Врятував близько 50 людей. Історія оперного співака, якого евакуювали до Львова

Врятував близько 50 людей. Історія оперного співака, якого евакуювали до Львова

Врятував близько 50 людей. Історія оперного співака, якого евакуювали до Львова
. Пресслужба лікарні

Оперний співак з Полтави Сергій Іванчук від початку війни вивозив людей з Харкова та Охтирки до безпечних регіонів. За цей час врятував близько 50 людей. В один з виїздів його авто обстріляла російська ДРГ і чоловік отримав п'ять кульових поранень. Після кількох тижнів у реанімації вчора, 8 травня, його госпіталізували до Львова. Про це повідомили у пресслужбі медзакладу.

29-річний Сергій Іванчук за професією оперний співак та музикант. Чоловік грав на бандурі, гітарі та фортепіано, навчався в Італії та планував підписати перспективний контракт. Втім, через коронавірус повернувся до України. Коли ж почалася повномасштабна війна, розповідає, не зміг сидіти на місці, тож почав волонтерити.

"На початку війни доставляв гуманітарну допомогу. Потім почав евакуювати людей з "гарячих" точок: Салтівки (житловий масив у Харкові, — ред.), Охтирки, там, де бомбили. Багато рейсів зробив. Я зранку їхав у Харків, повертався, людей висаджував, їхав потім в Охтирку і звідти на Полтаву вивозив людей. І так кожен день. Більше 50 людей точно врятував. І були такі люди, яких вивозив, і через день-два на їхній будинок падала ракета", — каже Сергій Іванчук.

Сергій Іванчук у лікарні
Сергій Іванчук у лікарні. Пресслужба лікарні

10 березня волонтер потрапив під обстріл російської ДРГ у Харкові. Внаслідок цього він отримав п'ять кульових поранень у печінку, ноги, пальці руки та легені. Тоді йому врятували життя медики, яких він вивозив.

"Досі я не потрапляв під обстріли. Я був впевнений, що зі мною цього не може трапитись. Того разу за нами поїхала ворожа ДРГ. Я отримав 5 кульових, але чудом ніхто в машині не постраждав — повна машина людей була та два коти. Врятувало мене те, що я евакуював медиків. Лікарка встигла мені закрити спину. Ми доїхали до блокпоста, а потім підбігли наші військові, заклеїли мені спину, пальці примотали. Довезли мене за 7 хвилин до лікарні. Якби ще кілька хвилин — у мене був би геморагічний шок від втрати крові. В мене була крововтрата третього ступеня, четвертий — це вже кома", — каже волонтер.

Волонтер та співак у лікарні в Львові
Волонтер та співак у лікарні в Львові. Пресслужба лікарні

У Харкові, в реанімаційному відділенні лікарні, Сергій пролежав 16 днів.

"Я не знала, що він виїжджав, він приховував від мене це щодня, а ввечері я вже приймала людей в себе вдома, біженців з Охтирки, Харкова. Мого сина поранили біля Салтівки. 10 березня Бог послав медиків в машину. Саме реабілітолог відразу відреагувала і закрила долонею дірку в спині і врятувала його. Я стояла перед нею на колінах. Він був дуже тяжкий, в реанімації був 16 діб, сказали, що стан критичний. Лікарі були з ним цілодобово", — каже мама Олена Іванчук.

Вчора, 8 травня, чоловіка разом з групою інших травмованих доправили до Львова евакуаційним потягом. Він продовжить лікування в одному з медзакладів області.

Евакуаційний потяг
Евакуаційний потяг. Пресслужба лікарні

Після пережитого чоловік зізнається, було страшно, але впевнений, що зробив усе правильно:

"Я не міг по-іншому. Я рятував людей. Було страшно, але я, як і всі волонтери, розумію, що хто, як не я?".

Читайте також: До Львова медичним потягом евакуювали вісьмох пацієнтів зі Сходу України

На початок