведенні.

"У місті Маріуполі ворог продовжив завдавати артилерійських та авіаційних ударів, основні зусилля зосереджував на блокуванні наших підрозділів в районі заводу “Азовсталь”, — йдеться у повідомленні.

У Генштабі також зазначили, що на Донецькому напрямку окупанти застосовували міномети, ствольну артилерію, реактивні системи залпового вогню та завдавали ракетно-бомбових авіаційних ударів.

На Лиманському напрямку ворог намагається захопити ділянку місцевості на правому березі річки Сіверський Донець та закріпитись в районі населеного пункту Олександрівка. Здійснював штурмові дії у напрямку населеного пункту Новоселівка, успіху не має. На Сєвєродонецькому напрямку противник продовжує штурмові дії в районі населеного пункту Воєводівка, успіху не має.

На Бахмутському, Авдієвському та Курахівському напрямках ворог веде штурмові дії з метою покращення тактичного положення своїх військ, успіху не має.

На Сіверському напрямку противник продовжує забезпечувати посилену охорону ділянки українсько-російського кордону в Брянській та Курській областях. Здійснював обстріли прикордонних районів України.

На Харківському напрямку основні зусилля ворога зосереджувалися на недопущенні просування наших військ та звільнення тимчасово зайнятих російськими окупантами територій. Протягом доби противник обстрілював позиції наших військ у районах населених пунктів Питомник та Руські Тишки.

На Слов’янському напрямку ворог активних дій не проводив. Основні зусилля зосереджував на поповненні запасів матеріально-технічних засобів для нарощування наступальних спроможностей. Вів обстріли в районах населених пунктів уздовж лінії зіткнення. Здійснював повітряну розвідку за допомогою БпЛА “Орлан-10”.

На Південнобузькому напрямку ворог активних бойових дій не вів, продовжує утримувати зайняті позиції. За наявною інформацією, противник здійснив нарощування системи протиповітряної оборони у західній частині Кримського півострова.

У соцмережах просять Kalush Orchestra говорити про Азовсталь зі сцени Євробачення

10 травня в італійському Турині український гурт Kalush Orchestra виборов право виступати у фіналі Євробаченн-2022. Українці в Instagram звертаються до гурту з проханням використати сцену музичного конкурсу для закликів звільнити воїнів Азовсталі. Зокрема, до Kalush Orchestra звернувся репер зі Львова Otoy, брат якого вважається зниклим безвісти на "Азовсталі".

Вторгнення Росії в Україну, день 78. Текстовий онлайн
Заклики до Kalush Orchestra від Otoy. Фото: otoysounds/Instagram

"Гурт Kalush має унікальну особливість бути найгучнішим народним рупором у ситуації, що склалася перш за все на "Азовсталі". Вимагайте від гурту Kalush згадки про вимогу процедури екстракції та рятування усіх захисників, поранених "Азовсталі". Представники гурту будуть казати, що будь-які висловлювання неможливі через правила конкурсу, але чи можемо ми допустити бодай думку, що хтось з представників конкурсу буде проти висловлювання гурту в боротьбі за життя українських воїнів?" – написав Otoy.

З таким же закликом до Kalush Orchestra виклала пост в Instagram і співачка Аліна Паш, яку раніше оргкомітет Нацвідбору усунув від участі в конкурсу

Вона просить реперів виступити з закликом "організувати процедуру екстракції наших військових з Маріуполя", хоч і розуміє, що подібні заяви можуть коштувати Україні перемоги.

УПЦ МП звернулась до Зеленського, Венедіктової та Денісової через "утиски на релігійному ґрунті"

Про це повідомила пресслужба УПЦ МП.

Члени Синоду зокрема заявили про "непоодинокі випадки розпалення в Україні ворожнечі і розбрату на релігійному ґрунті" — зокрема антицерковні законопроєкти, зареєстровані у Верховній раді, а також рішення окремих міст про заборону діяльності УПЦ МП.

"Члени Синоду констатують, що усі ці факти є наслідком помилкової релігійної політики часів президентства П.О. Порошенка та руйнівної ідеології так званої Православної Церкви України", — зазначається в повідомленні.

ЄС у червні вирішить, чи давати Україні статус кандидата на членство

Про це повідомив міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан.

Вторгнення Росії в Україну, день 78. Текстовий онлайн
Голова МЗС Франції Жан-Ів Ле Дріан. AP

"Заявка України на членство в Європейському Союзі, яку зараз розглядає Європейська комісія, буде обговорена на рівні глав держав і урядів у Європейській раді наступного місяця (у червні — ред.)", — цитує Ле Дріана пресслужба міністерства закордонних справ Франції.

Глава МЗС Франції також нагадав, що Париж не раз говорив про Україну як "члена європейської родини".

Британія шукає по всьому світу радянське озброєння для України

Про це пише The Wall Street Journal.

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що його країна шукає радянську зброю для того, щоб викупити, а потім передати Збройним Силам України.

"Велика частина [Міністерства оборони] та військові аташе по всьому світі шукають", – сказав міністр оборони журналістам під час візиту до Вашингтону 11 травня.

За словами Бен Воллеса, Росія теж шукає подібне озброєння, що може свідчити про її втрати у війні проти України: "Іноді ми стикалися з росіянами, які, до речі, шукали в деяких країнах деякі свої запаси, тому що... вони швидко закінчуються".

Воллес додав, що запаси російського обладнання є у 23 країнах. Афганістан, до якого Радянський Союз вторгся в 1979 році, ймовірно, має старі запаси радянського озброєння, але Воллес припустив, що навіть росіяни "не ризикнуть купувати там зброю".

Лікарі Охматдиту проводять виїзні консультації дітей у деокупованих регіонах

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я України.

"Оскільки під час окупації люди змушені були перебувати у підвалах, відчували брак продуктів та питної води, наразі багато хто потребує консультації лікарів", — зазначається в повідомленні.

Війська РФ атакували ракетами Кременчузький НПЗ

Про це повідомив у Telegram голова Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін.

"Чотири "прильоти" знову по Кременчуцькому НПЗ. Також звуки вибухів чутно було в Полтавському районі. Деталі згодом. Не залишаємо укриття!", — написав він.

Верещук попросила утриматися від публічних коментарів щодо евакуації та обміну військових

Про це віцепрем'єрка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук написала у Telegram.

"Ведемо дуже складні перемовини щодо евакуації важкопоранених бійців з Азовсталі в обмін на полонених росіян. На жаль, публічні коментарі деяких політиків, журналістів та громадських діячів щодо змісту переговорів не тільки дезінформують та дезорієнтують суспільство, а й шкодять переговорному процесу", — зазначила Верещук.

Вона попросила політиків та ньюзмейкерів утриматися від публічних коментарів та не заважати. За її словами, мова йде лише про 38 важкопоранених (лежачих) бійців: "Працюємо покроково. Обміняємо 38 важких, потім будемо рухатись далі. Зараз немає перемовин про обмін 500 або 600 людей, про що повідомляють деякі ЗМІ".

Польська пошта випустила марку із Володимиром Зеленським

Про це у Facebook повідомив депутат Краківської міськради Лукаш Вантух. Усі гроші підуть на закупівлю гуманітарної допомоги для України. Депутат наголосив, що Україна чинить відчайдушний спротив і значна заслуга у цьому належить президенту, який за словами Вантуха "став символом української боротьби за свободу".

"Це перша у світі марка із зображенням Президента України Володимира Зеленського! Є лише 99 латок, 9 марок, кожна з них пронумерована QR-кодом. Мало того, що ніде в Польщі й в усьому відомому світі немає нічого подібного, але й в такому вигляді вже ніколи не буде", — написав він.

Вторгнення Росії в Україну, день 78. Текстовий онлайн
Марки із Зеленським випустили обмеженим тиражем. Фото: Lukasz Wantuch/Facebook

Київ, Запорізька, Дніпропетровська, Черкаська, Полтавська, Харківська область — повітряна тривога!

У селі Озера на Київщині відбудували залізну щоглу замість знесеної окупантами

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

"Зібрали, наче Lego, думаю, шанувальники конструкторів можуть позаздрити такій цікавій і важливій роботі", — повідомив міністр.

Німеччина не може реалізувати зараз газове ембарго щодо Росії — міністр економіки

Про це повідомив міністр економіки Німеччини Роберт Габек.

"Зараз на цей момент ми не можемо собі дозволити ввести повне ембарго (на російський газ - ред.) ми наповнили газові сховища на 40 відсотків. На літо цього вистачить, але на перспективу ми маємо пережити залежність від російського газу, але поки ми не спроможні", — наголосив Габек на спільній пресконференції разом з головою МЗС Дмитро Кулебою.

Він додав, що Німеччина працює над посиленням економіки через нові умови: "Ми повинні перевірити нові контакти та можливості перш ніж вводити емабрго на газ. Газ ще нам потрібен. Але у найближчі місяці ми зробимо все необхідне, щоб ввести це ембарго".

Своєю чергою Дмитро Кулеба закликав німецький бізнес зупинити роботу у Росії і проробляти релокацію для України.

Синод УПЦ МП збирає вірян для обговорення, як бути церкві через війну

Про це повідомляє інформаційний відділ Української православної церкви Московського патріархату.

"Найближчим часом буде скликано зібрання за участі єпископів, священників, монахів та мирян Української Православної Церкви для обговорення проблем церковного життя, що виникли внаслідок війни. При цьому члени Синоду наголосили, що дискусія з того чи іншого питання не має призвести до виходу за межі канонічного поля і не повинна спричинити нові розділення в Церкві Христовій", – йдеться у повідомленні.

На знімках помітили судно РФ, яке перевозило вкрадене українське зерно до Сирії

CNN ідентифікував судно як балкер "Матрос Позиніч".

Російське торгове судно, навантажене вкраденим в Україні зерном, було вигнано з принаймні одного середземноморського порту і зараз знаходиться в сирійському порту Латакії, повідомляють джерела судноплавства та українські офіційні особи.

Вторгнення Росії в Україну, день 78. Текстовий онлайн
Фото: Maxar

27 квітня корабель поставив якір біля берегів Криму та вимкнув транспондер. Наступного дня, судячи з фотографій і супутникових знімків, його бачили в порту Севастополя, головного порту Криму.

"Матрос Позиніч" — одне з трьох суден, які займаються торгівлею вкраденим зерном, за даними дослідження з відкритих джерел та українських чиновників.

У Чернігівській області розпочали ліквідацію монументу "Три сестри"

Таке рішення одноголосно ухвалили на засіданні Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при Департаменті культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОВА.

Монумент присвячений "дружбі народів" України, Росії та Білорусі.

В ОВА готуватимуть пакет документів для зняття монументу з обліку як пам’ятки історії місцевого значення. Досі вона вважалася пам’яткою історії та носила охоронний номер 574-Чр. Документи будуть подані Міністерству культури та інформаційної політики для подальшого зняття монументу з обліку.

Після цього споруду можна буде демонтувати.

Вторгнення Росії в Україну, день 78. Текстовий онлайн
Монумент "Три сестри". ФОТО: Чернігівська ОВА

Рада ухвалила закон щодо примусового вилучення російського майна

Парламент на засіданні 12 травня затвердив указ президента про примусове вилучення акцій "Промінвестбанку", що належать російській держкорпорації ВЕБ.РФ, і 100% акцій Міжнародного резервного банку, що належать "Сбербанку Росії".

"За" проголосували 334 народних депутати:

Згідно з документом, вилученню підлягають:

1. Фінансові активи акціонерного товариства "Міжнародний Резервний банк" - 5,825,881,092 грн

2. Фінансові активи публічного акціонерного товариства "Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк" - 4 483 313 425 грн

3. Право вимоги боргу публічного акціонерного товариства "Сбербанк Росії" до акціонерного товариства "Міжнародний Резервний банк" - 14 889 686 634 грн

4. Право вимоги боргу Державної корпорації розвитку "ВЕБ.РФ" до публічного акціонерного товариства "Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк" - 934 874 265 грн.

Переговори щодо евакуації поранених і медиків з "Азовсталі" тривають — Офіс президента

"Останніми днями за підтримки ООН і за підтримки МКЧХ вдалося евакуювати близько 300 людей з "Азовсталі", зараз ведуться перемовини щодо важливого другого етапу гуманітарної операції зі порятунку медичних працівників і поранених. Це близько 500 людей", — повідомила координаторка з гуманітарних коридорів від Офісу президента Тетяна Ломакіна.

Також планується евакуація інших цивільних мешканців Маріуполя: "В місті перебуває все ще близько 100 тисяч людей, це і літні люди і діти, вони всі чекають на відкриття гуманітарних коридорів".

Маріупольців, які не пройшли "фільтрацію", утримують у в'язницях — Денісова

Маріупольців та людей з Маріупольського району, які не пройшли "фільтрацію", окупанти утримують у в'язницях окупованого Донецька. Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

"Стало відомо, що українців, які не пройшли фільтрацію та яких визнано "неблагонадійними" у фільтраційних таборах під Маріуполем, доправляють у приміщення колишньої виправної колонії №52 у селі Оленівка Донецької області або у сумнозвісну тюрму "Ізоляція" в Донецьку", — повідомила вона.

Окупанти утримують людей у нелюдських умовах. Колонія розрахована на перебування 850 осіб. За інформацією Денісової, наразі окупанти ув'язнили там щонайменше 3 тисячі людей з Маріуполя та Маріупольського району.

Мінімальний термін ув'язнення — 36 діб. Окупанти катують полонених, погрожують стратами та примушують до співпраці.

Також ув'язненим дають одну баклажку води на кілька десятків людей, годують не кожного дня та раз на добу водять у туалет. Також у камерах немає можливості лягти, бо вони переповнені.

"️Деяких бранців через 36 діб відпускають, попередньо змушуючи підписувати якісь папери. Повідомляють також про масові випадки зникнення людей після допитів", — додала Денісова.

Кулеба: Україна хоче "зарезервувати" місце в ЄС

Україна хоче зарезервувати місце в Європейському Союзі, навіть якщо для отримання повноправного членства знадобиться час. Про це в інтерв'ю німецькому телеканалу ARD заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв'ю німецькій телерадіокомпанії ARD.

"Йдеться не про найшвидше членство України у ЄС. Але для нас дуже важливо, щоби це місце було зарезервоване за Україною", — сказав Кулеба.

"Приват24" відновив роботу

"Приват24" відновив роботу в стабільному режимі, повідомив речник "ПриватБанку" Олег Серга.

Вступ Фінляндії у НАТО буде швидким — Столтенберг

Процес вступу Фінляндії у Північноатлантичний альянс відбудеться швидко та спокійно, а члени Альянсу тепло зустрінуть країну у своїх лавах. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

"Якщо Фінляндія вирішить подати заявку, її тепло зустрінуть в НАТО, і процес вступу буде гладким і швидким", — зазначив він.

Посадовець додав, що членство Фінляндії в НАТО зміцнить як західний військовий альянс, так і саму Фінляндію. Столтенберг також підкреслив, що Фінляндія є одним із найближчих партнерів НАТО зі зрілою демократією, який здатний зробити важливий внесок у європейську безпеку.

РФ побачила "загрозу" в приєднанні Фінляндії до НАТО

В МЗС Росії стверджують, що "приєднання Фінляндії до НАТО завдасть серйозної шкоди двостороннім російсько-фінським відносинам, підтриманню стабільності й безпеки в північноєвропейському регіоні".

"Росія буде змушена вжити кроків у відповідь як військово-технічного, так і іншого характеру з метою купирування загроз її національній безпеці, що виникають у зв’язку з цим", — наголошує російське відомство.

Своєю чергою речник Путіна Дмитро Пєсков на брифінгу 12 травня прямо назвав потенційний вступ Фінляндії до НАТО "загрозою", яка "не робить наш континент стабільнішим і безпечнішим".

Криптобіржа Binance більше не співпрацює з росіянами

Binance, одна з найбільших світових криптобірж, закрила для росіян перекази та виведення грошей у іноземні банки незалежно від країни резидентства. Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

У "ПриватБанку" попередили про збій

"Друзі! На жаль, зараз спостерігаємо труднощі при вході у Приват24. Не турбуйтеся — наші фахівці вже вирішують питання. Беремо і лагодимо!" — повідомили у пресслужбі банку.

Речник "ПриватБанку" Олег Серга уточнив, що клієнти "Приват24" зараз стикаються з тимчасовими труднощами при авторизації у додатку та вебверсії електронного банку.

Причини збоїв фінустанова поки не називає.

Президент Німеччини може приїхати в Україну, але не найближчим часом

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр допустив можливість свого візиту до України.

"Я припускаю, що в певний момент знову зустрінуся з паном Зеленським", — сказав Штайнмаєр в інтерв'ю німецькому телеканалу MDR. Він, однак, зазначив, що в короткостроковій перспективі така зустріч поки що не планується.

Німецький президент також висловив задоволення тим, що дипломатичні непорозуміння між Німеччиною та Україною усунуто. Цьому, за його словами, сприяли візити голови німецького бундестагу Бербель Бас та міністерки закордонних справ ФРН Анналени Бербок до Києва.

Руслана в Анталії збиратиме кошти на евакуацію сиріт

Українська співачка Руслана виступить 15 травня в межах благодійного заходу в Анталії у Туреччині для збору коштів на додаткову евакуацію дітей-сиріт. Про це повідомляє посольство України в Туреччині у Facebook.

Мета заходу – поширити правдиву інформацію про події в Україні, а також розповісти про проєкт "Дитинство без війни", який займається евакуацією сиріт до Туреччини та зібрати додаткові кошти для реалізації ініціативи.

Буковинця підозрюють в незаконному перевезенні чоловіків через кордон

У Чернівецькій області чоловіка підозрюють в переправленні військовозобов'язаних чоловіків через кордон з Румунією. Чоловіки заплатили за переправу по 14 тисяч гривень. Про це йдеться на сайті обласної прокуратури.

З даними прокуратури, 44-річний житель Красноїльська розробив схему перевезення. Чоловіка викрили прикордонники. За організацію незаконного переправлення військовозобов'язаних через кордон 44-річному чоловіку може загрожувати від семи до дев'яти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Вивезених жителів Маріуполя військові РФ тримають у фільтраційному таборі на Херсонщині

Вивезених жителів Маріуполя військові РФ тримають у фільтраційному таборі у приміщенні школи в Козацькому поблизу Нової Каховки, повідомляє Харківська правозахисна група.

Про табір розповіла дівчина одного з утримуваних маріупольців. Люди, за її даними, перебувають у поганих умовах, їм не надають медичну допомогу. Один з насильно утримуваних чоловіків помер через проблеми зі здоров’ям.

Людей примусово вивезли з Маріуполя в середині квітня. У таборі тримають для того, щоб виявити серед чоловіків причетних до Збройних сил України або правоохоронних органів. "Їх повністю сканують, роблять фото, знімають відбитки пальців, сильний допит, перевірка телефонів", — розповіла дівчина.

З окупованих територій Луганщини відновлюються автобусні рейси до України

Автобусний перевізник з окупованої території Луганщини організував пробну поїздку за маршрутом, яким можна дістатись до підконтрольних областей України. Про це повідомляють кореспонденти Суспільного. Щоб доїхати до вільної України люди долають понад 2,5 тисячі кілометрів.

12 травня один з автобусних перевізників окупованої території Луганщини організував пробну поїздку за маршрутом, яким можна дістатись до підконтрольних областей України.

За інформацією із Вайбер-групи перевізника, новий маршрут пролягає через Старобільськ, Біловодськ, Новопсков та Марківку. Далі через територію Росії, Латвії, Литви, а кінцевим пунктом стане кордон із Польщею. І вже через територію Польщі пасажири самостійно можуть дістатись західних областей України або залишитись в цій державі, отримавши статус біженця.

Рідні військових з "Азовсталі" закликають допомогти врятувати весь військовий гарнізон

В Медіацентрі Україна-Укрінформ відбувається брифінг близьких та родичів маріупольських воїнів, які вже понад два місяці продовжують боронити українське місто на території заводу “Азовсталь” в окупованому російськими військовими Маріуполі.

Сім‘ї захисників закликають допомогти врятувати весь військовий гарнізон та організувати безпечну евакуацію з “Азовсталі” за допомогою процедури “extraction”. Ця процедура передбачає переміщення з підконтрольної окупантам території до безпечної зони на території третьої держави з подальшим перебуванням там до повного закінчення бойових дій.

Насамперед, негайної евакуації потребують поранені бійці, які перебувають у складних умовах антисанітарії та потребують негайної кваліфікованої медичної допомоги. Адже в підвалах оточеної окупантами “Азовсталі” давно закінчилися будь-які ліки та навіть дезинфікуючі розчини.

На "Азовсталі" у Маріуполі загинув грузинський боєць — “Эхо Кавказа"

У районі заводу "Азовсталь" у Маріуполі загинув грузинський боєць – 27-річний Тато Бігвава. Про це повідомляє проєкт Радіо Свобода “Эхо Кавказа".

Чоловік, ймовірно, загинув унаслідок вибуху касетної бомби. Вона була скинута російськими військами на територію заводу.

За даними телеканалу "Мтаварі", Бігвава відповідав за безпеку гуманітарного коридору, призначеного для евакуації дітей та людей похилого віку з прихистку на “Азовсталі”. Під час патрулювання району стався вибух. Востаннє боєць розмовляв із сім'єю 7 травня.

За даними “Эхо Кавказа”, Тато Бігвава керував другою ротою "Азова". Після закінчення Української військової академії він із 2014 року служив у батальйоні, а близько місяця тому президент України Володимир Зеленський нагородив його орденом за мужність. Родина Бігвава – вимушені переселенці із Сухумі, громадяни України.

У Добропіллі на Херсонщині військові РФ вивісили прапор РФ на вишці

У Добропіллі Скадовського району військові РФ на вишці повісили триколор. Про це повідомляють кореспонденти Суспільного.

Необхідні додаткові заходи щодо зміцнення безпеки прилеглих до України районів — Пєсков про Солохи

Речник президента РФ Дмитро Пєсков, коментуючи інформацію про вчорашній обстріл села Солохи Бєлгородської області РФ сказав, що "це ситуація, яка робить необхідними додаткові заходи щодо зміцнення безпеки цих прилеглих до України районів". Про це повідомляє ВВС. За словами Пєскова, про конкретні заходи можуть говорити російські військові. На запитання журналістів, як обстріл може вплинути на російсько-українські переговори, Пєсков сказав: "Ми вчора говорили про переговори, відучора нічого не змінилося. І зараз похвалитися нічим на переговорному треку".

11 травня губернатор Бєлгородської області РФ В’ячеслав Гладков заявив, що село Солохи начебто обстріляли українські військові. За словами Гладкова, щонайменше одна людина загинула, троє — поранені.

Російські війська обстріляли "Градами" місто Гуляйполе на Запоріжжі — міський голова

12 травня близько 9 ранку військовослужбовці російських збройних сил обстріляли з "Градів" місто Гуляйполе Запорізької області. Про це Суспільному повідомив міський голова Гуляйполя Сергій Ярмак. Станом на 11.00 обстріли припинилися. Проте, посадовець зазначив, що затишшя вірогідно тимчасове.

"Систематично ведеться обстріл мирних жителів: багатоповерхових будинків і приватного сектору. Зараз може бути тихо, а через хвилину знову обстріли", — сказав Сергій Ярмак.

Він додав, що про поранених або загиблих інформації наразі не має.

Відомо, що зазнали пошкоджень об'єкти інфраструктури. Комунальні служби та представники місцевої влади на місці оцінюють ситуацію, тож, інформація уточнюватиметься.

Чехія може передати Україні свої танки в обмін на нові німецькі

Чехія веде перемовини із Німеччиною щодо надання країні нових танків Leopard. Вони мають замінити танки, що нині перебувають на озброєнні чеської армії та які вона планує передати Україні. Про це повідомила міністерка оборони країни Яна Чернохова, інформує Reuters.

"Я думаю, що ми перебуваємо на правильному, хорошому шляху. Це стосується придбання танків Leopard", — заявила посадовиця. Чернохова зазначила, що надані Чехії танки можуть бути не найновішими, а "десь посередині" між старим Leopard 1 та новим Leopard 2. Вона також наголосила, що Чехія намагається надати Україні якомога більше наявної техніки.

У танкових частинах Чехії є 30 модернізованих танків Т-72М4СЗ. При цьому на складах зберігається ще кілька десятків модернізованих танків, які пройшли модернізацію.

Офіс Президента відстежує всі рухи російських окупантів у Херсонській області — Подоляк

Офіс Президента відстежує всі рухи російських окупантів у Херсонській області. Про це повідомив Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

“Ми фіксуємо злочини росіян у повному обсязі – насильство над людьми, масові викрадення, катування у підвалах, крадіжки майна, спроби створити фіктивні управлінські структури. Бачимо та знаємо про все. Всі злочини документально фіксуються та у фіналі матимуть абсолютно розгромні кримінальні наслідки”, — написав Подоляк у Telegram.

ОПУ, за словами Подоляка, також фіксує всі імена колабораціоністів.

“На кожного з них обов’язково чекає лава підсудних. Інтенсивність війни сьогодні така, що жодної пощади зрадникам більше не буде”, — зазначив посадовець.

Краматорський і Бахмутський райони Донецької області — повітряна тривога.

РФ не може повноцінно відновити боєздатність виведених з України підрозділів — ГУР

Росія не може повноцінно відновити боєздатність виведених з України військових підрозділів. Про це повідомило Головне управління розвідки Міноборони України. Наслідком економічних санкцій, накладених провідними державами світу на РФ, є відчутний занепад військово-промислового комплексу країни, зазначили розвідники. Росіяни вже змушені постачати в підрозділи, які зазнали непоправних втрат, техніку та озброєння 1950-60-х років виробництва.

За даними ГУР, протягом квітня з баз зберігання РФ знято:

  • 18 самохідних артилерійських установок “Мста-С” з арсеналу ракетно-артилерійського озброєння Східного військового округу (Уссурійськ, Приморський край);
  • 28 самохідних артилерійських установок “Акація” з 94 арсеналу Головного ракетно-артилерійським управління (Омськ);
  • 15 самохідних артилерійських установок “Мста-С”, 5 самохідних артилерійських установок “Акація” та 20 самохідних артилерійських установок “Гвоздика” з арсеналу комплексного зберігання ракетно-артилерійського озброєння (Гагаринський, Свердловська обл.);
  • 15 реактивних систем залпового вогню “Ураган” та 11 тактичних ракетних комплексів “Точка-У” зі 109 арсеналу Головного ракетно-артилерійським управління (Батарейна, Іркутська обл.).

Відновлення боєздатності та укомплектування військ Західного військового округу здійснюється, у тому числі шляхом озброєння та військової техніки знятої зі зберігання 239 центру забезпечення мобілізаційного розгортання (Богучар).

Президенти Фінляндії і України обговорили вступ Фінляндії в НАТО

Президент Фінляндії Саулі Ніїністе розповів президенту України про кроки Фінляндії до членства в НАТО. Про це президент Фінляндії написав у Twitter.

“Розмовляв з президентом Володимиром Зеленським і підтвердив тверду підтримку Фінляндією України. Я поінформував його про кроки Фінляндії до членства в НАТО, і він висловив свою повну підтримку цього”, — написав Ніїністе.

12 травня президент Фінляндії Саулі Ніїністе та прем'єр-міністр Санна Марін зробили спільну заяву, в якій повідомили про підтримку вступу країни до Північноатлантичного Альянсу.

Російські окупанти перекрили Маріуполь блокпостами — Андрющенко

Російські окупанти посилюють поліцейський режим у Маріуполі. Вони перекрили місто блокпостами. Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко. За його інформацією, окупанти на блокпостах ретельно перевіряють автівки. Через це у середині мста на блокпостах утворились великі черги.

"Черги на блок-постах всередині міста — нова реальність окупаційного режиму", — повідомив він.

СБУ: житель Дніпра планував теракт у Запоріжжі

Співробітники СБУ затримали жителя Дніпра, який, за даними правоохоронців, планував теракт у Запоріжжі. Про це йдеться на Facebook-сторінці Управління СБУ в Дніпропетровській області.

Чоловік 1966 року народження, зазначають в СБУ, планував злочин на об’єкті масового скупчення людей у центрі міста. Вибуховий пристрій виготовив сам і замаскував його під милицю. Підозрюваний вмонтував у її порожнину піропатрон, вибухову речовину, а для посилення ефекту ураження начинив вибухівку цвяхами та болтами.

За два дні до запланованої дати теракту чоловік прибув до Запоріжжя із західного регіону. Українська спецслужба затримала його у помешканні, а вибухівку було знешкоджено.

До гасіння лісових пожеж на Херсонщині долучаються місцеві жителі

За даними Міністерства захисту довкілля і природних ресурсів України, від середини квітня горять рукотворні ліси на території Херсонської області. Станом на 11 травня, було охоплено вогнем 800 гектарів насаджень.

Боротись з лісовими пожежами складно через тимчасову окупацію військовими РФ та відсутність пального у лісівників та працівників ДСНС. Жителі громад кидають заклики і збирають пальне, допомагають у гасінні пожеж, інформують кореспонденти Суспільного. Протягом п’яти діб російські військові не допускали до гасіння пожеж біля Геройського та Іванівки Скадовського району.

Через війну Мінцифра відкриє центр Дія.Бізнес у Варшаві для вимушених переселенців

Через війну Мінцифра відкриє центр Дія.Бізнес у Варшаві для вимушених переселенців. Про це інформує пресслужба відомства.

Через повномасштабну війну понад 3 млн українців виїхали в Польщу, зазначили у міністерстві. “Сусідня країна прийняла найбільшу кількість українських біженців. На численні запити Мінцифра, Міністерство економічного розвитку та технологій Польщі, Польська агенція інвестицій та торгівлі й Mastercard відкриють центр підтримки підприємців Дія.Бізнес у Варшаві”, — йдеться у повідомленні.

Центр Дія.Бізнес у Варшаві працюватиме тимчасово, на час війни. У ньому українці зможуть:

  • проконсультуватися щодо отримання статусу біженця або інших правових підстав перебування на території Польщі,
  • отримати інформацію щодо проживання та працевлаштування в Польщі,
  • дізнатися, як відкрити бізнес у Польщі.

Відкриття Дія.Бізнес у Варшаві відбудеться 17 травня об 11:00 за адресою: Варшава, Bagatela, 12. Центр Дія.Бізнес у Варшаві розпочне приймати відвідувачів із 18 травня за попередньою реєстрацією.

Війська РФ знищили у Харкові понад 50% трамваїв — Терехов

З початку повномасштабної агресії російські військові знищили більш ніж половину трамваїв у Харкові. Про це повідомив міський голова Ігор Терехов під час позачергової сесії міськради 11 травня.

"Сьогодні російський агресор понад 50%, вдумайтеся, понад 50% трамваїв у Харкові знищив. Частина тролейбусів знищена. Тягові підстанції розбиті", — сказав Терехов.

У міськраді розраховують на підтримку міст-побратимів та міжнародних інституцій для відновлення транспортної інфраструктури.

Закликала українців здавати позиції ЗСУ. На Львівщині затримали 42-річну жінку

Працівники СБУ затримали на Львівщині 42-річну українку, яка закликала у соцмережах поширювати інформацію про позиції ЗСУ та виправдовувала збройну агресію Росії на території України. Про це повідомили на Facebook-сторінці управління СБУ у Львівській області.

За інформацією СБУ, жінка нещодавно повернулася з РФ, вела антиукраїнську діяльність та підтримувала агресію Росії.

На Запоріжжі росіяни грабують та руйнують дорожньо-ремонтні підприємства

На тимчасово окупованих російськими військами територіях Запорізької області росіяни грабують підприємства, що виконують роботи з ремонту, реконструкції, а також експлуатаційного утримання автодоріг державного значення. Про це повідомляє Служба автомобільних доріг Запорізької області.

Зокрема, російські військові розграбували та частково зруйнували дорожньо-ремонтні пункти ДП “Запорізький облавтодор” та асфальтобетонні заводи в селищі Кам’янка, селі Обільне, розграбували та частково зруйнували ДРП в м. Василівка, м. Токмак, селах Новобогданівка та Кам’янське.

"Роскосмос" уникає санкцій за допомогою "Газпромбанку" — ГУР

Російська державна корпорація "Роскосмос" активізувала розрахунки через "Газпромбанк", який найменше постраждав від санкцій, запроваджених країнами Заходу. Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони.

"На сьогодні цей російський державний банк мало постраждав від міжнародних санкцій. Певні обмеження щодо нього було анонсовано лише 8 травня, але вони стосуватимуться персонально керівників установи. Тож "Роскосмос" та інші російські монополісти нарощуватимуть об’єм міжнародних платежів, використовуючи його "недоторканість", — йдеться у повідомленні.

Російські військові вранці обстріляли село Нові Вирки на Сумщині, одна людина загинула — ОВА

Російські військові вранці обстріляли село Нові Вирки на Сумщині: одна людина загинула, повідомив керівник ОВА Живицький. За його словами, було близько 20 прильотів із важкої артилерії.

Японія заморожує активи російських Сбербанку і Альфа-Банку

Уряд Японії 12 травня вирішив заморозити активи російських Сбербанку та Альфа-Банку через агресію РФ проти України.

Про це повідомили Kyodo News.

ФСБ РФ заявила, що затримала мешканця Курської області, який начебто готував теракт “за погодженням” з українськими спецслужбами

ФСБ Росії затримала мешканця Курської області, який начебто готував теракт “за погодженням” з українськими спецслужбами. Про це повідомляє ТАСС з посиланням на Центр громадських зв’язків ФСБ РФ.

"Федеральною службою безпеки спільно з МВС затримано мешканця Курської області, який мав намір за погодженням зі спеціальними службами України вчинити вибухи на території одного або кількох об'єктів інфраструктури Курська з масовим скупченням людей", — йдеться у заяві ФСБ.

Чоловік начебто планував теракт "з метою дестабілізації діяльності органів влади та впливу таким чином на ухвалення ними рішення про припинення спеціальної військової операції".

"Затриманий дав свідчення, повідомивши про свій намір після скоєння злочину виїхати в Україну", — заявили російські силовики.

11 травня окупанти обстріляли 10 населених пунктів Донеччини, одна людина загинула — поліція

Протягом 11 травня російські окупаційні війська обстріляли десять населених пунктів Донеччини. Одна людина загинула, ще одна отримала поранення. Про це повідомляє пресслужба поліції Донеччини.

Окупанти обстрілювали Маріуполь, Слов’янськ, Авдіївка, Бахмут, Соледар, Орлівка, Долина, Нью-Йорк, Новоселівка, село Красногорівка.

Обстрілами зруйновані 22 цивільних об'єкти, серед них житлові будинки, навчальний заклад, підприємство та об'єкти життєзабезпечення.

Харківська область — повітряна тривога.

Київський зоопарк розпочав роботу в режимі парку — КМДА

Київський зоопарк розпочав роботу в режимі парку, інформує пресслужба КМДА.

"Від початку повномасштабного вторгнення росії персонал зоопарку врятував та надав прихисток 141 тварині й наразі продовжує їхню реабілітацію. Усі охочі зможуть побачити врятовану тигрицю Далілу, "дитячий садочок" мавпенят, різноманітних черепах, птахів та ящірок. На гостей чекають горила Тоні та бегемот Лілі у своїх літніх оновлених вольєрах, лемури на зелених острівцях, і звичайно слон Хорас, леви, жирафи, олені, ведмеді та багато інших наших мешканців", — йдеться у повідомленні.

Каси продажу квитків працюють з 10:00 до 15:00, на території зоопарку можна перебувати до 16:30. За сигналом повітряної тривоги відвідувачі мають негайно покинути територію та прямувати до найближчого сховища.

Siemens йде з російського ринку через війну в Україні

Siemens йде з російського ринку через війну в Україні. Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Роланд Буш, президент і генеральний директор Siemens AG, сказав: “Ми засуджуємо війну в Україні і вирішили провести впорядкований процес, щоб згорнути нашу промислову діяльність у Росії. У той же час ми надаємо гуманітарну допомогу нашим колегам і народу України та підтримуємо міжнародне співтовариство у закликах до миру”.

Президент та прем’єрка Фінляндії заявили про підтримку вступу країни до НАТО

Президент Фінляндії Саулі Ніїністе та прем'єр-міністр Санна Марін зробили спільну заяву, в якій повідомили про підтримку вступу країни до Північноатлантичного Альянсу. Про це повідомляє пресслужба президента Фінляндії.

Як зазначається у тексті заяви, навесні цього року відбулася важлива дискусія щодо можливого членства Фінляндії в НАТО. "Потрібен був час, щоб парламент і все суспільство визначили свою позицію з цього питання. Потрібен був час для тісних міжнародних контактів з НАТО та її країнами-членами, а також зі Швецією. Ми хотіли надати дискусії потрібний простір", — йдеться у заяві.

Відтак керівництво країни дійшло рішення що Фінляндія має увійти до складу Північноатлантичного альянсу. Президент та прем’єрка Фінляндії сподіваються, що кроки, необхідні для ухвалення цього рішення, будуть швидко здійснені протягом наступних кількох днів.

Раніше у НАТО обіцяли розглянути заявку Фінляндії у прискореному режимі. Спочатку країна отримує статус кандидата, а потім у парламенті всіх 30 держав-членів НАТО повинні схвалити прийняття нового члена.

Армія РФ близько 10:00 запустила крилату ракету по Запоріжжю — ОВА

Армія РФ близько 10:00 запустила крилату ракету по Запоріжжю. За попередніми даними горить приватна будівля. Інформація щодо травмованих уточнюється, повідомили в Запорізькій ОВА.

На Луганщині знищені майже всі об'єкти критичної інфраструктури — Гайдай

Через бойові дії на Луганщині знищені майже всі об'єкти критичної інфраструктури. В області відсутня електрика та водопостачання. Про це повідомив голова Луганської військової адміністрації Сергій Гайдай.

"Вцілілих об’єктів життєзабезпечення на Луганщині майже не залишилося – росіяни знищують все на своєму шляху. Переважну більшість критичної інфраструктури доведеться будувати з нуля", — повідомив він.

За його інформацією, ті лінії електропередач, які зруйновані не повністю, відремонтувати заважають постійні обстріли. Станом на 12 травня Луганщина повністю знеструмлена, також відсутнє водопостачання.

Окупанти обстріляли Дергачі на Харківщині. Одна людина загинула, троє поранені — ОВА

Внаслідок російських обстрілів Дергачів за добу одна людина загинула, троє поранені. Також зранку 12 травня війська РФ обстріляли селище Мала Данилівка із реактивних систем залпового вогню, повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

"Отже, вкотре наголошую, що в жодному разі не можна розслаблятися та нехтувати власною безпекою. Не перебувайте без потреби на вулиці й будьте обачні", — звернувся Синєгубов.

Війська РФ три доби не припиняють артобстріли Оріхова на Запоріжжі

Станом на вечір 11 травня російські збройні сили три доби поспіль інтенсивно обстрілювали з артилерії місто Оріхів Запорізької області. Про це повідомив речник Запорізької обласної військової адміністрації Іван Арєф'єв. Він зазначив, що російські військові знищують будинки, студентські гуртожитки та лікарню міста. Одна із ракет поцілила в елеватор.

Оріхівська міська рада повідомила, що ввела подовжену комендантську годину з 18:00 13 травня до 6:00 16 травня. У цей час місцевим мешканцям буде заборонено перебувати на вулицях чи у громадських місцях без спеціальних перепусток. З дому дозволено виходити, щоб спуститися в укриття чи вигуляти домашню тварину.

У Запоріжжі було чутно потужний вибух, повідомляють кореспонденти Суспільного.

У Хабаровському краї РФ вибухнув пороховий склад, є загиблий

У Хабаровському краї Росії стався вибух на пороховому складі, щонайменше одна людина загинула. Про це повідомляє РИА Новости із посиланням на російські екстрені служби.

"Причиною вибуху на пороховому складі в Хабаровському краї, за попередніми даними, стало порушення правил безпеки при поводженні з вибухонебезпечними предметами", — пише видання.

Як уточнює ТАСС, інцидент стався у військовій частині у селищі Тейсін Амурського району Хабаровського краю під час розвантаження боєприпасів. "Там військова частина вибухнула. Один загинув, кілька людей постраждали. Вони доставлені до лікарні", — сказав співрозмовник агентства з екстрених служб.

За останніми даними, травми дістали семеро людей.

Вдає із себе "прем’єр-міністра Підкарпатської Русі". Закарпатця підозрюють у держзраді

Жителя Хустського району підозрюють у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та держзраді в умовах воєнного стану. Про це повідомила речниця Закарпатської обласної прокуратури Катерина Хижняк, передають кореспонденти Суспільного.

У 2021 році закарпатця вже засудили за злочини проти нацбезпеки України до 12 років ув’язнення. Він переховується на території РФ, продовжує вести підривну діяльність в умовах воєнного стану, видаючи себе за так званого прем’єр-міністра віртуальної держави "Республіка Підкарпатська Русь".

За даними слідства, чоловік є прихильником ідей "русского міра" та, ймовірно, діє на замовлення іноземних кураторів з Росії. Підозрюваний поширює у соцмережах відеоролики зі зверненнями до В. Путіна, пропагує змінити межі державного кордону й утворити "Підкарпатську Русь" на територіях західних областей.

Росія втратила у війні близько 26 650 військових — Генштаб

Станом на ранок 12 травня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 26 650 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України. За добу росіяни втратили біля 300 військовослужбовців.

Також росіяни втратили:

  • танків — 1195 (+8) од,
  • бойових броньованих машин — 2873 (+17) од,
  • артилерійських систем — 534 (+6) од,
  • систем ракетно-залпового вогню — 191 (+6) од,
  • засоби ППО — 87 (+0) од,
  • літаків — 199 (+0) од,
  • гелікоптерів — 161 (+1) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 398 (+8),
  • крилаті ракети — 94 (+0),
  • кораблі /катери — 13 (+1) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 2019 (+22) од,
  • спеціальна техніка — 41 (+0).

Найбільші втрати армії РФ 11 травня спостерігалися на Курахівському напрямку. Дані уточнюються, повідомили у Генштабі.

На Чернігівщині в Новгороді-Сіверському внаслідок авіаудару 3 людини загинули та 12 травмовані – ДСНС

У Новгороді-Сіверському внаслідок авіаудару 3 людини загинули та 12 травмовані. Про це Суспільному повідомили в прес-службі ДСНС області. Як розповів заступник начальника Новгород-Сіверської РВА Володимир Шкарпітко, жертв серед цивільних не зафіксовано.

Вночі 12 травня російська авіація завдала ударів по Новгороду-Сіверському. Як уточнили в прес-службі оперативного командування "Північ", вибухи сталися близько 00:10 та 00:23. Росіяни здійснили ракетний удар літаком, ймовірно Су-30СМ. Авіаудари завдали по ЗОШ інтернат ім. Ушинського та ЗОШ N°2.

Також зазнали пошкоджень адміністративні споруди: Новгород-Сіверська РДА, гуртожиток медичного коледжу, магазин N°10 та приватні будинки. Вони були неподалік епіцентру вибухів.

Зеленський від імені всіх українців подякував Atlantic Council за нагороду

Президент Володимир Зеленський від імені всіх українців подякував Atlantic Council за нагороду "За визначне лідерство", лауреатом якої став український народ.

“Нагородити весь український народ – правильно й справедливо, адже мужність – це наша національна риса характеру. Сьогодні весь світ бачить це й захоплюється героїзмом українців. Водночас хочу, щоб для всіх це не ставало чимось буденним. Для цього слід говорити й пам’ятати, що за сміливістю, за мудрістю нашого народу стоять тисячі реальних історій, імен, подвигів”, — зазначив Зеленський.

Армія РФ продовжує штурмувати "Азовсталь"

11 травня російські окупаційні війська продовжили  штурмувати "Азовсталь". Вони намагаються блокувати виходи з підземних переходів підприємства. Попри це українські військові, які знаходяться на "Азовсталі" проводять контратаки, повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

Через санкції Росія використовує у військовій техніці чипи з пральних машин — WP

Через санкції, запроваджені країнами Заходу, Росія змушена використовувати у деякій військовій техніці комп’ютерні чипи з посудомийних машин і холодильників. Про це під час слухань у Сенаті заявила міністерка торгівлі США Джіна Раймондо, повідомляє The Washington Post.

"У нас є повідомлення від українців, що коли вони знаходять російську військову техніку на землі, вона наповнена напівпровідниками, які вони діставали з посудомийних машин і холодильників", — розповіла посадовиця. За її словами, експорт технологій США до Росії впав майже на 70 відсотків із моменту запровадження антиросійських санкцій наприкінці лютого. Аналогічні заборони, які також поширюються на Білорусь, запровадили ще три десятки країн.

Бої на Донбасі зробили вразливими підрозділи РФ на Харківщині — розвідка

Пріоритетність дій Росії на Донбасі зробила підрозділи РФ, розгорнуті в Харківській області, вразливими для мобільних і високо мотивованих українських сил контрнаступу. Про це повідомило Міноборони Великої Британії з посиланням на дані британської розвідки.

За даними розвідки, українські війська продовжують контратаку на північ від Харкова, відбиваючи кілька міст і сіл у напрямку російського кордону.

Незважаючи на успіх Росії в оточенні Харкова на початку війни, вона, як повідомляється, вивела частини з регіону для реорганізації та поповнення своїх сил після великих втрат.

Після відновлення ці сили, ймовірно, будуть розгорнуті на східному березі річки Сіверський Донець, щоб захистити західний фланг основних сил Росії та основні шляхи постачання для операцій в районі Ізюма.

Виведення російських військ з Харківської області є мовчазним визнанням нездатності Росії захопити ключові українські міста, де росіяни очікували обмеженого опору з боку населення, зазначили у британській розвідці.

Пожежі на Кінбурнській косі тривають понад тиждень

Пожежі на Кінбурнській косі тривають понад тиждень. Горить на межі Миколаївської та Херсонської областей.

"Ніколи так не горіла Кінбурнська коса. Навіть у тому ж 2001-му. Коли вигоріло 1100 га. Вогонь валить в обидві сторони", — пише на сторінці у соцмережі Євген Лютер , режисер громадської організації Kinburn Camp.

Ракетні обстріли на Чернігівщині, бої на Донбасі, лісові пожежі на Херсонщині. Як минула ніч у регіонах

Вночі РФ ракетами поцілили в Новгород-Сіверський на Чернігівщині, попередньо, є загиблі. Тривають активні бойові дії на Донбасі. Внаслідок обстрілів та вибухів в Херсонській області горять ліси. Про це станом на 8 ранку повідомили Суспільному у зведенні військово-цивільних адміністрацій.

Чернігівщина: вночі російська армія з літака двічі ракетами обстріляла місто Новгород-Сіверський. Поцілили у місцеву школу-інтернат, приватні будинки. На місці працюють рятувальники. Попередньо є загиблі та поранені.

Полтавщина: ввечері внаслідок ракетного удару з літака РФ по території Полтавського району постраждала частина інфраструктурної будівлі в Карлівській громаді. Постраждалих немає, обійшлося без пожежі.

На Дніпропетровщині: ніч була з тривогою. На ранок росіяни обстріляли Зеленодольську громаду. Влучили по двох населених пунктах. Одна людина загинула, одна поранена.

Харків: за ніч обстрілів по місту не зафіксували. По області окупанти здійснили авіаналіт на село Новий Мерчик Богодухівського району. Одна людина отримала серйозні поранення та опіки. Є постраждалий внаслідок обстрілу Лозівського району.

Усі спроби наступу росіян на Ізюмському напрямку безуспішні.

Луганщина: артилерійські обстріли усієї території області. Всього 26. Росіяни намагаються повністю узяти під контроль м.Рубіжне, перекрити трасу Лисичанськ-Бахмут та взяти Сєвєродонецьк — 9 обстрілів за добу. Тривають бої у Білогорівці. За добу пошкоджені 24 житлових будинки.

Донеччина: активні бойові дії вздовж всієї лінії фронту. Спроби прориву в районі Торецької тг — відбито.

11 травня російські військові обстріляли касетними снарядами фенольний завод у Нью-Йорку (Торецька громада), дві людини поранені.

Зранку 12 травня відбувся обстріл Світлодарська, влучання в багатоповерховий будинок, на данний час інформації про постраждалих немає.

Вночі і зранку артилерійські обстріли Авдіївки і Очеретинської ТГ. В результаті — пошкодження і загоряння приватних будинків.

На Херсонщині: були вибухи. Зокрема, обстріляні із градів села Калинівської, Великоолександрівської ТГ, пошкоджені будинки.

Внаслідок обстрілів та вибухів в області тривають загоряння лісів. За попередньою інформацією, площа пожеж становить близько 8 сотень гектарів.

Миколаївщина: обстріл с. Нововасилівка Шевченківської ТГ, внаслідок чого було загоряння житлового будинку.

В Березнегуватській громаді ввечері були обстріли. Частково пошкоджені житлові будинки. Поранена одна жінка.

В Широківській громаді були обстріли після обіду та о четвертій ранку. Пошкоджень та потерпілих немає.

У Миколаєві обстрілу зазнала територія Балабанівського лісу. Також, вранці надійшло повідомлення про обстріл в Корабельному районі міста, без жертв, пошкоджено побутовий газопровід.

Відносно спокійно ніч минула на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській областях, Запорізькій, Одеській, Вінницькій, Тернопільській, Хмельницькій областях, на Житомирщині, Кіровоградщині, Черкащині, Сумщині та Київщині.

Харківська область — повітряна тривога.

11 022 злочинів РФ зафіксували в Офісі Генпрокурора

11 022 злочинів агресії та воєнних злочинів РФ зафіксували в Офісі Генпрокурора станом на ранок 12 травня. Про це інформує пресслужба ОГПУ.

Фінляндія 12 травня планує офіційно оголосити про свій намір вступити до НАТО — Reuters

Фінляндія у четвер, 12 травня, планує офіційно оголосити про свій намір вступити до НАТО. Про це пише Reuters.

Союзники по НАТО очікують, що Фінляндія та Швеція швидко отримають членство, повідомили Reuters п'ять дипломатів і офіційних осіб. Це, за їхніми словами, відкриє шлях для збільшення присутності військ у північному регіоні протягом однорічного періоду ратифікації.

Ювенальні прокурори: 226 дітей загинуло в Україні через збройну агресію РФ

Більш ніж 643 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора. Станом на ранок 12 травня офіційне число загиблих дітей не змінилося — 226. Не зазнали змін і дані щодо поранених — 417. Дані уточнюються, зазначили в ОГПУ.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 139, Київській — 116, Харківській — 99, Чернігівській — 68, Херсонській — 46, Луганській — 45, Миколаївській — 44, Запорізькій — 28, Сумській — 17, у Києві — 16, Житомирській — 15.

"Росавиация" призупинила щомісячну публікацію статистики перевезень пасажирів повітряним транспортом

"Росавиация" призупинила щомісячну публікацію статистики перевезень пасажирів повітряним транспортом. Про це повідомляє “Интерфакс”.

Раніше на початку кожного місяця виходили оперативні дані про пасажиропоток російських авіакомпаній за попередній звітний місяць. Наприкінці місяця публікувалися уточнені дані. Крім того, протягом місяця “Росавиация” оприлюднювала інформацію про пасажиропоток через аеропорти Московського авіавузла, а також через інші російські аеропорти. Також публікувалася статистика інтенсивності використання повітряного простору РФ російськими та іноземними перевізниками.

У квітні жоден із цих показників не опублікували. Представник установи сказав "Интерфаксу", що "публікацію статистичних даних тимчасово призупинено". Із чим пов'язане це рішення, він не пояснив.

Росіяни зранку обстріляли Зеленодольску громаду на Дніпропетровщині — ОВА

Російські війська на ранок обстріляли Зеленодольску громаду на Дніпропетровщині: одна людина загинула, одна поранена. Зруйновано об’єкт енергетичної інфраструктури, повідомив керівник ОВА Резніченко.

Росіяни вночі обстріляли Новгород-Сіверський на Чернігівщині, є загиблі — ОВА

Армія РФ вночі обстріляла Новгород-Сіверський на Чернігівщині: є загиблі та поранені, повідомив керівник ОВА Чаус.

Авіаудари завдали по об’єктах критичної інфраструктури, також пошкоджені адмінбудівлі та приватні будинки.

Зберігається загроза ракетно-бомбових ударів по об’єктах на території України з території Білорусі — Генштаб

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках підрозділи збройних сил Республіки Білорусь продовжують посилення українсько-білоруського кордону в Брестській і Гомельській областях. Зберігається загроза ракетно-бомбових ударів по об’єктах на території України з території Білорусі. Про це інформує Генштаб Збройних Сил України у ранковому зведенні.

На пунктах пропуску та в прикордонних районах Брянської та Курської областей перебувають посилені наряди прикордонної служби ФСБ, а також підрозділи збройних сил Російської Федерації. Крім того, російські окупанти здійснили артилерійські обстріли населених пунктів у Городнянському районі Чернігівської області та завдали авіаційного удару по населеному пункту в Шосткінському районі Сумської області.

На Слобожанському напрямку росіяни перегруповують війська, щоб запобігти подальшому просуванню українських військ у напрямку державного кордону. У районах на північ від Харкова армія РФ обстрілює з артилерії підрозділи українських військ.

На Слов’янському напрямку окупанти перегруповуються для поновлення наступу на Барвінкове та Слов’янськ. Для посилення передових підрозділів росіяни перемістили батальйонну тактичну групу.

Щоб доукомплектувати підрозділи, що зазнали втрат, РФ перемістила близько 300 одиниць озброєння та військової техніки.

На Донецькому напрямку підрозділи російського війська намагаються розвинути наступ на Лиманському, Сєверодонецькому, Бахмутському, Авдіївському та Курахівському напрямках. Основним завданням залишається встановлення повного контролю над Рубіжним, захоплення Лиману та Сєвєродонецька.

На Лиманському напрямку росіяни форсували річку Сіверський Донець. У напрямку на Сіверськ наступають у бік Зеленої Долини і Новоселівки. Тривають бойові дії .

Росіяни з території РФ у напрямку Кремінної перекинули техніку понтонно-мостового парку.

На Сєвєродонецькому напрямку армія РФ наступає у напрямку Кудряшівки і Сєвєродонецька, має частковий успіх.

На Бахмутському напрямку росіяни штурмують у напрямку Первомайськи, Комишувахи, бойові дії тривають.

На Авдіївському напрямку війська РФ штурмують у напрямку Новобахмутівки та Новокалинового.

На Курахівському напрямку армія РФ наступає у напрямках Степне – Новомихайлівка, Славне – Новомихайлівка та Олександрівка – Мар’їнка. Продовжуються бойові дії.

В Маріуполі основні зусилля окупантів зосереджені на блокуванні та спробах знищення українських підрозділів в районі заводу “Азовсталь”. Армія РФ не припиняє завдавати авіаційних ударів.

На Запорізькому напрямку російські військові обстрілювали підрозділи українських військ із ствольної артилерії великої потужності та реактивних систем залпового вогню.

На Південнобузькому і Таврійському напрямках росіяни намагаються покращити своє тактичне положення.

На Миколаївському та Криворізькому напрямках війська РФ продовжують артилерійські обстріли позицій українських військ. Ведуть повітряну розвідку, зокрема і з використанням БпЛА.

Крім того, на Миколаївському напрямку, у районі Нової Каховки російська армія готує інженерні підрозділи до наведення понтонно-мостових переправ.

На Таврійському напрямку російські війська поповнювали запаси та проводили демонстраційні дії.

На Бесарабському напрямку без суттєвих змін.

На Донбасі за добу ЗСУ відбили 9 атак російського війська — Генштаб

На території Донецької та Луганської областей ЗСУ 11 травня відбили дев’ять атак російського війська. Про це інформує Генштаб Збройних Сил України у ранковому зведенні. Українські військові знищили вісім російських танків, шість одиниць бойової броньованої техніки, п’ять автомобілів та одну зенітну установку РФ.

Крім того, за даними Генштабу, за добу підрозділи протиповітряної оборони збили чотири російських БпЛА типу “Орлан-10”. Армія РФ зазнає втрат і на інших напрямках, повідомили у Генштабі.

Донецька область — повітряна тривога.

Кличко розповів CNN, що не може гарантувати безпеку киян, які повертаються

Мер Києва Віталій Кличко розповів CNN, що не може гарантувати безпеку мешканців столиці, які повертаються. Він сказав, що занепокоєний можливістю застосування президентом Росії Володимиром Путіним тактичної ядерної зброї проти Києва. Він також зазначив, що "безсумнівно" столиця України все ще є "головною метою Росії".

Міський голова закликає мешканців, які повертаються до Києва, бути обережними: “Як мер Києва я кажу будь-кому: "Вибачте, це ваш особистий ризик, ми не можемо дати вам гарантії”. За його словами, російські атаки можуть статися "будь-якої секунди".

В Україна переорієнтовує маршрути постачання пального — Мінекономіки

З початком російського вторгнення структура імпорту пального радикально змінилася. Про це повідомила пресслужба Міністерства економіки. Морські поставки заблоковані росіянами, а через залізничний і трубопровідний транспорт більша частина пального постачалась з РФ та Білорусі. З усіх доступних шляхів залишився автомобільний, який до війни забезпечував лише 3% поставок, йдеться у повідомленні.

“Ми активно переорієнтовуємо Україну на інші маршрути постачання. В результаті збільшили об'єми автоперевезення пального у травні до березня у 15 разів, залізничні та річкові – в 5 разів”, – сказала перша віце-прем’єр-міністерка – міністерка економіки Юлія Свириденко.

Харківська область — відбій тривоги.

Харківська область — повітряна тривога.

Розмінування українських територій може тривати від 5 до 10 років — ДСНС

Згідно з міжнародним досвідом, розмінування українських територій може тривати від 5 до 10 років. Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ повідомив Олег Бондар, начальник управління організації піротехнічних робіт та гуманітарного розмінування ДСНС.

За його словами, відразу після звільнення міст і сіл від окупанта, піротехнічні підрозділи ДСНС починають досліджувати територію с\г господарств, приватних будівель та інших споруд. Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну обсяги робіт із розмінування зросли майже в десять разів, розповів Бондар.

Росія застосувала проти України щонайменше шість видів касетних боєприпасів – дослідження

Російські війська використали щонайменше шість видів касетних боєприпасів під час атак проти України, у результаті чого загинули сотні мирних жителів та були зруйновані сотні будівель. При цьому ЗСУ лише один раз застосували касетні боєприпаси.

Про це йдеться у 20-сторінковому звіті Human Rights WatchHuman Rights Watch — міжнародна, неурядова, неприбуткова організація, яка займається захистом прав людини більш ніж у 70 країнах світу зі штаб-квартирою у Нью-Йорку (США). "Інтенсивна та тривала шкода: атаки касетними боєприпасами в Україні".

"Неодноразове використання російськими військами касетних боєприпасів у населених районах України завдає негайної та довготривалої шкоди та страждань цивільному населенню, тому його потрібно припинити. Україна також повинна припинити використання цієї жорстокої зброї, поки не постраждає більше мирного населення", – сказала директорка із захисту озброєнь Human Rights Watch і авторка звіту Мері Уерхем.

Зазначається, що Human Rights Watch задокументувала кілька атак касетними боєприпасами з боку російських військ Чернігові, Харкові, Миколаєві та Вугледарі. Точна кількість атак касетними боєприпасами невідома, але автори звіту повідомляють, що йдеться про сотні випадків. Зокрема, 7, 11 і 13 березня російські війська запустили ракети з касетними боєприпасами по населених пунктах Миколаївщини, у результаті чого загинули мирні жителі та були пошкоджені будинки, підприємства та цивільний транспорт.

Зеленський особисто виступить у Стендфордському університеті — Єрмак

Наприкінці травня президент Володимир Зеленський планує особисто виступити у Стенфордському університеті. Міжнародні гарантії безпеки поїздки нададуть США.

Про це у Telegram повідомив голова Офісу президента України Андрій Єрмак за результатом розмови з директором Інституту міжнародних досліджень Фрімана-Споглі (FSI), ексрадником президента США з питань національної безпеки, Майклом Макфолом.

Він зазначив, що Макфол координує міжнародних експертів у питанні накладення на РФ нових санкцій. За його Нещодавно група Макфола-Єрмака представила Дорожню карту з енергетичних санкцій проти Росії.

"Також ми говорили про отримання Україною міжнародних гарантій безпеки та підготовку до виступу президента України Володимира Зеленського у Стенфордському університеті в кінці травня", — поінформував Єрмак.

Уряд спростив процедуру отримання посвідчення водія

Кабінет Міністрів на період дії воєнного стану в Україні спростив процедуру навчання та отримання посвідчення водія у сервісних центрах МВС.

Про це повідомила пресслужба уряду.

Зазначається, що тепер українці, які переїхали тимчасово жити в інше місце (регіон), можуть скласти практичний іспит у будь-якому сервісному центрі МВС, незалежно від того, де складали теоретичний іспит. Це ж стосується й отримання посвідчення водія. Також громадяни матимуть можливість пройти теоретичну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації водіїв дистанційно через Zoom, Skype, Google meet тощо.

Крім того, для майбутніх водіїв на категорії В (легкові авто) та C1, C, С1Е, СЕ (вантажні авто з причепом) скоротили термін навчання шляхом зменшення на 20% теоретичної частини. Зокрема, ущільнили викладання таких тем, як "Будова і технічне обслуговування ТЗ", "етика водія ТЗ" тощо. Також громадяни зможуть повернути свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, виданого за заявою його власника на ім’я особи, яка здійснює поїздку за кордон, протягом 10 днів з дня повернення цієї особи з-за кордону до будь-якого СЦ МВС.

"Допоможи нам вийти з "Азовсталі" до третьої країни": Командир маріупольських морпіхів через Twitter звернувся до Ілона Маска

Командир підрозділу 36-ї бригади морської піхоти України Сергій Волина створив акаунт у Twitter, щоб звернутися до американського мільярдера Ілона Маска з проханням допомогти їм вийти з "Азовсталі" у Маріуполі.

"Ілон Маск, люди кажуть, ти був телепортований з іншої планети, щоб навчити людей вірити у неможливе. Наші планети знаходяться поряд, тому що я живий там, де практично неможливо вижити. Допоможи нам вийти з "Азовсталі" до третьої країни. Якщо не ти – то хто? Підкажи", – написав Волина у Twitter.

"Говорять, що його завданням було надихнути людство, змусити повірити у неможливе. Він довів, що для нього не існує не вирішуваних завдань, що можливо все! Він ніколи не здається, як і ми! Нам потрібна підтримка надлюдини!", – додав командир морпіхів у Facebook.

Армія РФ обстрілює Циркуни на Харківщині запальними снарядами

Російські війська обстрілюють звільнене селище Циркуни в Харківській області запальними снарядами. У селищі триває пожежа, а обстріли тривають вже кілька годин.

Про це повідомляє Центр стратегічних досліджень та інформаційної безпеки.

Зазначається, що росіяни здійснювали обстріли з тимчасово окупованого селища Липці Харківської області.

"Єдиною метою обстрілу було підпалити селище, де зараз знаходяться 20 лежачих людей, багато дітей і кілька дорослих", - йдеться в повідомленні.

Росія навряд чи хоче вступати у війну з НАТО — Пентагон

У Міністерстві оборони США вважають, що президент Росії Володимир Путін навряд чи хоче воювати з Північноатлантичним альянсом.

Про це заявив глава Пентагону Ллойд Остін під час слухань у Конгресі.

"Якщо ви подивитеся на підрахунок Путіна, моя точка зору — і я впевнений, що голова має свою точку зору — але моя точка зору полягає в тому, що Росія не хоче вступати в конфлікт із НАТО", — сказав Остін.

Цивільні покинули "Азовсталь", — заступник командира "Азова"

Заступник командира полку "Азов" Святослав Паламар заявив, що цивільні залишили територію заводу "Азовсталь" у Маріуполі. Наразі там тривають локальні бої.

Про це повідомляє CNN.

"Якщо ви говорите саме про завод "Азовсталь", то цивільні жителі, які були з нами, про яких ми дбали, їм вдалося покинути завод", — заявив Паламар.

США продовжать

США продовжать надавати Україні оборонну допомогу та чинити тиск на Росію допоки вона не припинить війну.

Про це на брифінгу повідомив речник Держдепу Нед Прайс.

За його словами, Росія досі не продемонструвала готовність прийняти дипломатію як вихід із ситуації.

"Тому ми продовжимо робити те, що вже довело свою ефективність. Ми будемо і далі нарощувати економічні та фінансові наслідки для кремля, а також всіх, хто сприяє цій війні", — сказав Прайс.

На Херсонщині ЗСУ знищили 2 танки та 2 бойові машини піхоти

У Херсонській області військові оперативного командування "Південь" ЗСУ знищили 2 танки, 2 бойові машини піхоти та склад боєприпасів.

Про це йдеться на сторінці оперативного командування "Південь" у Facebook.

У повідомленні також йдеться, що на Херсонщині військові РФ продовжують бойові дії на зайнятих рубежах. Українські підрозділи не дають змоги атакувати чи просунутись російській армії.

Харків'яни масово повертаються додому — Синєгубов

Люди, які виїхали з Харкова, повертаються до міста. Вагони "Укрзалізниці" переповнені.

Про це 11 травня у коментарі "УП" розповів голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

"Люди, дійсно, масово повертаються до Харкова. Сьогодні спілкувався з керівництвом "Укрзалізниці", вони додають вагонів до рейсових потягів, не вистачає місць. Люди повертаються. Щоб пересвідчитися щодо збереження свого майна, продовжити свій бізнес чи фактично розпочати його спочатку", — сказав Синєгубов.

Водночас про повну безпеку на Харківщині ще не йдеться, особливо — на раніше окупованих територіях.

"Історія двояка. Я не можу наразі рекомендувати людям повернутися до Харкова, на вулицях перебувати без нагальної потреби занадто небезпечно, прилетіти може у будь-яке місце… Враховуючи те, що людей на вулиці стає більше, то і жертв від цього може бути більше. Люди повертаються до населених пунктів, як тільки почули звістку про звільнення. І вони також нариваються на небезпеку. Ми можемо фіксувати розстріляну колону, яка виїхала з Вовчанського напрямку — це люди, які намагалися виїхати по Руській Лозовій і ворог їх розстріляв. Це люди у Циркунах, які підірвалися на розтяжках у власному подвір'ї. Ми не можемо заборонити людям повертатися. ЗСУ проливають за це свою кров", — додав він.

Перед тим, як рекомендувати людям повертатися до звільнених населених пунктів, ДСНС має розмінувати цю територію, говорить Синєгубов.

"Ми маємо створити разом зі Збройними силами умови для підрозділів ДСНС для розмінування, тому що під снарядами, під артилерією працювати їм занадто важко, ми втрачаємо вузькопрофільних фахівців. Наприклад, обстрілювали Циркуни. Якщо ми відсунемо ворога на більш безпечну відстань, ми розуміємо, що це буде відносна, а не повна безпека. За попередніми консультаціями ми з'ясували, що на розмінування Циркунів ДСНС потрібно декілька тижнів. Ось такі часові рамки", — сказав Синєгубов.

МЗС закликало країни світу не купувати у Росії викрадене українське зерно

Міністерство закордонних справ України попередило країни-споживачі, що Росія торгує зерном, викраденим на тимчасово окупованих територіях України. Ті країни, які його купуватимуть, на думку відомства, є співучасниками цього злочину.

Про це йдеться в коментарі МЗС України.

"Міністерство закордонних справ України категорично засуджує дії російської федерації щодо розпорядження зерном, незаконно експропрійованим в українських аграріїв. Російські окупанти вилучають українське зерно, спрямовують його на власне споживання або намагаються продати на міжнародних ринках", — заявили у зовнішньополітичному відомстві.

Там наголосили, що крадіжки українського продовольства є "одним з проявів мародерства". За даними українського уряду, росіяни вже викрали щонайменше 400–500 тисяч тонн зерна на суму понад 100 мільйонів доларів.

"Практично всі кораблі, які виходять із зерном з Севастополя, перевозять крадену українську продукцію", — зазначили в МЗС.

У відомстві зазначили, що всі партії зерна, які продає РФ, можуть частково або повністю містити вкрадене в Україні зерно.

"Вважаємо, що будь-яка країна, яка свідомо купує вкрадене зерно, є співучасниками цього злочину", — йдеться в заяві.

МЗС вимагає від Росії припинити викрадення зерна, розблокувати українські порти, відновити свободу судноплавства та дозволити прохід торговельних суден. А міжнародну спільноту відомство закликало посилити економічні санкції проти РФ.

Україна боротиметься з наслідками війни ще сто років — Шольц

Канцлер Німеччини Олаф Шольц прогнозує, що Україні доведеться протягом наступних 100 років боротися із наслідками розв’язаної Росією війни через вибухонебезпечні предмети.

Про це він заявив на пресконференції з президентом Аргентини Альбертом Фернандесом, передає видання Die Welt.

"Кожен, хто живе в Німеччині, знає, що бомби, які впали сюди під час Другої світової війни, виявляють і сьогодні. Україна повинна підготуватися до боротьби з наслідками цієї війни протягом наступних 100 років", — заявив канцлер.

Він додав, що загарбницька війна Росії — "це не лише війна проти України, але й війна з наслідками для всього світу", маючи на увазі зростання цін на енергоносії та продовольчу кризу.

Своєю чергою президент Аргентини зазначив, що його країна теж відчуває наслідки війни в Україні.

"Це вже не проблема між НАТО і Росією або між Росією та Україною, це стало проблемою для всього світу", — цитує його агенція DPA.

Раніше, 11 травня, Шольц провів телефонну розмову з українським лідером Володимиром Зеленський. Вони обговорили оборонну підтримку, санкції проти РФ та співпрацю в енергетиці.

"Ми цінуємо високий рівень діалогу Німеччини та підтримку у нашій боротьбі", — написав Зеленський у Twitter.

СБУ разом з мобільними операторами працюють над посиленням сигналу мереж на Херсонщині

На території Херсонщини знову зник мобільний зв’язок та інтернет. Наразі СБУ разом з мобільними операторами працюють над посиленням сигналу мереж на тимчасово окупованій області.

Про це повідомив депутат обласної ради Сергій Хлань.

"Російські військові навмисно блокують можливість херсонцям отримувати новини і спілкуватись між собою, бо в умовах реальної інформації всі їх плани, намагання і "перемоги" - це просто фейк! Нав’язувати свої "досягнення" вони можуть тільки в інформаційному вакуумі! Але наразі СБУ разом з мобільними операторами працюють над посиленням сигналу на Херсонщині, так що і цей план окупантів рухне", - написав Хлань.

"Завали, сморід, нестача води та їжі": радник мера Маріуполя — про ситуацію у місті

До кінця року в зруйнованому російськими військами Маріуполі від хвороб та нестерпних умов може померти більш як 10 тисяч людей. Зараз у місті залишаються від 150 до 170 тисяч людей. Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко в ефірі Суспільного. Росіяни фактично припинили евакуацію. Більше ситуацію в місті читайте тут.

Київ і область, Сумська, Харківська, Кіровоградська, Черкаська, Полтавська, Донецька області — повітряна тривога.

На початок